24. 5. 2017

S lupou do historie: Big Love

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Big Love 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Big Love (Velká láska)
Žánr: Drama
Stanice: HBO
Vysílání: 2006–2011
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 12. 3. 2006

Kdo?

Tvůrce: Mark V. Olsen, Will Scheffer
Herci: Bill Paxton, Jeanne Tripplehorn, Chloë Sevigny, Ginnifer Goodwin, Harry Dean Stanton, Grace Zabriskie, Amanda Seyfried, Joel McKinnon Miller, Bruce Dern

O čem to je?

Bill Hendrickson je moderní polygamista z Utahu, který žije na okraji Salt Lake City se svými třemi ženami a sedmi dětmi a neustále rostoucí horou dluhů a urgencí. Bill je majitelem expandujícího řetězce obchodů s potřebami pro dům a domácnost a navíc svádí každodenní boj o uspokojení finančních, citových i sexuálních potřeb svých žen – Barb, Nicki a Margene, které žijí v různých sousedních domech a střídají se v právu strávit s manželem noc.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 60 %

Tak jste se dočkali, máme tu seriál, který mám nakoukaný komplet, juchů. Naštěstí už je to tak dávno, že si ani nepamatuju, co všechno se tam stalo (kromě konce), takže mé hodnocení pilotu nebude stejně ničím ani moc ovlivněné. Je to rozhodně zajímavé téma. HBO se nebojí ukazovat i věci z kategorie tabu, takže pro mnohé může být právě tento námět velkým lákadlem, proč seriál vyzkoušet. Když se to ale vezme kolem a kolem, pilot ukazuje, že seriál bude bavit jen užší skupinku lidí.

Tempo je hodně pozvolné. V podstatě se zde ani nic moc nestane, pouze se seznámíme s postavami a jejich stylem života. Velké plus přichází v poslední třetině epizody, kdy se děj vydává do komunity, odkud kdysi Bill se svou první ženou odešli. Tam jdou naplno poznat praktiky, které pravděpodobně v USA stále panují. Na konci dílu bylo zmíněno, že stále je zhruba 20 až 40 tisíc lidí, kteří v USA provozují polygamii. Wow. Opět to dokazuje, jak rozdílné mnohdy kultury můžou být. Někde se za nevěru platí životem, někde rozchodem, jinde je to běžná součást rodinného života.

Postavy jsou výborné. Každá ze tří žen hlavního hrdiny je jedinečná, každá vás něčím zaujme a něčím dalším bude štvát. Logicky je tu dětí jako smetí, takže se připravte na spoustu řevu a nepořádku… až se mi z toho začínala točit hlava. V podstatě nikdo mi na první pohled nepadl do oka, Nicki je vyloženě protivná tím, jaká je to „zlatokopka“. Upřímně ale lituju toho chlapa. Pilot hodně dobře ukazuje, jak náročné to pro jednoho muže se třemi rodinami je. Má hlavní práci, tři náročné ženy a nespočet ještě náročnějších dětí. Každý po něm neustále něco chce, něco mu vykládá, on si všechno musí zapamatovat a v podstatě každý den musí uspokojovat ty ženské, které si ho co tři dny střídají, takže ony si od něj odpočinou, ale on je neustále v zátahu, jestli mi rozumíte :-D

Je těžké přemýšlet nad tím, kdybych seriál neviděla, jestli by mě pilot dokázal nalákat na další sledování. Téma je rozhodně zajímavé a postavy mají co nabídnout, ale tempo se hodně vleče, což je paradoxní k tomu chaosu, který v rodinách neustále panuje. Ale asi bych tomu ještě šanci dala.

+ téma
+ kontrast uzavřené komunity a běžného světa
+ postavy s potenciálem

- pomalé tempo
- až příliš chaosu
- otravné děti

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Big Love se zabývá tématem, které mne samotnou neoslovuje, ale „Žij a nech žít.“ je vážně moudrá věta, takže se jí velmi ráda řídím.

Přiznávám se, že s příchodem rubriky o tomto seriálu slyším poprvé, takže mě překvapuje, kolik dnes známých osobností se ze objevuje. Jeanne Tripplehorn, Ginnifer Goodwin, Amanda Seyfried, Tina Majorino, mé temné já zbožňující B99 musí zmínit i Joela McKinnona Millera… Pěkné. Navíc dnes již zesnulý Bill Paxton, kterého jsme tu celkem nedávno měli v seriálové novince Training Day.

Co se týče obsazení tedy seriál snad nemá chybu, jenže… co říct k ději? Nevím, snad je to tématem, ale prostě mě většina z něj nijak zvlášť neoslovila. Ano, kvůli vší té divočině je divákovi postav snad až líto, ale já si za celou dobu sledování dokázala oblíbit snad jen postavu, kterou ztvárňovala Amanda Seyfried. Z manželek s hodně přimhouřenýma očima Jeanne Tripplehorn a Ginnifer Goodwin, ale prostě je to všechno moc rozpačité.

Pár dobrých momentů se sice najít dá (nebo spíš přežitelných), ale jinak je to nuda. Třeba je to tím, jak moc je nám námět vzdálen, ale většinou se prostě nedá soucítit s problémy hlavních hrdinů. Celkově je ale Big Love natočeno tak, že vážně není těžké dělat během sledování něco jiného, ještě snazší je si jen několik málo hodin po sledování nepamatovat snad nic. Přitom na papíře to zní docela zajímavě. V reálu sice asi půjdu výrazně proti proudu, ale tento až příliš nevýrazný pilot nemohu hodnotit kladně.

+ Amanda Seyfried
+ pár dobrých scén
+ dnes známé obsazení

- snad vše ostatní

Moje hodnocení pilotu: 30 %
gabik.029

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Do mého seznamu „Chci vidět“ se seriál Big Love před lety dostal díky svému hereckému obsazení, které je složeno ze samých známých tváří. Ani to ho však bohužel nezachránilo a po zhlédnutí pilotu šel ze seznamu zase pryč.

Kromě obsazení je na první pohled velkým lákadlem i neotřepané téma. Abych byla ale upřímná, na tento seriál jsem až moc velká feministka. V čele stojí muž, má tři manželky, které ho považují za boha, kopu dětí, o které se starají ženy, stejně jako o domácnost, a na něm je samozřejmě zajistit rodinu po finanční stránce. Doma ho potom všichni obskakují. Ano, za zrodem seriálu stojí samozřejmě muži :D

I když se mi tohle staromódní pojetí a zobrazení rolí nelíbí, všechno to patří ke konceptu polygamie. To je naopak originální zápletka seriálu, které se nevěnuje každý druhý tvůrce, jako tomu je u jiných zápletek, což naopak oceňuji. Umožňuje to divákovi náhled do netradičního vedení rodinného života.

Celkově mě seriál vůbec nezaujal a pilot mě spíše nudil (i když bych pominula svou mentalitu ženy z 21. století). Řešily se neustále nedůležité věci, které souvisely se samotnými vztahy, ať už mezi Billem a jeho ženami nebo mezi ženami samotnými. Trošku zajímavější bylo sledovat dějovou linku s vážným zdravotním stavem Billova otce, která byla představena v druhé části pilotu. Jak jsem ale psala již v úvodu, Big Love rozhodně vynechám.

+ herecké obsazení
+ originální nápad

- staromódní zobrazení rolí
- řeší se nedůležité věci

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Nira

Nira

Tak jako Drunk_Queen o seriálu slyším poprvé a stejně tak jsem překvapena, kolik se tu objevilo dnes...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Dobrý nápad! Tohle mělo nějakých 48 minut.
před 6 roky
Nira

Nira

Už to vidím zařazeno v nové NPL, moc díky :-)
před 6 roky
Další články k tématu