1. 1. 2023

S lupou do historie 2017-2023

S lupou do historie 2017-2023

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Přátelé, vítejte u posledního dílu naší rubriky! No, posledního… pojmenujme věci pravými jmény podle seriálového slangu. Jde o finálový speciál vaší oblíbené rubriky S lupou do historie! Tentokrát ale s lupou nezabrousíme do historie za dalším seriálovým kouskem, místo toho se ohlédneme za uplynulými šesti lety a tím, co vše rubrika přinesla.

Dobře, to byla trochu parafráze na úplně první vydání věnované seriálu Scrubs, které to celé odstartovalo. Teď pojďme trochu vážněji. Je to tu, právě jste si mohli po 540. přečíst naše úvodní slova provázející rubriku S lupou do historie od samého začátku. A dnes vám je píšeme naposledy. Ano, je to tak, přišel den, na který někteří už dlouhé měsíce čekali. Ale to, že se loučíme, vůbec neznamená, že závěr nebude stát za to. Připravili jsme si toho pro vás snad docela dost. Takže pozor, bude to dlouhé.

Tentokrát netradičně vyšla rubrika rovnou dvakrát za den (i když i to tu už jednou bylo) a to hned ze dvou důvodů. Ten první, chtěli jsme se rozloučit s kulatým číslem 540, ten druhý, přesně před šesti lety také v neděli 1. 1. 2017 to celé začalo.

Přehled S lupou do historie

V tomto celém jsem byl až po uši (tento seriál se nám pod lupu nedostal, tak aspoň drobná narážka) přes tři roky, takže je docela těžké se ke všemu vracet stylem, aby to pro vás bylo zajímavé. Rozhodná vás tu dnes čekají nejrůznější statistiky, s těmi jsme začali už v srpnu na Timeline a na ty podrobnější už jste zvyklí ze souhrnných článků k SLDH, bez nich by to nešlo. Budeme hodně vzpomínat, zahlcovat vás čísly, jmény, ale pokusíme se to odlehčit i něčím vtipnějším a snad oceníte i celkovou snahu využít co nejvíce možností a zavedených prvků, na které jste zvyklí. Jen anketu dnes nečekejte, hledat nejoblíbenější seriál z rubriky nebo samotné nejoblíbenější vydání, to by asi úplně nešlo. Svá oblíbená vydání nám ale klidně napište do diskuze, určitě budeme rádi, když uvidíme, že jsme nepsali zbytečně. A možná tu najdete i něco nového, nečekaného.

Proč to celé?

Za celé ty roky a hlavně v posledních asi dvou se docela pravidelně objevovali povzdechy, proč hodnotíme seriály po jednom jediném díle. Takže než se pustíme do něčeho dalšího, asi by bylo fajn to trochu rozebrat. Prvním argumentem je, že naše rubrika je sesterskou k Novince pod lupou, takže zkrátka fungujeme na stejném principu. Proti novinkám je tu ale jeden zásadní rozdíl, tyto starší seriály mají za sebou minimálně jednu sérii, takže se dá hodnotit mnohem víc. Jestli v tom bylo v roce 2017 něco víc, na to byste se museli zeptat holek redaktorek. Ale já pro vás mám taky jednu odpověď. Kdybych v tom totiž neviděl smysl, nedělal bych to. Takže proč teda hodnotit seriál jen po pilotu?

Než se seriály dostanou na obrazovky, prochází dlouhým procesem. Ty šťastnější se dostanou do bodu, kdy si stanice objedná pilot, který je tak natočen pochopitelně s velkým předstihem proti zbytku série (za předpokladu, že stanice nevěří projektu natolik, aby si rovnou objednala celou sérii). A tento pilot pak neskončí někde vystavený na poličce, ani nejde rovnou do televize, ale většinou je puštěn vybrané skupině diváků, která představuje testovací skupinu. V návaznosti na reakce pak projekt čeká další osud. Jestli skončí v zapomnění, dojde na objednávku celé série nebo je potřeba celý díl natočit nanovo s jiným scénářem, to už je pak věc další. Každopádně to celé se odvíjí na základě jednoho jediného dílu, který většinou slouží k propagaci seriálu, vzhledem k tomu, že jiný materiál není moc dostupný. Ale to je zase o něčem jiném. Takže co je špatného na to, že jdeme touto cestou i my a zabýváme se tím, jestli z našeho pohledu má seriál potenciál už v pilotu, nebo to byla chyba a mít nás ve své skupině některá ze stanic, tak jí ušetříme hromady peněz? Věřím, že nic.

A ještě jednu věc si k tomu dovolím. Zase můžu mluvit jen za sebe, každopádně za tu dobu, co jsem součástí NPL a SLDH, jsem se nikdy nepasoval do role experta/recenzenta, tady nejsme na Novinkách. Zkrátka jsem to vždycky bral právě z pohledu obyčejného diváka, na kterého pilot nějak působí, zapojuje do toho subjektivní postoje, nesnaží se za každou cenu jít po uměleckém aspektu a rozhodně nepoužívá škrobené věty „Chtělo by se říct, že toto dílo jest…“. Ne, nikdy. Ono se stačí podívat, jaké procento z hodnocených seriálů tvoří komedie/sitkomy, to opravdu není něco s vysokou uměleckou hodnotou. Lidi se chtějí bavit a je jedno, jestli se mají smát, být v napětí, bát se. Prostě ne každý chce po dlouhém náročném dnu jít na těžko stravitelnou operu, proto mimo jiné lidi sledují seriály. Takže veškerá naše hodnocení jsou autentická a stoprocentně lidská z pozice obyčejného diváka. Teda mimo ragelly, která je v otázce pilotů neskutečně výkonná.

Tak jde čas

Jako písek v přesýpacích hodinách ubíhají dny našich životů… Počkat, ne, to je něco jiného. Začněme znovu. Nový rok 2017 přinesl novou rubriku s výstižným názvem S lupou do historie. V prvním vydání se přestavila čtyřka autorů názorů včele s ragelly a Drunk_Queen táhnoucími NPL. K nim samozřejmě patřili Seraphine313 a Esgalnor. Hned při druhém vydání přibyl pátý pravidelný člen Gabik.029. Tuto sestavu ještě průběžně obohacovala trojice Pajky, aisym, Tempy. Naštěstí podstatně pomaleji parta oslabovala, až se při seriálu Looking (o kterém dnes ještě řeč bude) rozloučila stálá dvojice ragelly a Drunk_Queen, které to spolu táhly v kuse kromě vydání na Hříšné lidi města pražského, což dalo dohromady krásných a všemi milovaných 167 vydání. Jenže volného času začalo rapidně ubývat, práce přibývat, a tak ragelly dokázala souběžně SLDH a NPL táhnout už jen 21 vydání, kdy jí naštěstí v pěti případech pomohl Tempy. A s vydáním číslo 189, které bylo věnováno seriálu Lilyhammer, najednou přišla 4. listopadu 2018 stopka. Týden na to došlo na oslavy 11 let webu, tak to mohlo pro některé vypadat jen jako dočasná pauza, ale pravda byla jiná. Pro tyto názorové články přišel na dlouhou dobu konec.

Uplynulo deset měsíců, během té doby 85krát nevyšla SLDH a bylo tu září 2019. Skončilo léto a najednou rubrika S lupou do historie vstal z popela jako Fénix. To zase trochu moc dramatizuju. Zkrátka přes léto jsem dostal nesmyslný nápad, že bych chtěl pokračovat s touto rubrikou, protože pokud něco nesnáším víc než konce, tak to jsou nedokončené věci (se svými resty mám co mluvit). Ragelly souhlasila, přes léto vznikly názory pro první vydání a během pár týdnů se vše dalo do pohybu. No a jak snáz znovunastartovat rubriku než pár názory, ve kterých se pustíte do fajn/oblíbených kousků. Ale abych to uvedl na pravou míru, ani hodnocení Freaks and Geeks, ani o pár týdnů později hodnocení F. L. Věk nebylo psáno s tímto záměrem, byl to čistě subjektivní pohled. Všechno to tak nějak šlo, sem tam vypomohl někdo nový (A.R.G.U.S., vuvicom a dokonce Seraphine313) a po prvních 4 měsících se ke mně na stálo přidal Micuda98. V podstatě byl novou Drunk_Queen, i když s ní a ragelly se můžeme jen sotva srovnávat. Každopádně ano, vrhl se do toho po hlavě a bez rozmýšlení psal názor na všechno. Díky němu taky mohla vyjít lupa na Oz. No jo, můj názor přibyl až po přibližně třech týdnech. Nakonec ale síly došli a po čase byla lupa opět o ejdnoho člena chudší. Naštěstí ale mezi tím přibyla andromache, při speciálním vydání také Deaneira a proobacz, díky první německo-rakouské lupě také patrik1177 a v dubnu 2021 také Olivia Caroline Jones, která značně pomohla a se kterou jsme se často k vaší nelibosti v hodnocení shodovali. A čtvrtroku na to v době, kdy už tu 177 vydání nebyl nikdo stálejší, se objevil Dom_Domec, respektive v té době ještě jen Domec. Poslední dva jmenovaní se krásně doplňovali a všechno najednou bylo zase živější a přínosnější. A tím se pomalu blíží do současnosti. Na podzim 2022 přibyla další dvě jména do sestavy, Janey T a Lord Edmund Blackadder, kteří už se tu bohužel nestihli moc ohřát, přesto jsem rád, že aspoň na pár vydání obohatili články. A osobně jsem moc rád, že se i díky dvojvydáním novinkové a historické lupy podařilo na pár článků opět zlákat i ragelly.

Tím jsme si shrnuli prakticky celý průběh z pohledu účastníků, ale protože je těch informací fakt hodně a takto napsané to není moc přehledné, je tu skvělá časová osa. Mrkněte na ni, najdete v ní přehledně zaznačené účasti všech v průběhu let. A když najedete na konkrétní pole, uvidíte kolika lup v kuse se daný člověk zúčastnil. K dokonalosti tomu chybí snad jen funkce přiblížení.

Píšeme pořád, píšeme o všem

Naše rubrika tu byla 6 let a my se jí věnovali, ať se dělo cokoli, víceméně. Když to vezmu od návratu v roce 2019, tak po pár měsících nás všechny zachvátil koronavirus a přišel konec rubriky Scéna měsíce, my psali dál. Rok na to přišlo tornádo a zakončení staronové rubriky 5+1, my psali dál (i když ve značně komplikovaných podmínkách). Rok 2022, válečný konflikt na Ukrajině, smrt královny a z rubrik už nám pomalu nezbývá, o co bychom mohli přijít, my psali dál. Pointou je, že svět kolem nás se měnil, čas se vytrácel a spousta věcí končila, ale u historické lupy se vždy našel někdo, kdo aspoň kratičký názor napsal, aby se mohlo pokračovat dál. Možná si to nikdo ani neuvědomoval, že další končící rubrikou jsme právě mi. S lupou do historie už je historií.

Tímto ale výčet nekončí. Během let se toho dělo mnohem víc. Tak například seriálová výročí. Díky Micudovi vyšla lupa na seriál The 10th Kingdom u příležitosti 20 let od premiéry. A další takto pojaté lupy následovaly. Byly tu seriálové výzvy a sem tam přišel nějaký ten typ do ní i od nás. Herci a tvůrci stárli, takže tu byla další výročí a opět příležitost k plánovaným vydáním, za všechny vzpomeňme na The Golden Girls, naneštěstí až v době nedožitých stých narozenin Betty White. Vánoce se zase zasloužili dva roky po sobě o návštěvu méně tradičních zemí a hodnocení vánočních pilotů. V prvních měsících roku 2022 jsme zase sáhli po pilotu Sluga narodu. Při zmiňovaných úmrtích došlo asi na jedinou výjimku, kdy jsme vydáním nereagovali na aktuální dění. Konkrétně 2. října 2019, měsíc po návratu SLDH, kdy internet zaplavily zprávy o smrti Karla Gotta. Ze seriálů se tak nabízelo hodnotit právě v tuto středu úvodní část Škoda lásky. Mělo to ale dva háčky, jednak jsem v tom byl zatím jen měsíc, takže jsem plánoval věci trochu jinak, ale hlavně jsem zrovna ten den odjel na pár dní pryč, takže i kdybych stopl vydání Game of Thrones, náhradu bych napsat nestihl. Nicméně jinak jsme se snažili pracovat opravdu se vším, přešli jsme na dvojvydání NPL a SLDH při rebootech, revivalech a podobných návratech, při pár starších případech se pak stalo, že nejdřív vyšla NPL a až po čase SLDH na původní pilot. Nakonec se nám podařilo s Micudou, Deaneirou a proobacz dát dohromady S lupou do historie speciál: Hawaii Five-O & Hawaii Five-0. První a poslední speciální vydání historické lupy, kde jsme se zaměřili při příležitosti odvysílání finále Hawaii Five-0 na srovnání pilotu původního seriálu z roku 1968 s tím novodobým z roku 2010. A docela se nám to povedlo.

Statistika hodnocení

Po menší vsuvce, při které jste si snad trochu odpočinuli, se vrátíme ke statistikám. Jak už jste si mohli přečíst v úvodu, během naší dlouhé cesty se dohromady zapojilo 20 lidí. Ti se průběžně střídali v psaní názorů, někteří se vraceli, někteří ne, ale to všechno už asi víte z našeho grafického přehledu. Teď nadešel čas na trochu klasičtější statistiku, kterou znáte už ze souhrnných článků NPL. V klidu si můžete projít tabulky s jednotlivými hodnotiteli a u každého mrknout, kolikrát dal kolik procent. Aby byla tabulka přehlednější, omezili jsme se jen na hodnoty po deseti. Ale nebojte, třeba kolikrát dal někdo 65 % najdete hned pod tabulkou, kde si procenta podrobněji rozebereme.

Redaktor 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 %
ragelly 2 1 2 10 8 18 28 49 47 33 4
Drunk_Queen 0 5 3 8 20 14 23 33 27 25 10
Seraphine313 0 0 0 1 1 4 3 6 2 1 0
Esgalnor 0 0 0 1 2 4 5 11 7 3 0
Gabik.029 0 0 0 1 1 2 4 7 7 6 4
Pajky 0 0 0 0 0 0 1 2 4 2 0
aisym 0 0 0 0 0 0 1 1 0 1 0
Tempy 1 0 0 0 1 1 1 7 2 2 0
jesmot 1 2 3 3 9 17 55 85 108 58 7
A.R.G.U.S. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0
vuvicom 0 0 0 0 0 0 1 1 2 3 0
Micuda98 0 0 4 3 1 2 4 12 15 5 1
andromache 0 0 0 0 0 1 2 2 2 1 0
Deaneira 0 0 0 0 0 0 2 0 0 0 1
proobacz 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0
patrik1177 0 0 0 1 0 1 0 1 1 0 0
Olivia Caroline Jones 0 0 0 2 2 2 4 6 6 6 0
Domec 1 0 1 0 2 5 5 6 4 1 5
Janey T 0 0 0 0 1 1 3 3 2 2 0
Lord Edmund Blackadder 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0
Σ 5 8 13 30 48 72 142 233 238 151 32

Určitě už vás kromě těchto čísel zajímá, kdo je největší kruťák, kdo měkkota a tak podobně. O to vás rozhodně nemůžeme ochudit. Na začátek ještě ocituju ragelly z diskuze pod vydáním k seriálu Defiance: „jesmote, mně se vždycky hrozně líbí, jak to v názoru totálně zhejtíš, a pak tomu dáš nadprůměrné hodnocení 😂“ Takže, i když se vám to občas nezdálo, já fakt nejsem tak zlý. Dokonce jsem nad celkovým průměrem. A jak si teda kdo stál?

Abyste nebyli ošizeni o žádná čísla, vezmeme to nejdřív od těch přísnějších a po jedenácti přejdeme na druhou stranu. Pokud vás čísla přestanou bavit, prostě skočte dál. Takže vůbec největším kruťákem je patrik1177 s průměrným hodnocením 57,5 % (4 názory), následují Seraphine313 s 62,22 % (18 názorů), Dom_Domec s 64,41 % (34 názorů), Drunk_Queen s 65,3 % (169 názorů), Tempy s 65,31 % (16 názorů), Micuda98 s 66,81% (47 názorů), s minimálním rozdílem za ním je Esgalnor s 66,97 % (33 názorů), andromache s 67,5 % (12 názorů), se zanedbatelným rozdílem tu pak jsou Janey T s 68,33 % (12 názorů) a naše ragelly s 68,37 % (202 názorů) a na závěr Olivia Caroline Jones s 68,57 % (28 názorů).

A teď náš filtr obrátíme a přejdeme k těm nejmírnějším. Největším měkkotou se stává A.R.G.U.S s 90 %, který má ale jediný názor. Za ním s 85 % a dvěma názory je Lord Edmund Blackadder, kterého následuje s 80 % (7 názorů vuvicom). Jako další je tu Pajky se 77,78 % (9 názorů), shodně 75 % procent mají Gabik.029 (32 názorů) a proobacz (2 názory), následuje Deaneira se 73,33 % (3 názory), pak já se 72,43 % (350 názorů s procenty) a celé to uzavírá aisym se 71,25 % (4 názory).

Průměrně jsme dali pilotům 69,29 %, což není zase tak špatné. Maximálně se nás na jednom vydání podílelo 5 a to celkem pětkrát. Dohromady jsme sepsali 986 názorů, procenta jsme ale udělili jen 985krát, pořád je tu ta podivná lupa na 7 Deadly Sins, kde jsem se procent zkrátka zřekl. Jak vlastně vypadá celkové rozložení procent, uvidíte na následujícím grafu, který ale obsahuje jen hodnoty po deseti, takže ještě krátký přehled mimo. I když se zpočátku jelo na zaokrouhlená hodnocení, už při Scrubs měla Drunk_Queen problém s procenty a kdyby mohla, dá pilotu 85 %. Pro všechny dnešní statistiky jsem se nakonec rozhodl taky tu 85 počítat. A nebyla jediná. Jednou jsme hodnotili 95 % a 85 %, třikrát 75 %, pětkrát 65 %, jednou 55 % a 45 % a nakonec jednou 5 %.

A jak že vypadá celkové rozložení udělených procent zanesené do grafu?

Teď, když máte všechna čísla hezky před sebou, ještě chvíli se u toho zastavíme. Vůbec nejvíc od nás v součtu dostal pilot Prison Break, když mu 5 lidí dalo dohromady rovných 400 %. Naopak nejhůř si vedl seriál Getting On, který ode mě dostal 0 % a tím to haslo. Pokud se ale budeme bavit poilotu, který hodnotilo více lidí, pak vyhrává Underbelly, tam je to v součtu od dvou lidí 30 %. Když už jsme při těch maximech a minimech, asi nejzajímavějšími hodnoceními jsou většinou ty s 0 a 100 %. Řeklo by se, že stovkami budeme šetřit, ale přece jen za všechny ty roky televize natočily i skutečné legendy, takže nakonec jsme jich rozdali 32. Konkrétně si ji vysloužili Firefly, The Nanny, Mr. Bean, Comeback, Prison Break, Hart of Dixie, Red Dwarf, You're the Worst, How I Met Your Mother, Life Unexpected, hned dvou se dočkal pilot Rizzoli & Isles, Melissa & Joey, ALF, Frasier, The West Wing, Poirot, Četnické humoresky, Hawaii Five-0, Veronica Mars, další dvojnásobné stovky se dostalo pilotu Leverage, The Golden Girls, Stargate Atlantis, Masters of Sex, The IT Crowd, Being Human (US), poslední dvojitou stovku si vysloužil pilot Damages, rajská stovka patří Death in Paradise, ta poslední je z úplně posledního vydání a dostal ji pilot The Addams Family.

Kvalitu výběru ještě víc podtrhuje fakt, že nulu jsme udělili dohromady jenom pětkrát, takže připadá jedna na sto seriálů. A pak je tu jednou těch pět procent, takže i na ty se mrkneme. Ten mírnější případ, kdy se někomu nechtělo sáhnout přímo po nule, připadl pilotu seriálu 8 Simple Rules… for Dating My Teenage Daughter. Kdo si teda vysloužil těch 0 %, ptáte se? Úplně první patří Parks and Recreation, další je pro Family Guy, takovou nulu nenulu si vysloužil pilot Major Crimes, jednoznačnou nulu dostal pilot Getting On a pátou se může pyšnit pilot Witches of East End. Naštěstí se nám ale nikdy nula a stovka nepotkaly při jednom pilotu. Takže naštěstí největší procentuální rozdíl mezi jednotlivými názory hodnotitelů byla 80 a to jen v minimu případů.

Konec přehlídky

Už jsme si prošli, kdo za tím ty roky stál, kolik nás bylo, z jakého důvodu tu rubrika byla a co nás vedlo k hodnocení výhradně pilotů i jak kdo hodnotil. Před námi je ale ještě jedna velká otázka. Proč přišel konec právě teď?

Pro někoho to může být nečekané, jiní už si připisují zásluhy. Pravda je ale taková, že o dnešku jako konci SLDH jsem věděl asi dva roky. Ano, je to větší půlka doby, kdy jsem rubriku vedl. Říká se, že nic netrvá věčně a že se má skončit v nejlepším. To první je rozhodně pravda, jestli se daří naplnit druhé, to je otázka. Jedno je ale jisté, na začátku tu byl seznam čítající 500 seriálů, které si zasloužili mít své představení.

V diskuzích se opakovala otázka, jak to bylo s výběrem seriálů. Jednak u Legends se ragelly vyjádřila k tomu, co jsou doby minulé a co tedy spadá do SLDH: „Doby minulé patří pro nás k éře před NPL, tzv. pro seriály, které se nedočkaly své představovačky v Novince pod lupou :))“. Asi nejpodrobnější výklad ale poskytla ragelly pod vydáním k The Pretender, které znělo následovně: „V podstatě jsem jela podle jednotlivých stanic a vybírala seriály nad určitý počet hodnocení, už nevím přesně kolik, je to půl roku nazpět. Náš původní seznam se ale neustále rozšiřuje, aktuálně v něm máme skoro 500 seriálů (včetně těch, co už jsme vydali), vesměs tedy z USA, ale i sem tam nějaký český (československý), britský, kanadský nebo australský. No a bereme ty seriály, které ještě nemají u nás představení v článku, ať už NPL, Hej, SerialZoňáci nebo Krmení pro watchlist. Jinak nejstarší jsme před nějakým časem s Drunk_Queen řešily, ale už si nepamatuju, co nám vyšlo :D Určitě byl mezi nimi M.A.S.H., to bude jeden z nejstarších, které v Lupě máme.“

K otázce nejstaršího seriálu, M.A.S.H. je rok 1972, což není žádný seriálový nováček, přesto se nám pod lupu dostalo 14 ještě starších seriálů, mezi které se řadí i ten úplně poslední. Ze sedmdesátých let jsme tu měli tři starší kousky, ze šedesátých rovnou 9 a těmi vůbec nejstaršími jsou původní Perry Mason z roku 1957 a legendární Our Miss Brooks, seriál, který se v roce 1952 dostal z rádia i na obrazovky a následně na stříbrné plátno. Ale vraťme se k tématu.

Tak tedy seznam čítající 500 seriálů. Pokračovat dál by bylo super, proto jsem do toho taky v roce 2019 původně šel. Jenže to nejde natahovat do nekonečně, takto bezcílně by to bylo jen oddalování nevyhnutelného, kdy by rubrika nakonec vyšuměla jako před lety. Místo toho se naskytl 1. leden 2023, který opět jako při rozjezdu rubriky připadl na neděli. A když se nakonec ukázalo, že do té doby mrkneme celkem na 540 pilotů, bylo rozhodnuto. Zkrátka se vše sešlo a my končíme symbolicky. Nakonec ta pauza byla fajn, protože bez ní bychom tu měli dalších 85 vydání a končit číslem 625 není nic moc. Ale dostat se na toto číslo taky nebylo jen tak. Původní seznam se podařilo několikrát rozšířit pomocí výročních vydání a taky opomenutými kousky z Evropy, to hlavně v posledních týdnech. Ale své slovo jste tu měli i vy. Snažili jsme se vám vycházet vstříc a přidávat do seznamu i seriály, o které jste prosili. Tak třeba díky NPL na The Bletchley Circle: San Francisco ragelly přidala do seznamu SLDH původní seriál. Nebo jsem to byl až později já?

To víte, že jsme spoustu seriálů nestihli, takže věci jako Lipstick Jungle (Džungle rtěnek), Lewis (Vraždy v Oxfordu), The Dresden Files (Dresden), The Adventures of Sinbad (Sindibádova dobrodružství), Save Me, Secret Bridesmaids' Business (u které by to bylo místo NPL), Mutant X, Auf Wiedersehen, Pet (tento kousek v tuto chvíli nemáme ani v databázi) nebo třeba Benched budete muset prozkoumat sami, ale snad jsme vám za tu dobu dali návod, jak na to.

Vzpomínejme s úsměvem

I když to třeba občas byla procházka pěkně trnitým růžovým sadem, bavilo nás to a snažili jsme se, aby to bavilo i vás. Je za námi 986 názorů, z toho množství jsem vybral 10 pasáží, které do názorů vnášeli zase něco jiného. Sem snad taky vnesou něco jiného, ať není jen o statistikách. A kdo ví, třeba se u něčeho znovu zasmějete. Berte to jako takové naše interní hláškoviny.

Název seriálu vždy vede na konkrétní vydání lupy, abyste si ji mohli připomenout celou.

SLDH hláškoviny

Mad Men

Historická lupa vzešla z NPL a občas to bylo znát.

Drunk_Queen: Věřili byste, že existuje někdo, kdo neviděl Mad Men? Existuje, já. Zdravím. …si tak trochu přijdu, jako kdybych si dělala ze S lupou do historie Novinku pod lupou 2, ale nevadí.

The Professionals

Samozřejmě, že se ne vždy shodneme, ale někdy je to vtipnější než jindy.

ragelly: …moc dávná historie, raději si pustím něco novějšího.
Drunk_Queen: Ano, konečně pořádné retro!

Charmed

Po skoro roce psaní rubriky došlo na společné sledování.

ragelly: Přinášíme vám srazovou dávku SLDH! Ve dvě ráno jsme si s Drunk_Queen pustily pilot Čarodějek…
Drunk_Queen: S ragelly jsme už za dobu SLDH a NPL zakusily a zkusily spoustu věcí. Krize, prokrastinace, nedostatek času, synchronizované sledování,… Avšak letošní SZCon nám poskytl úplně novou příležitost posunout se ještě dál. Ano, společné sledování. Samozřejmě jsme to takhle udělaly schválně a ne proto, že bychom byly neschopny se na to podívat dřív. To bychom si nedovolily! (Ti, co nás přibližně v jednu ráno slyšeli si zoufat, že jsme fakt unavené a že jestli to neposuneme na jindy, když jsme to nestihly před Conem, ať pomlčí, děkuji.)

The Killing

Sice píšeme jen tak, to ale neznamená, že se nevyznáme. Někteří dokonce víc než jiní.

ragelly: Tenhle seriál znám jako své boty, jelikož téma mojí magisterské diplomové práce bylo Komparativní analýza dánského seriálu Forbrydelsen a jeho amerického remaku The Killing. Každopádně buďte rádi za moje relativně krátké názory, tady jsem napsala přes 100 stránek :-D

Chasing Life

ragelly: Celá epizoda uplynula jako voda, i když mě Drunk_Queen neustále vyrušovala a snažila se odvádět mou pozornost (i teď při psaní názoru), jen abych nešla spát dřív než ona. Ale to nevyjde, ha ha, já se nenechám odradit od psaní pozitivního názoru!
Drunk_Queen: PS: Nevěřte ragelly, protože skutečnou obětí jsem mezi námi dvěma já. Neustále mě psychicky (fyzicky ne, protože bydlíme moc daleko od sebe, naštěstí) ničí a je na mě zlá.

Nemocnice na kraji města

Situace z The Professionals se obrací.

ragelly: Tak tohle mě vzalo hodně zpátky. Ještě snad na nižším gymplu jsem původní nemocnici i tenkrát novou Nemocnici po 20 letech sledovala každý týden s mamkou, i když jsem další den musela vstávat brzy do školy.
Drunk_Queen: No, co si budeme namlouvat, tohle je pro mě těžký seriálový pravěk. Pokud je údaj v tomto článku pravdivý, v době premiéry mi bylo krásných mínus devatenáct a půl, teď je mi dvacet…

The Knick

Nakonec nezůstalo u jediného společného sledování a červenec 2018 přinesl další názor jako při Charmed.

ragelly: Tak pozor, přátelé, máme tu slezinu! Podruhé v historii SLDH jsme se s Drunk_Queen sešly na jednom místě a v jednom čase, takže jsme měly příležitost společně sledovat pilot k The Knick. Poprvé to bylo v listopadu u Čarodějek, na které jsme koukaly ještě s Tempy (tímto zdravíme!) ve čtyři ráno v Praze na našem serialzoňáckém sraze.
Drunk_Queen: Drunk_Queen se hlásí z Moravy, ze soukromého SZConu! A jak jinak začít takové setkání než sledováním SLDH. Sledováním SLDH jsme vlastně s ragelly a tehdy ještě s Tempy ten skutečný sraz končily, tentokrát začínáme. To je oddanost, že? Jen tak mimochodem, dnes na nás nezaútočil žádný ožrala, docela škoda.

Looking

Občas sledujete něco jiného, než máte. A já s Drunk_Queen naprosto soucítím, stalo se mi to při Melrose Place.

Drunk_Queen: Neříkám, že tohle je dnes už druhý pilot do rubriky SLDH, který sleduju. Ne, vůbec se mi nestalo, že bych koukla na špatný pilot, protože jsem si prostě spletla název. Komu by se to proboha stalo? Ne, mně vůbec ne! Přísahám. Nebo radši ne. Heh.
PS: Doufám, že v SLDH je i ten druhý seriál a nepsala jsem názor zbytečně :(.
ragelly (v komentářích): OMG, co jsi sledovala za jiný seriál? o.O :D
Drunk_Queen (v komentářích): The Following.
ragelly (v komentářích): LOL, jakože nebudu ti říkat, že na ten už tu NPL je, tudíž v seznamu chybí :D

Major Crimes

Ne všechno označené jako pilot se za pilot dá považovat. Zkrátka problém spin-offů a podobných záležitostí.

Tempy: Moje hodnocení pilotu: 0 %, protože si stojím za tím, že tohle zkrátka není pilot.

Brothers & Sisters

Za ty roky už všichni víme, co ragelly sleduje a jak hodnotí. Někteří ji mají jako varování před romanťárnama, pro jiné udává trendy. A zkrátka občas chybí.

jesmot: Nejsem ragelly, takže se moc omlouvám, ale nedostanete úplně do nebe vychvalující hodnocení na její úrovni…

.

Čtvrt milionu slov

Zastavme se ještě na malinkou chviličku u toho, co bylo napsáno. Psaní názorů nás bavilo, to přiznávám, ono je vždycky super, když ty pocity z dílu nezůstanou jen v hlavě, ale můžete se o ně podělit. Občas to sice bylo náročné, ale kompenzovala to jiná vydání. Vezměme si namátkou třeba slova z jednoho vydání od Olivia Caroline Jones: „…mohu s klidem prohlásit, že to je moje srdcovka.“ Nebo jedny moje: „S čistým svědomím můžu prohlásit (že je) mým nejoblíbenějším seriálem vůbec.“ Někdy jsme tak byli schopní sepsat několika stránkové elaboráty, které bylo třeba upravit do kratšího názoru, jindy jsme vymýšleli, čeho se ještě chytit. A tak jsme hledali zlatou střední cestu, aby to nebyla otrava ani pro nás, ani pro vás. Takže kolik jsme toho tak psali?

Když budeme brát názor bez úvodních dvou řádků a plusů/mínusů, tak jsme dohromady napsaly neskutečných 263149 slov. To nám tedy dává v průměru 487 slov na článek a nadprůměrných vydání tu máme celkem 235. To není zlé. A pak jsou tu extrémně rozsáhlé názory. Tím vůbec nejdelším, který jste mohli číst, měl 1809 slov napsaný pouze čtyřmi lidmi a takto samo se psalo o pilotu seriálu Red Dwarf. S odstupem na druhém místě je Buffy the Vampire Slayer, o které psalo pět lidí a dohromady vzniklo 1540 slov. Bronzovou příčku v rozsáhlosti obsadil britský originál Life on Mars s úctyhodnými 1459 slovy od tří lidí a na paty mu s rozdílem 20 slov dýchá pětičlenný Medicopter 117 – Jedes Leben zählt (1439 slov). Tuto rozsáhlou pětku pak neuzavírá nikdo jiný než legendární Xena: Warrior Princess, o které na čele s andromache psali 4 lidi a dohromady dali 1316 slov. Tisíc a víc slov pak mělo 31 vydání, v případě prvního výročního k The 10th Kingdom to dokonce vyšlo přímo na rovných 1000 slov.

Ale nemyslete si, nepsali jsme jenom my. I vy jste se pravidelně ozývali v diskuzi pod článkem a my s radostí četli, i když to občas bolelo. Tak to ale je. Nevynecháme ani vás a mrkneme se na to, jak jste si tedy vedli. Nejvíc komentářů mělo na dlouhou dobu hned druhé vydání patřící seriálu Buffy the Vampire Slayer s 51 komentáři, než však přišel čas oprášit Twin Peaks a vy jste se rozepsali v neskutečných 67 příspěvcích. Třetímu místu pak nějakou dobu kraloval opěvaný původní Charmed, než ho těsně předběhl seriál Person of Interest se 44 komentáři. Už takto ta čísla vypadají moc pěkně, ale když vám řeknu, že dohromady jste v diskuzi nechali na 3516 příspěvků? Pochopitelně počítáno do chvíle před vydáním tohoto článku. Uznání patří i vám. Diskutovali jste o všem možném. Někdy víc k lupě, jindy seriálu jako takovém, párkrát se nám to zvrhlo, ale seriály byly v diskuzích vždy na prvním místě.

Druhá šance

Dostáváme se do části, kdy si naposledy, alespoň ve zkrácené verzi, připomeneme S lupou do historie. Během let jsme toho napsali skutečně mnoho, většinou jsme vás nalákali na něco nového, naladili vám na vlnu nostalgie, odradili od hloupostí, ale občas jsme vám pěkně stoupli na kuří oko. Během 40 měsíců, kdy byla rubrika pod mou taktovkou, ale došlo ve třech případech k extrémnější nevoli. A tak jsem se rozhodl, že dám trojici F. L. Věk, Vicious a Misfits ještě jednu šanci. Takže vás teď čekají tři minilupy s novým hodnocením.

plakát

Základní údaje

A jaký je náš ortel?

Původní hodnocení: 40 %
Verdikt: zlepšení (ale)

F. L. Věk: S tímto seriálem a návratem k jeho hodnocení se dostávám na hodně tenký led, toho jsem si vědom. Při druhém sledování si u mě úvodní díl polepšil. A chci jen říct, že to není kvůli tomu, abych se vám zavděčil, ale přeci jen uplynuly tři roky od sepsání původního hodnocení a názor se vyvíjí. V mezičase jsem viděl ze seriál i další díly a můžu vám říct, že tím spíš si stojím za hodnocením úvodního dílu. V porovnání se zbytkem to zkrátka není ono. Pořád je to jen pár zastavení v dětských letech Věka, kdy nejde zase tak moc o něj, ale zároveň ani o otázky doby, které jsou nám podsouvány spíš mezi řádky (přeložte mi dopis, učme se německy, spálíme Bibli, nic moc víc tu není). Rád bych tu zkrátka viděl něco více cílícího na diváka, zkrátka aby nad historií přemýšlel a jen hloupě nesledoval pohyblivé obrázky.

Zkrátka si pořád stojím za tím, že úvodní díl není zdaleka tak dobrý jako zbytek seriálu.

  • podle románů a skutečné osobnosti
  • nezajímavá část životního příběhu
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Původní hodnocení: 60 %
Verdikt: zlepšení

Vicious: Tento seriál měl neskutečnou smůlu, protože jak se ukázalo při druhém sledování po třech letech, došlo na něj v nesprávnou dobu. Ano, to je to rozpoložení, které dokáže hodnocení ovlivnit. Nepamatuju si, co se tehdy v prosinci 2019 dělo, ale vím, že tentokrát jsem se královsky bavil na tom, jak si herci krásně nahazují na smeč. Skvělý scénář, bravurní provedení a nefalšovaná Britskost. Okamžitě tedy beru zpět své mínus „přehnaná snaha o vtipnost“, které je po druhém sledování neskutečná blbost, a zůstáváme bez mínusů. Ve Vicious všichni perfektně ukázali, že stará garda je zkrátka stará garda a i když vám není dvacet, dokážete hrát excelentně, protože to prostě jednou máte v sobě.

Tento pilot si jednoznačně polepšil, respektive já mu původně moc křivdil.

  • humor
  • excelentní herecké výkony
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Původní hodnocení: 50 %
Verdikt: žádná změna

Misfits: Zklamu vás, ale tady se zázrak nekoná. A zrovna do tohoto pilotu jsem vkládal tolik nadějí, když jste si v komentářích pod lupou málem cvrkli. Sice jsem tehdy psal, že bych aspoň ještě jeden díl někdy zkusil, ale záměrně jsem to před opětovným sledováním odložil. Utekl rok a já pořád netuším, co na tom má být tak úchvatného. Já vám to neberu, Misfits může být stokrát dobrý seriál, ale mě si prostě na první (ani druhou) dobrou nezískal. Pilot zkrátka není tak super, rozhodně v něm nevidím ten britský humor, ale to hlavně proto, že se tu obří část dílu řeší sex, jak jsem psal i prvně. Prostě tak nějak nezbývá na nic moc čas. Blesk, sex, vraždící probační, konec dílu. Takže si stojím za tím, že pilot je průměrný a že věřím ve zlepšení u dalších dílů.

  • postrádám opěvovaný humor
  • postaveno jen na sexu
50 %
Původní hodnocení
jesmot
Obsah

Podívejte se, kolik jsme toho za 6 let navštívili

V našich článcích jsme navštívili dohromady tvorbu 16, respektive 18 států. Rubrika Seriálem kolem světa: 7 zastávek… nás hravě strčí do kapsy, v té jsme zatím během 24 vydání navštívili 68 zemí a to zdaleka není konec. I tak, na to, že SLDH se soustředilo na piloty a nějakou rozmanitost zemí původu jsme neřešili, tak to číslo není nejhorší. Ale pozor, ono to vlastně s tím počtem není tak jednoznačné.

Náš seznam a mapa skutečně čítají 16 zemí, ale pak tu bylo ještě 14 seriálů z Československa a 2 ze Západního Německa. Tím ale ještě zdaleka nekončíme. Část zemí je u nás zastoupena díky koprodukčním záležitostem. Dohromady jsme měli na 38 pilotů, na kterých se podílelo více zemí, z toho 29 bylo v koprodukci právě dvou zemí. Nejčastěji spolupracovali na tvorbě Spojené státy s Kanadou ve 13 případech a za nimi jsou s 5 zástupci opět Spojené státy, tentokrát ale spolupracující s Velkou Británií.

Kromě Ukrajiny všechny se všechny státy podíleli na některé z koprodukcí – Itálie, Maďarsko, Irsko, Západní Německo a Švédsko tak v rubrice neměly ani jednou zastoupený původní seriálem. Na to a nejen to se můžete přehledně odívat v tabulce. Máme tu uvedeny jak počty pro všechny projekty, tak pro seriály bez koprodukcí. Nenajdete tu jen Československo a Západní Německo, které už jsme si tu rozebrali.

  USA UK CZ SK CA AU FR DE IT HU IE CH SE NO AT UA
Kopr. 416 62 25 2 38 3 6 5 2 2 5 2 1 3 2 1
Sam. 393 49 24 1 15 2 1 1 0 0 0 1 0 2 1 1

Na počtech asi není nic překvapivého, ale určitě je fajn vidět těch 540 kousků rozebraných zase jinak. Že všemu vévodí Spojené státy, nikoho neohromí, mají největší fanouškovskou základnu, propagaci a s nástupem streamovacích služeb se v posledních letech stávají čím dál víc dostupné. Druhou příčku obsadilo opět něco spojeného, tentokrát Spojené království, které ještě kupodivu stále nenásleduje Česká republika. Tu totiž předběhla Kanada, tentokrát ale jen v případě započítání koprodukčních projektů, jinak to této zemi skutečně nandala Česká republika. Ze zajímavějších zemí se nám podařilo hodnotit kousky mimo již zmiňované Ukrajiny také ze Švýcarska, Švédska nebo třeba Norska (na tom měly částečně zásluhu i naše vánoční vydání). A jak teda vlastně vypadá mapa pro SLDH? Není nic jednoduššího než vám ji ukázat.

A to je všechno

Ano, skutečně je to všechno. Je za námi šest dlouhých let, v tuto chvíli už víceméně 540 vydání, 986 názorů, ale to bych se jen opakoval. Zkrátka je čas na závěrečná slova.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří se během těch let do našeho kolotoče nějakým způsobem zapojili. Moc děkuju čtyřce, která stála u zrodu, ale hlavně holkám, že s rubrikou přišly. Jsem rád, že jste to všichni docela ustáli, i když to občas nebylo úplně snadné. Cením si každého jednoho názoru, který jste sepsali, protože něco dělat, to je velká věc. Jak trefně poznamenala phoboska v diskuzi pod lupou na Unbreakable Kimmy Schmidt – Been there, done that.

Je hezké, že tu děkuju, nicméně bez nějakého stylovějšího konce by to nebylo ono. Možná jste si toho všimli, možná ani ne, ale během posledních týdnů se podařilo do rubriky alespoň na chvíli zlákat zpátky většinu z těch dvaceti. Bylo moc fajn vás mít zpátky a bylo super, že jsme našli společné seriály, protože věřte nebo ne, když jsem vycházel ze seznamu pro závěrečné týdny roku a rubriky, pro každého se nějaký ten kousek našel. Poslední čtyři vydání pak byla volena speciálně. Všechno to začalo 10 Things I Hate About You jako poděkování andromache, následoval Taken věnovaný Micuda98, který se bohužel nemohl přidat, a pak Skam jako dík Olivia Caroline Jones. Ostatní byli buď stále aktivní a v seznamu si průběžně našli své kousky, nebo naopak už nějakou tu dobu jdou vlastní cestou, takže jsme se domluvili na názoru do něčeho prosincového. Tím tedy chci ještě jednou poděkovat všem, kteří ty roky pomáhali a táhli to s námi.

Zbývá úplně poslední vydání, které bylo docela oříškem. Že se začne seriálem Scrubs bylo jasné, ale čím skončit? Po dlouhém dumání, plánování a dokonce zvažování, že znovu sáhneme po Scrubs, jsem se rozhodl, že vyberu jeden seriál, který je blízký mně. Navíc v tuto dobu je docela příhodný. A naštěstí jsem k The Addams Family zlákal i tři stále aktivní osůbky, které psaly úplně první názory pro SLDH. A tím se kruh uzavřel.

Teď už jsme skutečně na konci a já jsem vděčný, že jsme to spolu všichni zvládli na obou stranách barikády, autoři názorů i čtenáři. Snad vás tato jízda bavila a věřím, že si třeba čas od času některé vydání zase přečtete, pro inspiraci nebo jen pobavení. Všechno vám tu bude navždy k dispozici. Rozlučme se tedy příhodnými slovy z jedné z posledních našich lup:

🏅🎞️🎬📺„Littera scripta manet.“📺🎬🎞️🏅

Bavila vás naše rubrika? Dostalo se na váš oblíbený seriál nebo jsme na něj naopak zapomněli? Našli jste za těch šest let díky SLDH nějaký zajímavý kousek, nebo pro vás byla přínosnější NPL? A podařilo se nám obohatit váš watchlist?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jesmote, musím ti vyseknout poklonu. O článku vím od 30. prosince díky statusu ragelly (být redaktorem je...
před 70 týdny
Dom_Domec

Dom_Domec

Velmi pěkný článek. Jsem rád, že jsem taky něco málo přispěl k SLDH (původně jsem chtěl hodnotit...
před 70 týdny
jesmot

jesmot

Uplynula dostatečně dlouhá doba, takže do komentářů konečně napíšu i já. Moc se omlouvám všem,...
před 69 týdny
Další články k tématu