25. 10. 2017

S lupou do historie: Chuck

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Chuck 1×01: Chuck Versus the Intersect?

Medailónek

Název: Chuck
Žánr: Akční / Komedie / Drama / Špionážní
Stanice: NBC
Vysílání: 2007–2012
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 24. 9. 2007
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: Josh Schwartz, Chris Fedak
Herci: Zachary Levi, Yvonne Strahovski, Adam Baldwin, Joshua Gomez, Sarah Lancaster, Ryan McPartlin, Bonita Friedericy, Mark Christopher Lawrence, Vik Sahay, Scott Krinsky a další

O čem to je?

Chuck je docela obyčejný mladík, trochu stydlivý, přesto sympatický. Pracuje v obchodě s elektronikou jako člen technické podpory a životem ho tlačí kupředu jeho sestra. Vše se mění v moment, kdy shodou okolností obdrží e-mail od svého bývalého spolužáka. Ten obsahuje zakódované tajné vládní informace a nedopatřením se tohle všechno nahraje do Chuckova mozku. Ve chvíli, kdy je vládní počítač, v němž byla tato data uložena, zničen, se Chuck stává prioritou číslo jedna pro výzvědné služby. Chuck je totiž jediný na světě, kdo tyto informace má, a jeho život tak rázem nabírá nečekaných obrátek.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté (několikrát)
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Chuck patří k mým srdcovkám, tak jsem se na dnešní Lupu obzvláště těšila. Pro mě se jedná o jeden z mála seriálů, u kterých mě uchvátila hned první epizoda a už jsem se vezla až do konce.

Chuckovi nechybí humor a akce, což je kombinace, která mě u seriálů vždy naláká. Už jen během pilotu padl nespočet hlášek, které byly vtipnější než nucené vtipy, které naleznete v dnešních komediích. Občas se ale stávalo, že některé scény působily maličko amatérsky, jelikož se humor do některých akčních scén vůbec nehodil a spíše překážel, čímž ubral na profesionalitě.

K největším plusům patří obsazení. Mezi všemi herci funguje neskutečná chemie (a není tedy divu, že zůstali přáteli i dávno po zrušení seriálu). Zachary Levi byl dokonalou volbou na roli Chucka, což je možná dáno i tím, že má se svou postavou mnohé společného. Co se týče Chucka a Sarah, zamilujete si je hned od prvního společného okamžiku a fandíte jim, aby se dali co nejdřív dohromady. Pozitivně hodnotím také naznačení minulosti hlavních postav, s čímž si tvůrci v pozdějších epizodách vyhráli. Přestože zápletka působí odlehčeně, jde vidět, že se nejedná o žádný výkřik do tmy a vše je pečlivě promyšleno dál než jen na konec pilotu.

Na druhou stranu se v seriálu nachází spousta (alespoň pro mě) otravných postav, které naleznete především na Chuckově pracovišti. Někteří se stihli předvést už v pilotní epizodě, jiní dostanou více prostoru v dalších dílech. Pozitiv má seriál avšak o mnoho víc, takže mě pár nerdů od (opětovného) sledování neodradilo.

+ Zachary Levi
+ chemie mezi herci (hlavně Chuck & Sarah)
+ naznačená historie postav
+ akce
+ vtip

- otravné vedlejší postavy (personál v Buymore)
- některé scény působí trošku amatérsky

Moje hodnocení pilotu: 90 %
ragelly

Status:viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Nemůžu uvěřit, že už je to pět let, co jsem Chucka poprvé viděla a slupla jsem ho jako malinu maratonem během pár dnů (a navíc je to už 10 let od jeho premiéry na NBC, wow!). Jé, já úplně zapomněla, že tam hostoval Mattík! Upřímně s mou pamětí je to tak marné, že bych mohla stodílný seriál sledovat neustále dokola, aniž bych si pamatovala, co se tam kdy stalo. Chucka jsem viděla komplet, ale pamatuju si jen pár útržků (a taky to, jak to celé skončilo tím unhappy happy endingem). Tak postupně jdu dál a bum, najednou Masuka, kterého už dneska znám z Dextera. Páni, ten pilot je nabitý hvězdami.

Každopádně o to ani tak nejde. Důležitější je, jak pilot působí sám o sobě, bez hereckého pozlátka. A můžu s jistotou říct, že to funguje. Mám pocit, že v posledních letech podobný seriál nevznikl a hodně na seriálové scéně chybí. Nějaká akční komická oddychovka, u které se bavíte, ale zároveň jste napjatí, jak to celé dopadne. Sympatické postavy, jednoduché, ale zábavné příběhy a uvolněná atmosféra, to je přesně to, kvůli čemu byl Chuck mezi diváky tolik úspěšný.

Teď jak sleduju pilot, vidím, jak se k němu tvůrci ve finále vrátili, což jsem si možná ani neuvědomila. Vidíme Chucka se Sarah na pláži, jak se spolu baví, stejně jako na konci samotného seriálu. Samozřejmě se baví trošku o něčem jiném, ale nebudeme si tu zbytečně spoilerovat, co kdyby někdo z vás ještě Chucka neviděl a naše (zcela jistě) nadšené komentáře vás na sledování navnadí. I bez sentimentu ale epizoda funguje, ostatně v době, kdy to lidi začali sledovat, ještě vůbec netušili, jak to celé dopadne.

Moc se mi líbí dynamika mezi celou hlavní trojkou. Na první pohled se může zdát hlavní Chuck a Sarah, ale Casey rozhodně není páté kolo u vozu. Mnohdy je dokonce zábavnější než lehce klišovité zaláskované duo. Stejně tak nejde zapomenout na Morgana a jeho luxusní crush do Chuckovy ségry, kapitána a samozřejmě Jeffstera. Těm stačila jedna scéna, víc v pilotu nedostali. Myslím, že tvůrci tenkrát ještě netušili, co z těch dvou udělají, nicméně už tady během těch několika minut se ukazuje, jak velký potenciál obě postavy mají. Celkově tady nenajdete snad nikoho, kdo by vám byl proti srsti, což je u seriálů mimořádný jev.

Chuck má všechno, co požadujete od seriálu, který by se dal označit za zamilovaný. Sympatické postavy doplněné perfektním obsazením, mix akce a humoru, uvolněnou atmosféru, která vás dokáže chytit a nepustit, zajímavý nápad a špetku klišé, o kterém si jsou ale tvůrci plně vědomi a schválně si z něj utahují. Pokud neznáte, určitě Chucka zkuste, nebudete litovat.

+ zápletka
+ akce a humor
+ sympatické postavy i herci
+ pohlcující příjemná atmosféra

- několik klišé se najde (ale ze spousty z nich si tvůrci záměrně utahují)

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Osobně pokládám žánr krimi nebo akční v kombinaci s komedií za takovou jistotu. Dá se na tom vlastně vůbec něco zkazit, když se to provede správně? A je na téhle jistotě vlastně něco špatného?

Protože ono když se to povede, výsledek je famózní. Takový seriál se prostě nemůže brát vážně, čímž odpadá jedna potenciálně trapná věc, a zároveň dokáže diváka jak napnout, tak pobavit, takže nuda nehrozí.

Chuck je toho nejlepším příkladem. A taky možná nejlepším představitelem kombinace těchto žánrů. Některé scény pilotu sice tak trochu vypadají jak z nějakého studentského filmu, ale je vůbec na co jiného si stěžovat? Pilot je nadupaný vtipem i akcí, postavy jsou výborné, příběh neotřelý a sledování ubíhá jak krajina ve vzlétávající raketě.

Sama moc dobře vím, že o podobné seriálové zásahy do černého se tvůrci snaží často. A ještě lépe vím, že to vyjde opravdu jen málokdy. Aby podobný seriál fungoval, potřebuje vynikající herecké obsazení a výbornou chemii mezi herci i postavami. Potřebuje klamat tělem. Předstírat, že všechno je jen tak, i když divák při pozorném sledování zpozoruje, jak promyšlený seriál je.

Upřímně myslím, že tak moc jako u Chucka jsem se nezasmála u 95 % sitcomů, u kterých jsem zatím byla v naší rubrice Novinka pod lupou. Možná i 99 %. Tenhle seriál má vše, co potřebuje, a ještě něco navíc. Jen škoda, že já nemám čas, abych navázala dalšími epizodami.

+ kombinace žánrů
+ postavy, chemie, obsazení

- občas trochu amatérská kamera

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře21zobraz všech 21 příspěvků
allyska

allyska

Chuck, to je moje srdcovka, paří u mě k pěti nej seriálům, co jsem měla tu čest vidět. Nejlepší...
před 6 roky
kneznaL

kneznaL

Naprosto skvělý seriál, který jsem hltala od prvního dílu. Moje srdcovka, nejspíš bych ho dala i na mé...
před 6 roky
Salem

Salem

Zachary prý má novou práci v DC Comics bude hrát Shazama...
před 6 roky
Další články k tématu