15. 11. 2017

S lupou do historie: Life Unexpected

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Life Unexpected 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Life Unexpected (Změna je život)
Žánr: Drama / Rodinný
Stanice: The CW
Vysílání: 2010–2011
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 18. 1. 2010
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: Liz Tigelaar
Herci: Britt Robertson, Shiri Appleby, Kristoffer Polaha, Kerr Smith, Austin Basis

O čem to je?

Seznamte se s Lux, patnáctiletou dívkou, která od svého narození střídá jednu pěstounskou rodinu za druhou. Za dva dny oslaví své šestnácté narozeniny a je rozhodnuta vzít svůj život konečně do vlastních rukou – chce se nechat soudně emancipovat. K tomu však Lux potřebuje podpisy svých biologických rodičů, kteří se po jejím narození zapomněli vzdát svých práv. Podle jména a adresy najde svého otce, třicátníka Baze, který bydlí v bytě nad svým barem. Ten je zprávou o své dceři poněkud zaskočený, protože o její existenci vůbec nevěděl. Lux z něj vydoluje jméno své biologické matky, kterou je Cate Cassidy, hvězda Luxiny oblíbené rádio show. Soud bohužel Luxině žádosti nevyhoví, ale zato jí soudkyně nabídne poněkud nečekané řešení, které zaskočí Cate i Baze: svěří jim Lux do střídavé péče. Oba jsou však v jistých ohledech stále ještě nedospělí a výchova pubertální dcery pro ně nebude nic snadného.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté (několikrát)
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Life Unexpected je pro mě jedním ze seriálů, na které nedám dopustit. Na papíře není nijak výjimečný, spoustě lidem přijde určitě naprosto průměrný, jenže pro mě se na obrazovce odehrává něco, co si mě získalo. Líbí se mi, že zobrazuje dospělé lidi, kteří se v životě také stále plácají a nejsou o tolik moudřejší, než byli v době na střední. Rozhodnou se ale vynaložit veškeré úsilí, aby mohli své dceři (které se téměř před šestnácti lety po jejím narození vzdali) alespoň částečně vynahradit ztracený čas. Většinu času selhávají, ale to jim nebrání v tom, aby se postavili na nohy a zkusili to znovu. Jen bylo divné, že se jich u soudu vůbec nikdo neptal, jestli se o Lux postarat chtějí…

V prvé řadě musím zmínit obsazení, jelikož právě to mě nalákalo ke zhlédnutí seriálu. Sice už jsem viděla spoustu seriálů, ale nestává se často, abych si pustila seriál, kde znám z jiných projektů prakticky všechny herce a herečky. To mě neskutečně potěšilo. Nejlepší na tom všem ale je, že mezi nimi funguje úžasná chemie, kterou prostě nelze předstírat. Buď tam je, nebo není. LUX jí má na rozdávání, a proto není divu, že jsou spolu herci v kontaktu dodnes. Opravdu v seriálu navodili rodinné prostředí, které je v tomto případě klíčové.

Dalším velikým pozitivem je humor, kterým tohle rodinné drama oplývá. Přesně se mi trefili do noty a všechny hlášky a vtipné komentáře mě stále baví, i když jsem je slyšela a viděla několikrát (díky, Bazi). Bonusem je také povedený soundtrack, který nemůžu opomenout.

Některým divákům by se mohlo zdát, že je seriál místy až moc přeslazený a plný klišé, ale pro mě je LUX nějakým záhadným způsobem výjimkou, kterou jsem si zamilovala, a tyto možné nedostatky mě vůbec neobtěžují.

+ herecké obsazení
+ chemie mezi postavami
+ humor (Baze)
+ rodinné prostředí
+ soundtrack

Moje hodnocení pilotu: 100 %
ragelly

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Doufám, že s Life Sentense se CWčku konečně podaří natočit podobnou oddychovku, protože tento typ seriálů tady chybí. Všichni se strašně snaží dospět a ukázat, jak moc umí udělat vizuální efekty, ale aby někdo vytvořil srdceryvné drama, u kterého se smějete a brečíte dojetím během pěti vteřin, to už je očividně záležitost minulosti.

Life Unexpected mi tuto bolístku opět připomněl. Už pilot krásně ukazuje celou atmosféru, jakou obě řady mají. Hned jsem si ho zamilovala a nepustilo mě to až do zhlédnutí finále, což, přiznejme si, bylo maximálně několik dnů od sebe, protože jak se do toho zažerete, nebudete moct přestat. Jen jsem viděla úvodní fotku, kterou Gábi dala do článku, a hned jsem si vzpomněla, že jsem ji měla na jedné z mých ploch na telefonu asi tak od pět let.

Všechny postavy jsou skvělé. Lux vévodí, na ní nevidím chybu a vůbec mi nepřijde jako spratek. Její rodiče mají tolik much, ale i tak se mi líbí. Ostatní postavy už jsou zbytečná omáčka, taková, kterou vidíte v každém dalším seriálu. Prostě aby byl naplněn povinný počet lidí, ale objevují se tam jen v jedné nebo dvou scénách za díl.

Hudba je parádní, jako u všech dalších CW seriálů, tam snad nikdy není co vytknout. Ono celkově pilotu není, co vytknout. Uteče jako voda, 40 minut vám stačí k tomu, abyste si zamilovali všechny postavy a na konci ve vás zůstalo takové to příjemné mravenčení, skoro slza na krajíčku a neodolatelná touha hned si pustit další díl.

+ hlavní postavy a herci
+ feeling seriálu
+ hudba

- trošku zbytečné vedlejší postavy
- typický milostný trojúhelník

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Když ragelly o něčem napíše, že „je to boží“ (vážně mi to napsala!), jistější než to, že je to vážně boží, je, že je to nějaký druh soapky nebo podobného dramatu. Life Unexpected je sice spíš to drama, ale chápeme, že je to vážně blízko, že?

Avšak i když v těchto dramatech s ragelly často nesouhlasím (pro sebe naprosto pochopitelně), u tohoto kousku musím uznat, že se mi líbil. Sice mi chybí takový ten pocit, touha si ihned pustit další díl (ono tohle je asi částečně i našimi rubrikami, protože když člověk ví, kolik mu toho ještě zbývá, naučí se nepouštět si mnoho pilotů k tělu, protože den nemá milion hodin), ale během sledování jsem se nenudila.

Nejsympatičtější v celém obsazení je překvapivě teen hlavní hrdinka (překvapivě, protože velmi často jsou dětské a teen postavy na zabití). Má naprosto pochopitelné cíle, chová se vyspěle (ač jsou její snahy vcelku dětinské, ale jinou možnost děvče asi nemá) a je zkrátka sympatická. Roli otravných teenagerů tu tak trochu zastupují dívčini rodiče, kteří jsou občas tak trochu na facku. Ale zase, dává to smysl a jinak by to asi bylo špatně.

Za hlavní věc pokládám v tomto seriálu emoce. Je trochu těžké nedostat z něj cukrovku, ale je milý, dokonce vtipný (opravdu jsem se několikrát zasmála), má dobrou atmosféru a chemie mezi hlavními hrdiny funguje.

Je osvěžující vidět něco jiného než superhrdiny. Navíc se tu neintrikuje! Tedy je tu milostný klišé čtyřúhelník, ale to se dá přežít.

+ teen hlavni hrdinka
+ atmosféra
+ humor

± rodiče

- klišé, čtyřúhelník
- cukrovka

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
milosh

milosh

Díky za tip, tohle vůbec neznám (překvapivě, protože je to CWčko a ani ne zas tak staré). Vypadá to fajn a...
před 6 roky
Leeuska

Leeuska

Seriál mě potěšil a hudba je opravdu skvělá. Lepší rychlý konec než žádný, i když je škoda, že...
před 6 roky
Lemonie

Lemonie

Me prave to naparovani z pulky nastvalo, ale jasne, lepsi jak otevreny konec :D
před 6 roky
Další články k tématu