11. 7. 2018

S lupou do historie: Fargo

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Fargo 1×01: The Crocodile's Di­lema?

Medailónek

Název: Fargo
Žánr: Drama / Thriller / Krimi
Stanice: FX
Vysílání: 2014-????
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 15. 4. 2014
Délka pilotu: 69 minut

Kdo?

Tvůrce: bratři Coenové (předloha), Noah Hawley
Herci: Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Jean Smart, Ted Danson, Ewan McGregor, Carrie Coon, Mary Elizabeth Winstead, Goran Bogdan, David Thewlis

O čem to je?

Antologické krimi. Každá série má nový příběh, časové zasazení i postavy.

Lorne Malvo jede přes Bemidji v Minnesotě, kde navždy ovlivní místní obyvatele, především neúspěšného obchodníka Lestera Nygaarda. Zástupkyně šerifa Molly Solverson a strážník Gus Grimly spojí síly dohromady, aby vyšetřili sérii vražd, u kterých mají podezření, že v nich mají prsty právě Malvo a Nygaard.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděna první série
Hodnocení celého seriálu: -

Jako by to bylo včera, co jsem pilot Farga viděla. Vlastně si ani moc nepamatuju zbytek série, ale na první díl nejde zapomenout. Něco tak syrového a šokujícího jsem snad nikdy neviděla. Nevěděla jsem, jestli mám obdivovat režisérský a herecký um, nebo se cítit znechuceně nad tím, jak někdo může něco takového vůbec vymyslet.

Od té doby mě taky trošku straší to, že vlastně nikdy nevíte, co se z člověka může vyklubat. Lester byl tak hodný a milý a nevinný, a pak nakonec se to v něm všechno zbouřilo a byl schopný tak násilného výbuchu, že vám nad tím zůstává rozum stát. To mi úplně připomnělo ten náš jesenický příběh, kdy v 70. letech nebo tak nějak otci rodiny přeskočilo a šel se sekyrou po manželce, jejích rodičích a všech svých dětech (a řadí se kvůli tomu mezi nejhorší české sériové vrahy). Opravdu nikdy nevíte, co se z člověka může stát, i když působí sebenejhodnějším dojmem.

Pilot má 69 minut čistého času, ale upřímně mi vůbec nepřišlo, že jsem ho sledovala tak dlouho. I když je ze začátku tempo pomalejší a kamera roztahaná, pořád si seriál dokáže vytvořit tak zajímavou atmosféru, že si spolehlivě dokáže udržet vaši pozornost. No a jak se akce rozjede, tak už ani nemrkáte, aby vám náhodou něco neuniklo.

Fargo je ten typ seriálů, které vás nepustí. Jakmile jednou zkusíte první díl, budete muset nutně dokoukat celou sérii. Neříkám, že se tempo nějak zvyšuje, vlastně skoro nejvíc akce je právě v prvním díle, ale stejně vás nějaká neviditelná síla prostě nutí pokračovat s dalšími epizodami, které jsou stejně kvalitní a nabízí mimořádné herecké výkony v čele s Freemanem a Thorntonem. První řada Farga pobrala všechny možné ceny a zrovna v tomto případě musím říct, že zcela zaslouženě. Ostatní série si nechávám na později, ale doufám, že budou stejně uhranující jako jednička.

+ šokující momenty
+ herecké výkony
+ výborná atmosféra

- pomalejší průběh (ale ani to nevnímáte)

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Po Fargu házím občas očko už docela dlouho. Snad od prvního momentu to všichni vychvalují snad až do nebes a co si budeme nalhávat, koukejte na to obsazení. Billy Bob Thornton… Normálně jsem z něj měla ve dvě ráno během sledování strach. Někdo takový se objevit v mé blízkosti, asi zemřu leknutím. Na místě.

A i zbytek obsazení předvádí skvělé výkony, samozřejmě takhle na první pohled vypadá jako největší lákadlo Martin Freeman, ale všichni ti „hlavní“ jsou prostě wow. To dokonalé charisma herců prostě pomáhá, to mi nevyvrátíte.

Co se týče stavby epizody, je Fargo takové všelijaké. Pomalé tempo a šeď střídá mnou tak trochu nečekaný smysl pro humor, aby na diváka následně zaútočily neuveřitelně silné momenty. Najednou jako divák sedíte jako přikovaní, oči nalepené na obrazovce… Napětí se dá krájet… Až nakonec s pusou dokořán jen nevěřícně kroutíte hlavou, protože jak je tohle sakra možné.

Můj soukromý a skromný názor. Fargo je šílenství. A to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Ano, ta občasná prázdnota nemusí každému padnout do noty, ale ten zbytek? Děsivě ohromující. Epizoda navíc během té hodiny nepřestává překvapovat.

Koukat? Koukat. Vážně potřebujete slyšet víc?

+ obsazení
+ humor
+ šokující vývoj

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
IrmaVep

IrmaVep

Miluju Fargo :) Já mám bohužel strašně blbou paměť (kromě naprosto zbytečné schopnosti zapamatovat si na...
před 5 roky
Jenny17

Jenny17

Zrovna si opakuji 1 řadu jako maraton a je to super .o)
před 5 roky
Salem

Salem

Příjde mi že u toho by bylo lepší pustit si film než první díl :)
před 5 roky
Další články k tématu