5. 10. 2022

S lupou do historie: Pan Tau

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Pan Tau 1×01: Pan Tau přichází?

plakát

Základní údaje

Název Pan Tau
Žánr Dobrodružný, Fantasy, Komedie, Rodinný
Stanice WDR, Československá televize, Kino
Vysílání 1970–1978, 1988
Počet sérií 3 + film
Premiéra 13. 12. 1970
Délka pilotu 26 minut
Prům. hodnocení 60 % (od 533 uživatelů)

O čem to je?

Černý oblek s bílou květinou na klopě, černé paraple a černá kouzelná buřinka. Jednou usměvavý gentleman s laskavýma očima a bezelstnými nápady, jindy malá figurka ovšem stejných vlastností. Pana Tau, který se vyjadřuje pouze pantomimicky, trápí, když jsou děti smutné nebo zklamané, proto je chce rozveselit a plní jejich přání notoricky známým gestem díky svému klobouku.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna většina epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Návrat do dětství, tím je dnešní lupa. Pan Tau je legenda sama, kterou snad ani není třeba představovat. Otto Šimánek se stal stejně kouzelným jako Pan Tau a přináší úsměvy a radost už několikáté generaci. Tak pojďme naše dušičky ukonejšit příjemnou nostalgií a na chvilku vidět opět to dobré a pozitivní z československé tvorby minulého století.

Musím se přiznat, že nemám vůbec rád druhou řadu, která si jede v kolejích Alfonze, takže tu zásadně přeskakuju. Naopak nedám dopustit na Poplach v oblacích, který je pro mě jednoznačně tím, co vystihuje Pana Tau. Třetí inspektor bezpečnosti leteckého provozu Málek v podání Vlastimila Brodského je nezapomenutelný a dodává příběhu ještě větší dávku humoru. Každopádně hned po tomto filmovém sestřihu se Pan Tau přichází na druhé místo, hlavně kvůli nejoblíbenější scéně s panem Lipským, kdy mu Otto Šimánek dělá ruce. Kolikrát já jsem se na tom za život smál.

Tento příběh je za mě moc příjemný také zásluhou hereckých jmen ve vedlejších rolích, počínaje zmiňovaným panem Lipským, přes mihnutí se pana Sováka až po samotného Františka Filipovského, který tu byl perfektní. Hudební číslo v psím salónu bylo zajímavým a příjemným zpestřením, jsem ale trochu na vážkách, jestli by se lidem z dnešního pohledu ještě tolik líbilo. To ale nedokážu posoudit.

Příběh o jednom záhadném pánovi s buřinkou, parapletem a květinou v klopě je za mě krásnou nevinnou zábavou nejen pro děti. Jsou tu sice nějaké ty efekty (na svou dobu velice povedené) a kouzla, ale nakonec si vlastně vystačí jen s docela obyčejnými věcmi. Krásně se tu ukazuje, že se dají natočit hezké věci i s obyčejnějším námětem, jako dítě smutné z mála sněhu. Příběh na vás zkrátka dýchne svou prostostí, která si vás získá. A minimálně mně zase jednou ukázal, jak se nám v dospělosti vytrácí dětské uvažování, kdy jsme věřili tolika věcem a prsty s poklepáním objížděli buřinky a obecně všechny klobouky.

Takže na závěr doufám, že Pan Tau se sice objevil odnikud, ale že se nikdy nestane, aby opět zmizel nikam. Nosme ho ve svých srdcích a uchovávejme si v sobě kousek čistého dětství.

  • Otto Šimánek
  • nevinnost
  • František Filipovský a pan Lipský
  • hudební stránka
  • Poplach v oblacích je ještě o trošičku lepší
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno pár epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Další nostalgický seriál, tentokrát Pan Tau. Jako malá jsem nějaký ten díl viděla v televizi. Co si pamatuju, tak tento seriál mě až tak nezaujal. Nevím, čím to bylo, protože už ty díly moc nepamatuju, ale co jsem zhlédla pilot, tak si říkám, že to mohlo být kvůli tomu, že se tu moc mluvilo. A jako děcko jsem měla radši více mluvení.

Ale musím říci, že pilot mě zcela uchvátil. Už ten začátek byl ohromující. Otto Šimánek tu sehrál roli, které se zhostil zcela na výbornou. Pan Tau komunikující pomocí gestikulací rukou i grimas obličeje. A za pomoci své buřinky dokáže nejednomu dítěti na tváři vykouzlit úsměv.

Na ta léta vynikající nejen herecký výkon, ale i efekty či hudba. A co mě dost překvapilo, byl psí salón. Netušila jsem, že se před 52 lety natočil seriál, kde vyšel pes s paničkou z psího salónu a měl na všech čtyřech tlapkách boty. Určitě jistá klišé se zde najdou, ale na tu dobu, kdy se to natáčelo a Česká televize pak vysílala v televizi, hodně povedený kousek.

  • Otto Šimánek
  • scéna při sáňkování
  • vizuální i hudební stránka
  • scéna, kdy se Lipský snažil sníst párky, ale párky dostali psi
  • psi i papoušek
  • komedie
  • stopáž
  • závěr
  • scéna v psím salónu při odchytu
90 %
Mé hodnocení
Janey T
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
_-0-_
před 80 týdny
Další články k tématu