23. 8. 2020

S lupou do historie: Arrow

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Arrow 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Arrow
Žánr Akční, Dobrodružný, Drama, Superhrdinský
Stanice The CW
Vysílání 2012–2020
Počet sérií 8
Premiéra 10. 10. 2012
Délka pilotu 40 minut

O čem to je?

Oliver Queen byl po potopení lodi posledních pět let považován za mrtvého, nyní se však vrací z jednoho z ostrovů uprostřed Pacifiku do rodného Starling City. Kým se za posledních let z hýřícího boháče stal skrývá a snaží se odčinit prohřešky svého mládí. Zrodí se tak ochránce bezmocných Arrowa, který napravuje to, co přes den napáchala jeho rodina a jiní bídáci z bohaté společnosti. V patách má však policii a především svou matku, která v ústraní tahá za nitky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několik epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Dohnal mě další ze seriálů, které jsem chtěl sledovat hezky vkuse, jenže jsem si dal po pár epizodách pauzu a už se nevrátil. Přesto byl návrat fajn, člověk něco pochytá z řečí okolo, něco z crossoverů, které občas lákají z různých důvodů. Každopádně hned z kraje můžu říct jedno, pokud bych měl doporučit některý z DC seriálů, tak by to byl právě Arrow, který vybočuje z řady, nejde tu úplně o superschopnosti, vše je temné, roli tu sehrává byrokracie atd. Zkrátka seriál není určen jen pro fanoušky komiksů a superhrdinů.

Jak už jsem zmínil, rozhodně tu je taková temnější atmosféra než u mnohých jiných seriálů, což je fajn, něčím to docela přitahuje. Je tu hromada tajů, něco už bylo naznačeno, z něčeho si člověk moc závěr neudělá, ale rozhodě se postupně začíná odkrývat zajímavá mozaika tvořící příběh a na ono postupné odkrývání došlo už v pilotu. Popravdě celý koncept příběhu i s různými záhadami docela připomíná Gotham a jeho samozvaného ochránce Bruce Waynea (takže ten původně plánovaný závěr Arrowa by pasoval skvěle).

Budu se opakovat, já vím, že to poslední dobou tvrdím dost často, ale Stephen Amell se dokonale hodí na roli Olivera Queena. Zbytek obsazení taky sedí, ale prozatím tu nikdo vysloveně nehvězdí a je to spíš o tom, že tu není žádný castingový kopanec. Ale ještě chci vypíchnout jedno jméno, a to Susanna Thompson, která se v pilotu spíš míhá, ale sehrává důležitou roli a je to další člověk na pravém místě. I když toho zrovna třeba moc neřekne, tak za ni mluví její gesta a herecké vystupování.

Postupné odkrývání tajů ostrova a pěti posledních let Olivera zní už od pilotu hodně poutavě. Obsazení je takové svěží, začíná se budovat nový svět, to všechno je rozhodně příjemným plusem v případě komiksových seriálů. Za sebe jsem nadšený, snad se někdy prokoušu i dalšími epizodami, ale i kdyby ne, s pilotem jsem nad míru spokojený. Kdyby tedy zbytek příběhu o samozvaném hrdinovi, kterého po smrti opěvuje celé Starling City, šel do kopru, pilot stejně boduje.

  • temná atmosféra
  • absence superschopností
  • příběh utáhne jediný herec
  • nevýrazné vedlejší postavy
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Jessica Angell

Jessica Angell

V pohodě hele..u mě to asi záleží na tom, jak to pojmou
před 3 roky
andromache

andromache

Toho se právě bojím :D. Ale je fakt, že Mia mi byla celkem sympatická a myslím, že by na to měla no...
před 3 roky
SparkySpeirs

SparkySpeirs

Tady půjdu proti názoru, ale Arrow je jediná Arrowverse show, která mě nikdy příliš nebavila. Mám rozkoukané...
před 3 roky
Další články k tématu