28. 1. 2018

S lupou do historie: Kriminálka Anděl

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Kriminálka Anděl 1×01: Záchvěv lidskosti?

Medailónek

Název: Kriminálka Anděl
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: Nova
Vysílání: 2008–2014
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 1. 9. 2008
Délka pilotu: 54 minut

Kdo?

Tvůrce: Petr Hudský, Miroslav Vaic, Jan Drbohlav, Viktorín Sulc
Herci: David Švehlík, Marek Taclík, Jana Pidrmanová, Michal Novotný, Helena Dvořáková, Martin Hofmann, Zlata Adamovská, Martin Stropnický

O čem to je?

Policejní tým z Kriminálky Anděl se pouští do vyšetřování nových případů, které jsou inspirované skutečnými událostmi. Diváci se můžou těšit na detailní pohled na práci kriminalistů, řadu netradičních prostředí i maskérsky náročné scény, například vraždu na kolejích.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Pro mě jsou ty české seriály jedna velká neznámá. Ale při sledování Kriminálky Anděl jsem si připadala, že sleduju něco, co už jsem několikrát viděla. To je vlastně pochvala, protože jde vidět, jak silně se seriál inspiruje zahraniční krimi tvorbou, především tou americkou. Od začátku do konce je to silně okaté, ale pro milovníka žánru to jistě není překážkou k tomu, aby si sledování užil od začátku do konce.

Případ je povedený. Úvod seriálu nás pěkně vtáhne do děje, přímo do centra dění, navodí tu správnou napínavou atmosféru stejně, jak to bývá např. v CSI. Pak jako podle šablony přichází seznámení s týmem kriminálky, kteří poté jdou sbírat důkazy a hledat vodítka k nalezení pachatele. Samozřejmostí je epizodní členění, takže jde o ideální seriál k práci – pustíte si ho jednou za čas, vynecháte několik dílů a vůbec ničemu to nevadí. Kriminálka Anděl plní přesně svou funkci, dokáže vás zabavit na tu jednu hodinu a pak na něj můžete v klidu zapomenout.

Herci a jejich postavy jsou docela v pohodě. Chytrý a nadaný synek, kterého ostatní na začátku úplně neberou kvůli podezření na protekci, se nakonec určitě stane nepostradatelným členem týmu. Je to klišé, ale hrdina je asi nejzajímavější postavou. Jsou tu různé charaktery, aby si každý našel oblíbence podle svého gusta. I když některé postavy nedostaly zdaleka tolik prostoru jako jiné, vypadá to na solidní partu se slušnými hereckými představiteli. Na druhou stranu jsem tady nenašla ani nikoho, koho bych si extra oblíbila a byla na něj v každé epizodě zvědavá. Prostě takový průměr.

S tím, jak vypadají některé jiné české kriminálky, si Nova s tímto seriálem může ještě gratulovat. Zjevná inspirace zahraniční tvorbou se zde vyplatila, vznikla koukatelná kriminálka, u které se nedivím, že dostala čtyři série.

+ slušný případ
+ herecké obsazení

- chce to lépe rozložit síly v týmu (někdo skoro nebyl na scéně)
- na klasickou epizodní kriminálku zbytečně dlouhá stopáž

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status:viděna většina epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Juchů. Člověk by skoro až zapomněl, že se v Česku nedělají jen seriály o dvanácti stech šesti dílech, ale že to jde i normálně. Mrkněte na takovou Ordinaci, Ulici, Modrý kód, beztak i Ohnivý kuře, které ze začátku vypadalo hodně nadějně… Tohle je zlepšení o několik řádů. Něco podobného by se dalo naštěstí říct i o Okresním přeboru, který jsme tu měli minule. Tyhle výjimky si zaslouží potlesk.

Kriminálku Anděl znám docela dobře. Stejně jako Okresní přebor (pro lásku boží, kdy ty podobnosti už skončí) je to jeden z těch seriálů, které jsem cíleně asi nikdy nesledovala, ale tím, jak jsem se týden co týden ke sledování ostatními lidmi tak nějak připletla, jsem viděla minimálně podstatnou část epizod.

A i když teď sleduji (a hodnotím) jen pilot, nemůžu si stěžovat. Jistě, o něčem by se dalo polemizovat, některá klišé jsou vyloženě trapná (nejnápadnější byla hudba na pitevně), kopírování americké tvorby si nejde nevšimnout ani ze vzdálenosti deseti kilometrů, ale víte co? Já se tu necelou hodinu překvapivě bavila.

Technické zpracování není špatné, dál musím pochválit znělku a práci s hudbou celkově. Jak znělka, tak hudba jsou hodně dobře zapamatovatelné (na to, jak dlouho jsem Kriminálku Anděl neviděla, tak tohle mi v hlavě uvízlo), jsou výrazné, přesto neruší. A jsou zajímavé.

Obsazení i postavy jsou dobré (i když z pana Stropnického mám dlouhodobě zvláštní pocit), příběh nenudil a hraní s technikou ve stylu CSI nevypadalo špatně.

Jistě, není to nic úžasného, rozhodně to není nic, co by nějak víc stálo za řeč… Ale na sledování to vůbec není špatné.

A jen tak mimochodem (a mimo SLDH: Kriminálka Anděl), co českého (slovenského, československého) by podle vás vlastně stálo za řeč v zahraničí? Mně minulý týden málem zaskočil vzduch, když v jihokorejské věci zmínili Pata a Mata, že by to vážně byly ty pohádky?

+ znělka, hudba
+ nenudí
+ postavy, styl, atmosféra

± sprostá kopie zahraniční tvorby (jako je to trapné, ale zase to funguje…)

- klišé
- něco úplně nedává smysl

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Jenny17

Jenny17

Sledovala jsem celý seriál, ale ted si nemůžu vybavit pilot. Obsazení dobrý některý díl byl slabší, ale...
před 6 roky
milosh

milosh

Na české poměry je to dobrá kriminálka se slušnými scénáři a obsazením. O to víc zamrzí zbytečné přešlapy,...
před 6 roky
sarhod79

sarhod79

Kriminálku Anděl mám dost ráda, na český prostor, dost dobrý seriál, alespoň podle mého. K tomu vývozu,...
před 6 roky
Další články k tématu