26. 9. 2018

S lupou do historie: Ripper Street

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Ripper Street 1×01: I Need Light?

Medailónek

Název: Ripper Street
Žánr: Drama, Historický
Stanice: BBC
Vysílání: 2012–2016
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 30. 12. 2012
Délka pilotu: 59 minut

Kdo?

Tvůrce: Richard Warlow
Herci: Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, Adam Rothenberg, MyAnna Buring

O čem to je?

Drama z dílny BBC odehrávající se v londýnském East Endu roku 1889 během paniky po vraždách spáchaných Jackem Rozparovačem. Slavná Divize H patřící pod Scotland Yard se snaží ze všech sil udržet pořádek v celé čtvrti Whitechapel, má však řadu problémů. Pro Londýn samotný to není dobrá doba a těžko říct, k čemu hrůzné činy povedou…

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Nejsem moc políbená historickými kriminálkami, ale z těch pilotů, co pro rubriky SLDH a NPL sleduju, mi přijde, že všechny vypadají úplně stejně. Stejné kostýmy, stejné prostředí, podobní herci vzhledově i typově, prostě je od sebe nedokážu rozeznat. Pro fanoušky je to další z řady povedených krimi kousků zasazených do nevšední doby a využívajících v té době dostupné vyšetřovací techniky, které dnes vypadají chytře, ale zároveň nezáviděníhodně, protože udělat obyčejný krok, který nám dnes zabere pár vteřin, dalo práci, odhodlání a mimořádnou trpělivost a přesnost.

Seriál není špatný, jen se mi žánrově netrefuje do noty. Kriminálky mám ráda, ale nevím proč, když jsou v kombinaci s historickým zasazením, ztrácí pro mě šarm. Prostředí špinavého Londýna je ale vykresleno opravdu krásně, dokáže vás zaujmout a navodit tu správnou pochmurnou atmosféru.

Herecky je drama zvládnuto také obstojně, dokonce i postavy mi nedělalo problém rozeznat, což je pro mě mnohdy u těchto typů seriálů docela složité. Ale na druhou stranu nemůžu říct, že bych si během sledování pilotu někoho z nich oblíbila, nebo že mě někdo zaujal do takové míry, že bych musela hned vidět další díl.

Pilot ukázal epizodní případ, ale v závěru naznačil i provázanou hlavní dějovou linku. Docela by mě zajímalo, jestli policista dokázal během těch pěti sezón chytit Jacka Rozparovače, nebo jak to vlastně celé dopadlo. Jen kvůli této zvědavosti ale na seriál koukat nebudu, protože, jak už jsem řekla, nespadá do mého vkusu.

Ale uznávám, že nápad ukázat v podstatě počátky natáčeného porno průmyslu bylo hodně nápadité!

+ zajímavý případ
+ věrohodně vykreslené prostředí
+ správná pochmurná atmosféra

- postavy úplně nezaujmou
- v rámci žánru nijak nevyčnívá

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
ragelly

ragelly

Neboj, už se ho nikdy ani nedotknu :D :D :D
před 5 roky
Nevada

Nevada

První série byla fajn, ale ve druhé se postavy začaly chovat jako blbci, dokonce proti svým dříve dobře...
před 5 roky
andrea168

andrea168

Presne tak to mam i ja. Prvni serie byla uzasna, tu druhou musel psat a tocit nekdo uplne jiny a na...
před 5 roky
Další články k tématu