1. 7. 2018

S lupou do historie: Hříšní lidé města pražského

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Hříšné lidi města pražského 1×01: Přísaha?

Medailónek

Název: Hříšní lidé města pražského
Žánr: Krimi / Komedie
Stanice: Československá televize
Vysílání: 1969
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 27. 9. 1969
Délka pilotu: 47 minut

Kdo?

Tvůrci: Jiří Sequens, Jiří Marek, Zdeněk Liška, Miloslav Harvan
Herci: Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Stella Zázvorková, Helga Čočková, Věra Tichánková, Míla Myslíková, Ljuba Skořepová, Helena Růžičková, Oldřich Velen, Otto Budín, Ivo Gübel, Ludmila Roubíková, Josef Větrovec

O čem to je?

Seriál se odehrává v 30. letech minulého století a sleduje policejního radu Vacátka a jeho kolegy z legendární „čtyřky“, kteří vyšetřují mnohdy velmi kuriózní pražské mordy.

Znělka

Historie očima SerialZoňáků

Tempy

Status:viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Nejsem si jistá, jestli jsem vůbec schopna objektivního hodnocení. Hříšní lidé totiž patří k mému dětství stejně neodmyslitelně jako třeba Komisař Rex. Ovšem kvalita je samozřejmě přeci jen o něco výše. Ať už jde o podmanivou kameru Miloslava Harvana, 30. letům přesně padnoucí hudbu Zdeňka Lišky, výborný scénář podle povídek Jiřího Marka, či samozřejmě brilantní herecké výkony snad všech zúčastněných. Ano, v současném hodnocení tohoto seriálu může hrát roli i ta určitá dávka nostalgie po hereckých legendách, které už s námi nejsou, ale i přesto myslím, že „Hříšníci“ stále ještě obstojí i ve srovnání se současnou produkcí.

Dnešnímu „akčnímu“ divákovi se možná tempo může zdát až moc pomalé, ale vzpomeňme si na všechny ty Poiroty, Vraždy v Midsommeru atd. Někdy toto tempo zkrátka k příběhu patří. Jak už jsem navíc zmínila, díky velice zdařilé kameře je na seriál opravdu pěkné pokoukání. Černobílý obraz ještě umocňuje dobovou atmosféru. V tomto ohledu u mě pokračování Panoptikum města pražského díky své barevnosti trochu ztrácí.

Co se samotné zápletky pilotu týká, není špatná, ale v sérii najdeme i zajímavější. Přesto si myslím, že jde o solidní úvodní díl, který nám dá nahlédnout do práce „mordparty ze čtyřky“ a naláká k dalšímu sledování.

A zmínila jsem se už o tom hereckém koncertu?! :D

+ herecké výkony
+ příběh
+ vtip
+ kamera
+ hudba
+ pejsek Koki :)

Moje hodnocení pilotu: 90 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Docela jsem se sledování obávala, protože vím, že jde o jeden z velmi ceněných českých seriálů. Pro mě osobně to bylo první setkání, vždycky jsem se mu totiž vyhýbala, jelikož mě nikdy od pohledu nezaujal. Nakonec ale první díl hodnotím dobře. Osobně se mi minule Nemocnice, která je o deset let mladší než Hříšňáci, líbila víc, ale i tady mi sledování utíkalo dobře a případ byl zajímavý.

Jedná se v podstatě o typickou kriminálku, jen vyšetřovatelé nemají žádné moderní vychytávky, ale musí spoléhat především na vlastní dedukci a především selský rozum. Musím říct, že to je příjemná změna, hodně se mi líbilo, že byl případ vyřešen vlastně jen tím, že policista našel obyčejný ústřižek z čistírny a dovtípil se, že vrah je dost lakomý k tomu, aby se zbavil oblečení, ale místo toho si ho dal jen vyčistit.

Postavy jsou sympatické. I když jsou všichni vyšetřovatelé takoví bručouni, tak jsou vlastně milí bručouni. Líbili se mi všichni a myslím, že spolu tvoří dobrý tým. Na druhou stranu nikdo vyloženě nezazářil, že bych si na něj vzpomínala i po letech poté, co jsem seriál třeba viděla. Na druhou stranu mám za sebou ale jen jeden díl, možná by to bylo jiné, kdybych seriál viděla komplet. I přesto, že sledování bylo příjemnější, než jsem očekávala, pořád ale dám raději přednost modernějším kouskům, které mi trpělivě čekají ve watchlistu.

+ podařená kriminálka
+ sympatické postavy
+ používání selského rozumu místo moderních technologií

- nic zapamatováníhod­ného
- spíše pro starší generace

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Tempy

Tempy

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Pipa22

Pipa22

Pro mě je to srdcová záležitost. Zrovna jsem před pár dny koukala na první díl Panoptika ... no a...
před 5 roky
marvio

marvio

To je moje " kriminální dětství ". Dodnes seriál tak jednou za rok skouknu. Stejně jako...
před 5 roky
Redmarx

Redmarx

Tak tenhle serial je klasika, min jak 100% tomu nikdo, kdo umi ocenit hereckou ale i rezijni kvalitu,...
před 5 roky
Další články k tématu