20. 11. 2022

S lupou do historie: CSI: Cyber

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte CSI: Cyber (Kriminálka: Oddělení kybernetiky) 1×01: Kidnapping 2.0?

plakát

Základní údaje

Název CSI: Cyber (Kriminálka: Oddělení kybernetiky)
Žánr Drama, Krimi
Stanice CBS
Vysílání 2015–2016
Počet sérií 2
Premiéra 4. 3. 2015
Délka pilotu 42 minut
Prům. hodnocení 63 % (od 288 uživatelů)

O čem to je?

Zvláštní agentka Avery Ryanová pracuje v kriminálním oddělení kybernetiky. Spolu se svým týmem řeší zločiny, které začínají v hlavě, odehrávají se online a jejichž důsledky se pak odrážejí v reálném světě.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Vím, že většina Cyber nemusí a bere ho jako nejhorší seriál ze všech CSI, takže já tentokrát půjdu proti proudu. Po delší době je tu pilot seriálu, který dobře znám a který mě bavil. V době vysílání mě dost chytil a sledování jsem si užíval, i když se nějaká ta kybernelogičnost občas ukáže.

Svým způsobem měl seriál dva backdoor piloty v původním CSI během roku 2014 a na ty potom seriál navázal. Osobně jsem rád, že jedním z pojítek je znělka, kterou je jak jinak než skladba od skupiny The Who, tentokrát I Can See for Miles. Ta poprvé zazní už v epizodě 14×21 Kitty původního CSI, když agentka Avery Ryan přilétá a odlétá do/z Vegas. Mimo to jde o další skvělou skladbu, která seriálu neskutečně pasuje. A podobně jako Who Are You ji budete těžko dostávat z hlavy.

Když na to budu nahlížet nezaujatě, líbí se mi, že s dalším CSI seriálem je tu další pojetí týmu. Pokaždé přišlo něco nového a tady poprvé sledujeme tým FBI. Je to tak trochu jiné a přece to pasuje do tohoto světa. Sedí tomu ta IT linka, která je šikovně pojatá. Dnes už je to spíš součást běžných kriminálek, dojde k nějakému kyberzločinu a poradí si s tím běžný tým vyšetřovatelů. Tady je to ale takové osobité, kombinace agentů a hackerů, minulost postav, linky promyšlené do hloubky, to pilotu rozhodně dává plusové body. Navíc charaktery jsou zajímavě napsané, že se jich herci bravurně zhostili, to snad ani není třeba říkat. Vlastně i tím obsazením mi to hodně sedí, teď to nemyslím špatně, ale třeba Patricia Arquette tu vypadá tak nějak normálně a ne jako podivná Anjelica Huston.

Tak nějak jsem se při sledování pilotu nemohl zbavit pocitu, že má lidem podsouvat, co nedělat a na co si dát bacha. To není špatně, spíš naopak. Jen to na mě působí trochu zvláštně, protože běžné kriminálky vám taky nemusí podsouvat, že vraždit není fajn a nemáte to dělat. Navíc to částečně brečí na špatném hrobě, ale to se dostávám jinam.

Pro mě je CSI: Cyber takovou vzpruhou a tak trochu byl pilot i osvěžením mezi jinými. Není to nic závratně kvalitního, u čeho by člověku spadla brada a hned by tomu dal milion cen, ale je to prostě jiné a ojedinělé. A to tu ještě není D.B. Russell.

  • skvěle pasuje do světa CSI
  • znělka
  • jiný koncept
  • příjemný mix postav
  • místy po technické stránce skřípe
  • dnes už spíš součástí běžné kriminálky
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Původně jsem se bál, že pilot bude takovým předělem mezi původní CSI a tímto spin-offem a já, jelikož jsem ze CSI neviděl ani jednu epizodu, jsem se obával, že se v tom budu ztrácet.

Nakonec jsem ani nepostřehl, jestli se tam řešilo něco ohledně kriminálky ve Vegas. Pilot obstál sám o sobě, je tudíž vhodný i pro nové diváky.

Tým je skvěle vybrán, i když se ještě nestihly pořádně ukázat všechny postavy, ale určitě se v dalších epizodách ještě pořádně ukáží. Daniel a Brody se nemají moc v lásce, i když mám pocit, že Daniel se se svým egem takhle chová na většinu lidí. Myslím si, že si ale po několika dílech k sobě cestu nakonec najdou a budou se respektovat. Možná se ale předtím vyhrotí v nějakou hádku. Avery na mě působí jako cílevědomá vedoucí, která se však ve skutečnosti potýká s problémy z její minulosti, které hodlá vyřešit a snaží se jít za tímto jejím cílem, což také vysvětluje, proč vzala Brodyho do svého týmu a pootvírá vrátka pro sériovou či celoseriálovou zápletku.

Případ byl zajímavý. I když hacknutí dětských chůviček je v každé druhé (nejen) americké kriminálce, zde mi to nevadilo. Myslím si, že tady to bylo pojato dobře a vůbec jsem nevěděl, co od případu očekávat.

Tento pilot byl mou první kriminálkou z kybernetického prostředí, o to jsem si ji více užíval a je neméně zajímavá. Ovšem na scénářích by se měl podílet někdo, kdo počítačům a kybernetice rozumí. Já sám nejsem nějaký expert, ale zjištění polohy pomocí IP adresy mi přijde nesmyslné a kazí to zážitek ze sledování.

Hudba není kdovíjak výrazná a nepřijde mi, že by měl pilot nějaký svůj hudební motiv.

Ještě poznámka, že ze začátku bylo vyšetřování příliš zdlouhavé, ale postupem času zase až moc rychlé.

Pro hodně citlivé (občas až přecitlivělé :D) osoby, jako já čeká scéna ve vodě, při které jsem ani nedýchal.

Pilot mě potěšil a původní obavy se ukázaly jako zbytečné. I když mě případ bavil, tak kvůli jeho rozložení scén (zdlouhavé, rychlé) a velkým chybám v kybernetické prostředí hodnocení ubírám.

  • vhodné i pro nové diváky
  • tým a postavy
  • delší dějová linka
  • zabaví
  • hudba
  • rozložení scén
  • kybernetické blbosti
70 %
Mé hodnocení
Dom_Domec

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: –

Sesterské projekty CSI Las Vegas a CSI New York jsem viděla kompletně celé, stejně tak jako před dvěma lety CSI Cyber. Je to zcela jiného soudku, než je Las Vegas, New York či Miami. Zde je zabýváno kyberútoky, takže přes technologii. I když se zde řeší vraždy, únosy či teroristické útoky, jak za pomocí počítačů a této technologie. Je to zcela něco jiného, ale přesto se to dost vyvedlo.

V tomto pilotu je zde akce od počátku až do konce. Jen malé krátké pauzy, ale jinak se vždy něco děje. Což diváky hodně upoutá a díl uteče, než se pořádně stačí rozkoukat. Pilotní případ vypadá jako únos dítěte a čeká se, že si únosci řeknou o peníze. Brzy se zjistí, že tu jde o mnohem více, než to zpočátku vypadalo. Toto téma je dost bolestivé, když hlavní role jsou malé děti.

Zpracování se mi dost líbí, i ty různé přechody z místa na místo, které jsou dělány pomocí počítačové technologie. Hudba, která je zde použita se mi taky dost líbí. Zde je hackerství ukázáno, jako nejen špatná stránka, které lze využít i zneužít, ale i jako ta dobrá. Jak může pomoci při boji proti zlu.

Postavy z počátku moc sympatické nejsou, až tedy na Eliho, který je. Ale postupem děje se dají oblíbit i ostatní postavy. U některých i člověk musí přemýšlet, co si o nich myslet, když se moc neprojevili. Sice hodnotím jen tento pilot, přesto hodnocení pilotu i celkového seriálu je stejné, neměnné. Takže určitě nějaké chyby se zde najdou či klišé, ale nemění se na tom nic, že jde o povedený seriál, který za zhlédnutí stojí.

  • sesterský projekt od CSI
  • zaměřeno na kyberprostor a celkově technologii zaměřená elektrotechniku
  • akce od počátku do konce
  • díl rychle uteče
  • Elijah Mundo
  • ostatní postavy
  • případ na únosech malých dětí se nemusí každému líbit
80 %
Mé hodnocení
Janey T
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Petyer

Petyer

Vyborny serial, a hlavne ma potesilo, ked som zbadal, ze hlavnu postavu hraje herecka z mojho dalsieho...
před 77 týdny
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

Medium jsem letos taky začal, tak alespoň lehké propojení s něčím už trochu známým. Když je to prý...
před 77 týdny
sonkad

sonkad

Cyber bol moja obľúbená kriminálka, kybernetické zločiny ma bavili viac ako tie klasické a človek sa aspoň...
před 76 týdny
Další články k tématu