11. 12. 2022

S lupou do historie: Kommissar Rex

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Kommissar Rex (Komisař Rex) 1×01: Endstation Wien?

plakát

Základní údaje

Název Kommissar Rex (Komisař Rex)
Žánr Akční, Krimi, Mysteriózní
Stanice ORF
Vysílání 1994–2004
Počet sérií 10
Premiéra 10. 11. 1994
Délka pilotu 86 minut
Prům. hodnocení 62 % (od 1151 uživatelů)

O čem to je?

Seriál začíná ve chvíli, kdy policejní pes – německý ovčák jménem Rex přichází při jedné akci o pána a ujímá se ho komisař vídeňského oddělení vražd Richard Moser. Moserův tým tvoří kolegové Stockinger a Höllerer. S řešením případů jim pomáhá i bývalý komisař Max Koch, Moserův přítel.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna spousta epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Paradoxně se mi při sledování vybavovalo slovenské zpracování z před pěti let než původní Komisař Rex. Na druhou stranu úvodní díl patří v obou případech mezi ty, které jsem viděl, takže jsem po dlouhé době hned takto zkraje věděl, co a jak, navíc se mi dokonce hned při úvodním výbuchu vybavilo, kdo za vším stojí. Chybělo tu tak nějaké super odhalení, zároveň jsem se ale mohl naplno věnovat sledování a vnímat další stránky seriálu.

Z dnešního pohledu je v ději pár děr a nepochopitelné chování postav, ale ono je to značně způsobeno rokem 1994. Dnes by asi nikdo jen tak neotevřel branku jenom čistě proto, že vám policista pohrozí jejím vyražením (nejspíš by jím ani nikde nehrozil). Ale ono to i díky tomu má své kouzlo. Je tu to dobové zatížení, které zároveň pomáhá ději, třeba jako konkrétně v první epizodě.

Tento původní a nefalšovaný Rex patří mezi mé oblíbené, ta další pokračování, italská odnož a podobně, to už nebylo nikdy ono. Tady je má oblíbená sestava Moser, Stockinger, Höllerer, samozřejmě skvělý doktor Graf a dokonce i Max Koch, který do děje vnáší zase jiný náboj. Po letech se to opravdu těžko hodnotí nezaujatě, takže pro mě jsou to zkrátka super postavy a skvělý představitelé, kteří vždy uměli pobavit.

Případ je na úvod docela zajímavý. Řekněme si narovinu, co je efektnějšího než bomba uprostřed Vídně? Mám ale pocit, že byl trochu zbytečně moc rozvlečený. Rexova linka byla tak akorát, ale ten případ, možná by tomu slušelo trochu svižnější tempo, aby se ve zbylém čase mohly uzavřít všechny linky. Jinak ale spokojenost, slibný úvod, který dokáže nalákat i dnes. Bylo to zkrátka příjemné ohlédnutí s notnou dávkou nostalgie.

  • původní parta
  • výbuch
  • devadesátky
  • trochu utahanější
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Jo tak tohle je moc pěkný návrat do dob minulých. Je to jeden z těch seriálů na kterých jsem vyrostla a pokud ho náhodou chytnu někdy v televizi tak se ráda podívám. Housky se salámem jsou prostě klasika.

Pilotní díl nás hned uvede do děje, máme tu vyřizování účtů, KGB a výbuch v restauraci. Následně už nám na scénu přichází hlavní hrdina Rex i se svým psovodem, který pak následně umírá při pronásledování atentátníka. Hned už je nám představena i parta vídeňské kriminálky v čele s komisařem Moserem. Rozbíhá se vyšetřování výbuchu, smrti policisty a zároveň s tím sledujeme Rexovo truchlení nad smrti svého pána. Díl má celkem spád, postupujeme vyšetřováním celkem rychle a díl plynule ubíhá. Odhalení vražedkyně nedá divákovi moc práce, policii o trochu víc, Rex ukazuje jak neocenitelnou součástí vyšetřování je a i v budoucnu u dalších případů bude.

Moser k Rexovi v průběhu dílu nachází cestu, bere si ho k sobě a tím se nám rodí budoucí úspěšný tandem. Je zvláštní jak některé díly člověku uvíznou v paměti víc než jiné a pilot k nim patří. I v dnešní době se člověk k tomuto seriálu rád vrátí, možná z nostalgie nebo hlavně kvůli Rexovi. Taky jsem si při sledování uvědomila jak jsem vlastně měla radši druhého Rexova pána komisaře Brandtnera. Určitě je to jeden z těch seriálů, kterým natahování neprospělo, kvalita šla časem hodně dolů, ale ten začátek je ta klasická oddechovka co člověka musí potěšit. No co říct na závěr, asi si jdu namazat housku se salámem a možná si nějaký další díl pustím.

  • Rex
  • vděčná klasika
  • prostředí Vídně
  • jsou určitě i lepší díly
60 %
Mé hodnocení
Deaneira

Status: viděl jsem většinu seriálu
Hodnocení celého seriálu: 60 %

Komisař Rex je nostalgická vzpomínka z dětství. Pamatuju si, že to byla kriminálka, kterou sledovali moji rodiče a měl jsem na ni dovoleno koukat s nimi. A pak jsem ve sledování pokračoval i sám a viděl jsem většinu seriálu. Mé nekritické dětské oko bylo seriálem nadšeno a když pak na konci čtvrté řady došlo na úmrtí hlavního vyšetřovatele, tak jsem měl řádně zamlžený výhled. Postupem času a díky obměně personálu už mě to tolik nebavilo, ale ta původní parta kolem Mosera byla fajn. S odstupem uznávám, že šlo o průměrný seriál, který z řady vystupoval hlavní tím, že hlavní hrdina byl chytrý pes.

  • nostalgická vzpomínka
  • původní vyšetřovací tým
  • ve finále jen průměrná detektivka s psím hrdinou
  • zub času seriálu nijak nepomáhá
60 %
Mé hodnocení
Pajky
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu