25. 12. 2022

S lupou do historie: Taken

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Taken (Uneseni) 1×01: Beyond the Sky?

plakát

Základní údaje

Název Taken (Uneseni)
Žánr Drama, SciFi
Stanice Syfy
Vysílání 2002
Počet sérií 1
Premiéra 2. 12. 2002
Délka pilotu 87 minut
Prům. hodnocení 77 % (od 228 uživatelů)

O čem to je?

Tři rodiny, čtyři generace, 50 let tajemství. Veterána z druhé světové války Russella Keyse během války sužují noční můry, ve kterých ho unáší mimozemšťané. Incident v Roswellu udělá z ambiciźního kapitána Owena Crawforda vládního konspirátora. Nešťastně vdaná Sally Clarke otěhotní s mimozemšťanem. Jak plyne čas, potomky těchto lidí ovlivňují mimozemské intriky. Vše vyvrcholí narozením Allie Keys, která je konečným produktem experimentu mimozemšťanů a je klíčem k jejich budoucnosti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Pojďme tu vánoční pohodu, pohádky a hromady bramborového salátu narušit trochou mimozemšťanů. Je to dvacet let od premiéry tohoto počinu pod taktovkou Stevena Spielberga. Nutno říct, že zub času se na tom projevil, ale na pilot se dívalo příjemně, to zase jo.

Díl je docela dlouhý, přeci jen půl druhé hodiny není žádná sitkomová stopáž. Ano, docela mě to odrazovalo, na druhou stranu tu bylo neskutečné množství prostoru pro příběh. Je to něco tak komplexního, že délku prostě odpustíte. Zkrátka nejde o žádnou povrchní záležitost, což se z dnešního pohledu cení dvojnásob. Ale nečekejte, že po prvním dílu budete nějak moc v obraze, plácat se v tom nebudete, nicméně to pro úplné pochopení chce vidět celý příběh. jak říkám, je to skutečně propracované a komplexní.

V obsazení mě překvapilo pár jmen, která ještě v době vzniku nebyla tak profláklá, ale dnes je známe z kdečeho. Jak ale děj postupně prostupuje dalšími lety a nejspíš i dekádami, postavy se trochu střídají a mění, takže pozor na to, koho si oblíbíte.

Jako scifi to v úvodu není špatné, ale ještě to zdaleka není vrchol příběhu. Nápady jsou tu ale fajn a příběh slibuje i dále zajímavou zápletku. Věřím, že vás neodradí ani vzhled návštěvníků z vesmíru, který zkrátka odpovídá roku 2002. Tak s chutí do toho, ať na chvilku vypnete od pohádek.

  • komplexní
  • obsazení postav
  • vzhled
  • jen zlomek příběhu
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
sandokan555

sandokan555

Vzdy som si to chcel pozriet ale odradza ma ze to ma iba 1 sezonu ..
před 71 týdny
Další články k tématu