9. 2. 2022

S lupou do historie: Stargate Atlantis

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Stargate Atlantis (Hvězdná brána: Atlantida) 1×01: Rising, Part 1 a 1×02: Rising, Part 2?

plakát

Základní údaje

Název Stargate Atlantis (Hvězdná brána: Atlantida)
Žánr Akční, Dobrodružný, Drama, SciFi
Stanice Syfy
Vysílání 2004–2008
Počet sérií 5
Premiéra 16. 7. 2004
Délka pilotu 82 minut
Prům. hodnocení 84 % (od 1948 uživatelů)

O čem to je?

Na Antarktidě byla objevena antická základna a Daniel Jackson zjišťuje, že ztracené město Antiků – Atlantida – se nachází v galaxii Pegasus a je tedy potřeba na bráně zadat osm symbolů. Proto je sestavena expedice v čele s dr. Elizabeth Weirovou (bývalou velitelkou SGC), která má za úkol se do města vydat a prozkoumat jej. Jenže zdroj energie v ZPM vystačí jen na jedno otevření červí díry, proto nemusí být návratu zpět na Zemi…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno něco málo
Hodnocení celého seriálu: –

Tak jsme po čase zase před jedním velkým úvodem, jednak hodnotíme úvodní dvoudíl, ten ale navíc navazuje na konec jedné a začátek druhé série svého předchůdce. Člověk by tak čekal, že to bude stát za to. Opak je ale pravdou. Tak jdeme zase jednou pár lidem stoupnout na kuří oko.

Tvůrci se vrhli směrem, který by sice fungoval, ale jen v případě filmového zpracování, které nemá jisté pokračování. Takto tu některé kroky vyznívají až zoufale, protože je jasné, že se z toho nakonec vybruslí, čeká nás přece nový seriál. Dobře, dejme tomu, že tu funguje akční scéna před průletem branou, kdy není jisté, co vše se může stát, obzvlášť po průletu střel skrz bránu. Ale i tak, z téměř hodiny a půl dlouhého pilotu je to hodně málo.

Jsem přesvědčený, že postavy tu problém nejsou. Pro fanoušky tohoto světa jsou tu známé tváře, máme tu ale i nováčky, hlavně jednoho, a u něj se zase sází tak nějak na jistotu, aby si ho diváci oblíbili. I tak, zase je to předvídatelné a do očí bijící. Jednoho si máme oblíbit, druhý se nám má částečně zprotivit, aby se nakonec stal hrdinou těsně před tím, než zemře, atd. A to by si jeden myslel, že když navazujeme na něco osvědčeného, už nějaké ty zkušenosti s natáčením pilotů mít budeme.

Určitě by se úvod dal vybudovat líp, sestříhat scény, nechat zajímavější části toho akčního a hned by to vypadalo líp. Každopádně si troufnu říct, že tento pilot není předzvěstí katastrofy, ale spíš prostorem ke zlepšení v dalších dílech a řadách. Je tu představen úplně nový svět a vesmír, nové hrozby, zkrátka rozmanité prostředí a příběh. Jen to chtělo začít jinak.

  • známé postavy (pro fanoušky)
  • rozmanitý svět
  • předvídatelnost
  • příběh hodící se spíš pro film
  • zbytečně rozvleklé
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet cca 5krát
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Jako obvykle nemám tušení čím začít… asi tím, že budu konstatovat, že Hvězdná brána patří mezi mé nejoblíbenější franšízy vůbec. Pravděpodobně to bude tím, že jsem na SG1 vyrůstal. Když jsem pak v roce 2010 dostal kompletní SGA k narozeninám… nebo to bylo na Vánoce? To je asi jedno, důležité je to, že jsem tento seriál viděl kompletně asi tak pětkrát. Vždy co pár let si s mamkou dáváme rewatch. Dokonce i SGU jsem si velmi oblíbil… jen škoda toho konce.

Ale přejděme k věci, tedy k pilotnímu dvojdílu. Prologová sekvence, kde můžeme vidět staré známé tváře slouží jako skvělý a povědomý úvod pro fanoušky původního seriálu. K těmto známým tvářím se přidává velká spousta nových tváří, které si taky brzo oblíbíte, a když vydržíte do druhé série, tak se dostaví i božský Jáson. Ale na zázraky nemusíte moc dlouho čekat, jelikož jen za pár epizod na scénu dorazí náš krajan Radek Zelenka, kterého hraje David Nykl, který umí pěkně česky klít… i v originálním zně­ní.

Samozřejmě musím zmínit i nové „big bads,“ kteří zastávají úlohu Goa'uldů či Oriů – těmito záporáky jsou život vysávají Wraithi, kteří jsou hrůzostrašní… až na ty sumcovské rysy! A v neposlední řadě něco ohledně samotné Atlantidy, která vypadá i přes své trošku již zastaralé CGI pořád úžasně. No a v oné poslední řadě Vás musím varovat, že moje hodnocení není zrovna objektivní, ale to už Vám asi došlo, hlavně díky mému neutuchajícímu básnění… no co už – jedná se o moji srdcovku.

  • známé tváře v úvodu
  • kompletní obsazení
  • Wraithi
  • Atlantida
100 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Cermmi

Cermmi

Ne! Tahle neexistuje !
před 2 roky
andromache

andromache

Myslím, že moje čeština se začíná zlepšovat, protože asi chápu, cos tím chtěl říct.. :D :D.
před 2 roky
Odyssea

Odyssea

Já teda nevím, ale třeba pilot SGA je podle mě hodně dobrej, všechno skvěle uvede, jde na něj koukat,...
před 2 roky
Další články k tématu