6. 11. 2022

S lupou do historie: Doc Martin

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Doc Martin (Doktor Martin) 1×01: Going Bodmin?

plakát

Základní údaje

Název Doc Martin (Doktor Martin)
Žánr Drama, Komedie, Lékařský
Stanice ITV
Vysílání 2004–2022
Počet sérií 10 + film
Premiéra 2. 9. 2022
Délka pilotu 47 minut
Prům. hodnocení 65 % (od 109 uživatelů)

O čem to je?

Radosti a strasti londýnského chirurga Martina Ellinghama, který se stává praktickým lékařem v malém přímořském městečku Portwenn.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několik sérií
Hodnocení celého seriálu: –

Kolikrát já už jsem tento pilot viděl, čtyřikrát? Asi jo, minimálně čtyřikrát (vždycky spíš tak nějak náhodou). A pořád mě nijak nenudí, i když přesně vím, co se bude dít. Jako úvodní film je to fakt fajn, zasmějete se, bude vám trapně za doktora a uvidíte zase něco jiného než v Houseovi. Pokud jste viděli Donutilova Doktora Martina, tady vás asi nic nepřekvapí, chybí tu sice úvodní scéna s vánoční atmosférou, ale jinak je české zpracování dost věrné. Mohla by vás ale mimo jiné nalákat třeba příroda.

Bavím se u toho, to přiznávám. Není to žádný zázrak, ale Martin Clunes přivedl do seriálového světa dalšího morouse, který se všechny poštvává proti sobě, a ztvárňuje ho brilantně. Co do obsazení, britská předloha třeba proti českému zpracování má lepšího policistu, není tu nijak zvlášť dlouho a rozhodně není otravný jako Topinka. Celkově jsem si tak užíval dobré herectví a nenáročnou atmosféru.

Celkově je to z těch lidštějších lékařských seriálů, Ellingham má svůj problém, skrz který tu neuvidíte hektolitry krve, takže se držíme více při zemi a jede se tu i na logické vysvětlování. Je to relativně i vztahovka, teda ne stylem, že by to na tom bylo vystavěné, ale linky z této oblasti tu prostě jsou, nenápadně se tu pobrnkává na strunu romantiky, které by měla v divácích vyvolat už od začátku touhu po vztahu doktora a učitelky.

Sice to není nic světoborného, ale na druhou stranu těch lokálních verzí Doktora Martina taky není zanedbatelné množství. Celkově je to taková spíš sezónní záležitost, dáte si pár dílů na podzim, když zrovna večer nemáte nový díl jiného seriálu, necháte všechno plynout a jen tak sledujete a sem tam se zasmějete. Když už ale mám k dispozici to srovnání, tak musím říct, že mě osobně víc baví tento britský originál než české zpracování.

  • herectví Martina Clunese
  • prostředí
  • lidštější lékařský seriál
  • nic převratného
  • chce spíš nenáročného diváka
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

O tomto seriálu sice vím, ale nikdy jsem žádný díl neviděla. Jen jsem tam zahlédla nějakou scénu v televizi. Vím, že je i česká verze tohoto seriálu s M. Donutilem, ale nakonec jsem se rozhodla, se podívá na originál. Nevím, co jsem čekala, ale po zhlédnutí pilotu jsem taková rozpolcená z toho.

Dějově to vypadá nadějně i zajímavě. Takové venkovské případy, což mi nevadí, i takové seriály mám ráda. Celý pohled na seriál mi nejspíš vadí to, že ve směs všechny postavy jsou mi nesympatické. Proto mi celý díl utíkal pomalu. Občas jsem se i pobavila, nebo aspoň mi na rtech vytvořil úsměv. Hlavně jsem se pobavila nad tím, jak doktoru Martinovi odstávají uši. Strašně mi tím připomíná Hurvínka.

Za mně pilot je slabý průměr, ale přesto věřím, že to zas tak špatný seriál nebude. Jen se tady ten pilot nepovedl a ne všechny zaujme. Šanci seriálu bych rozhodně dala, protože věřím, že se to krásně rozjede a trampot nebude málo. Jen ty začátky asi nebudou tak slavné. Uznávám, že herec Martin Clunes se na tuto roli doktorka Martina perfektně hodí.

  • venkovské prostředí
  • Martin Clunes
  • doktor Martin
  • komedie
  • nesympatické postavy
  • nezaujme, místy nuda
40 %
Mé hodnocení
Janey T
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu