16. 8. 2017

S lupou do historie: Poldark

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Poldark 1×01: Episode 1?

Medailónek

Název: Poldark
Žánr: Drama / Historický / Romantický
Stanice: BBC One
Vysílání: 2015-
Celkový počet sérií: 4+
Premiéra: 8. 3. 2015
Délka pilotu: 59 minut

Kdo?

Tvůrci: Debbie Horsfield
Herci: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Ruby Bentall, Beatie Edney, Jack Farthing, Heida Reed, Kyle Soller, Richard Harrington, Phil Davis, Warren Clarke

O čem to je?

Ross Poldark se na konci 18. století vrací domů z bojů v americké válce o nezávislost. Poslední tři roky trávil v armádě, a to kvůli obvinění z pašování. Když se dostane zpět domů, zjistí, že jeho otec zemřel a celé panství je v troskách. Aby toho nebylo málo, jeho životní láska Elizabeth je zasnoubená s jeho bratrancem Francisem.

Poldark zachrání mladou ženu Demelzu, která je na trhu bita, a vezme ji k sobě jako služebnou do kuchyně. Kromě ní se snaží pomoct i lidem z vesnice a získat zpět kontrolu nad měděnými doly, po nichž touží i jeho rival, chamtivý a arogantní George Warleggan.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Upřímně jsem byla zvědavá, kvůli čemu je ohledně Poldarka ten současný velký povyk. Těšila jsem se na příběh, který mě ihned od začátku zcela strhne a já získám nového oblíbence, na něhož se budu těšit, dokud ho nezruší a já si ho nesjedu pěkně maratonem od začátku do konce. Po pilotu mám však spíše rozporuplné pocity a musím říct, že nevím, co na seriálu všichni vidí.

Za ty roky už mě znáte, samozřejmě mě lákala ta velká romance, o které je všude řeč. V pilotu ale nebyla ani špetka chemie. Upřímně jsem se prvních 30 minut hodně bála, že ta romantická dějová linka se bude týkat hlavního hrdiny a té jeho bývalé lásky, která je čerstvě provdaná za jeho bratrance. Ne že bych jim to nepřála, ale opravdu mi k sobě nesedí. Naštěstí pak děj představil zrzku, která je o mnoho sympatičtější. Škoda jen, že se nestihla více projevit a že pilot neukázal větší pouto, které mezi ní a hrdinou (snad) vznikne. Určitě tady vidím potenciál, ale zase na druhou stranu už jsem viděla piloty, kde ta chemie z nich vyzařovala hned od začátku a na kilometry daleko. Tady se to bohužel neděje.

Co se týče dalšího děje, taky nijak extra nezaujal. Je to klasické historické drama, válka, návrat, snaha o přežití, kdo dřív býval bohatý je teď chudý a musí přežívat atd. Prostě nic, co bychom už dříve neviděli. Musím uznat, že Poldark má určité kouzlo, nedá se říct, že bych se při sledování nudila. Ale ani jsem se nedokázala do děje naplno ponořit a být napnutá, co přijde dál a jak rozvíjený příběh bude pokračovat.

Herci jsou vybráni slušně, až na ten nedostatek již zmíněné chemie. Hlavního představitele znám, přijde mi, že poslední dobou ho vídám snad v každém druhém seriálu. Ale to mi nevadí, je sympatický a historická role je zase něco jiného, něco, co mu skutečně sedí. Zrzka je sympatická, i když se zatím moc nepředvedla. Elizabeth je až moc sladká a nevinná, přijde mi trošku nerealistická. Nicméně uvidím, jestli někdy v budoucnu během maratonu nezměním názor.

Budu koukat dál? Asi tomu dám ještě šanci a budu doufat, že se ta lovestory pořádně rozjede.

+ hrdina a hrdinka
+ prostředí

- sladká Elizabeth
- bez chemie

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na Poldarka jsem vždycky slyšela samou chválu, takže jsem se na první shledání s tímto seriálem těšila. Ono nebudeme si nic nalhávat, BBC historická dramata prostě umí. Britové tohle prostě umí.

Britské seriály ale mají často jeden znak, velmi pomalé tempo. A snad ti není mými velkými očekávání, ale právě proto mě Poldark zklamal. Často se mi stává, že tyto „kulty“ prostě nechápu, a i když tady možná rozumím, divím se, že se diváci rozhodli dát seriálu po pilotu šanci, aby nechali rozvinout ten potenciál, který seriál rozhodně má.

Začátky s válkou jsou docela klišé, Poldarkův návrat domů, kde zjistí, že na rodinných večeřích to teď možná bude dost divné, je takový smutně vtipný (i když spíš smutný), ale vlastně se nic moc neděje.

Avšak seriál si docela úspěšně staví základy pro budoucí díly. Upřímně jsem ráda, že ta romance, o které se mluví, nezahrnuje Poldarkovu bývalku, protože mezi nimi nebylo vůbec nic. Zrzka se složitým jménem je o moc lepší volba, je sympatická a občas to mezi těmi dvěma možná i jiskří, palec nahoru. A krásná britská krajina už je jen třešničkou na dortu.

Pokud Poldarka chcete sledovat, asi bude stát za to pustit si víc než jen pilot. Pilot totiž představuje s takovou vervou, že na nic jiného vlastně nezbyde čas. A občas se může i zdát, že je to docela nuda. Děj, ať už Poldarkovy problémy s přežitím, nebo něco dalšího, asi přijde až v dalších epizodách. Doufám.

+ hlavní postavy
+ krajina, atmosféra

- v pilotu se vlastně nic neděje

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
peta2q

peta2q

Poldark je jedným z mojich najobľúbenejších seriálov, ale je fakt, že hneď prvou epizódou si ma...
před 6 roky
dostalkovaveronika

dostalkovaveronika

Zrovna nedavno jsem dala maraton a musim rict, ze mne se Poldark libi. Nevim, jak bych na to koukala,...
před 6 roky
allyska

allyska

Poldarka mám moc ráda, ani nevím, jak jsem vnímala první díl, jestli za průměrný... Uchvátil mě totiž...
před 6 roky
Další články k tématu