30. 7. 2017

S lupou do historie: Camelot

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Camelot 1×01: Homecoming?

Medailónek

Název: Camelot
Žánr: Drama / Historický / Fantasy
Stanice: Starz
Vysílání: 2011
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 25. 2. 2011
Délka pilotu: 49 minut

Kdo?

Tvůrci: Chris Chibnall, Michael Hirst, Thomas Malory (předloha)
Herci: Jamie Campbell Bower, Tamsin Egerton, Joseph Fiennes, Eva Green, Clive Standen, Peter Mooney, Diarmaid Murtagh, Philip Winchester, Claire Forlani, Jamie Downey, Sinéad Cusack

O čem to je?

Píše se konec pátého století, král Uther umírá, Anglií zmítá chaos. Podle vizí, které má kouzelník Merlin, Anglii čeká velmi temná budoucnost. Zvrátit by to mohlo dosazení mladého Artuše, utajovaného syna krále. Merlin s Artušem se usadí společně se svými spojenci na Camelotu. Své spojence má sice u sebe, ale i tak ho čekají náročné boje s protivníky. Ty nachází mezi svými nejbližšími, korunu chce pro sebe ukořistit i Artušova nevlastní sestra, Morgana, která se nebojí využít ani nadpřirozené síly. Mladého krále čeká krutý boj, během kterého se dozví bolestivá tajemství, ale také během kterého se pokusí spojit roztříštěné království. Naštěstí tu ale pořád bude někdo, kdo mu bude dodávat naději – krásná Guinevera.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tenhle žánr moc nemusím. S rodiči jsem kdysi viděla tolik dokumentů, že jsem si s tím doteď vystačila. A nejspíš si s tím ještě dlouho vystačím. Upřímně, vlastně si ani nejsem jistá, že bych kdy viděla nějakou adaptaci tohohle příběhu. A to se vsadím, že jich pár vzniklo.

Král Artuš je totiž jeden z těch věčně omílaných příběhů, které sena obrazovky či plátna alespoň jednou za pět let vrátí. A bude se vracet, dokud z toho budou peníze.

Pokud můžu porovnávat s ostatními historickými seriály, které jsem viděla, v Camelotu je méně akce. Jistě, pár rvaček se tu najde, několik lidí také zemře, za tu třičtvrtěhodinku si to tu také pár lidí rozdá, ale celkově se mi seriál zdá takový umírněnější.

Začátek na „brutality“ vůbec nevypadá. Když pomineme ďábelskou sestru. Máme tu rodinná dobrodružství dvou bratrů a trochu komedie (pardon, nedokážu jinak brát dva bratry, co se perou, zatímco jejich nejspíš společné holce čumí zadnice).

V průběhu seriál trochu vážní, nabídne i několik opravdu napínavých scén, ale i když jsem si pár kousků v našich rubrikách opravdu oblíbila, nemůžou říct, že by mi tohle nějak přirostlo k srdci. Vztah dvou bratrů je kouzelný, Morgana děsivá, ale co víc?

+ postavy, kostýmy, kulisy
+ několik velmi napínavých momentů

- nepřiroste k srdci natolik, aby diváka zajímalo, co bude dál
- akce není moc

Moje hodnocení pilotu: 60 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Pamatuju si, jak jsem jako malá naprosto milovala dvoudílný film Merlin se Samem Neilem v hlavní roli. Určitě si ho pamatujete taky, dávali ho na českých televizích každou chvilku. Od té doby mě příběhy o Merlinovi, Artušovi, Morganě a dalších naprosto fascinovaly. Postupně však zájem opadal a můj zájem se soustředil na úplně jiné žánry z úplně jiné doby. Nyní se ale díky Camelotu vracím ke svým sledovacím začátkům. Jak si ale seriál stojí?

Jde o úplně jinou verzi, než na jakou jsem zvyklá. Seriál vysílala prémiová kabelovka Starz, takže samozřejmě nechybí pár odvážných scén včetně nahoty a bojů. Na rozdíl od jiných seriálů této stanice nebo HBO je tady toho ale o poznání méně, tedy minimálně v pilotu. Ne že by to vadilo, jen je to nezvyklé.

Pilot slouží jen jako představení postav, seznamuje nás s jejich minulostí a vypráví, jak se dostaly do aktuálních pozic. Nic extra nového pod sluncem, ale na druhou stranu se mi líbí, že si tvůrci dali tu práci a skutečně nám každou postavu ukázali i s jejími motivy, protože u historických seriálů se dost často stává, že je tam přehnaně mnoho postav a vy do půlky seriálu pořádně ani nevíte, kdo je kdo a co tam dělá. To tady nehrozí, všechno víte, pouze na úkor nějaké akce. Pilot je opravdu hodně upovídaný, místo aby se tam něco dělo.

Pro mnohé jistě bude lákadlem herecké obsazení. Sešlo se tady hodně tváří, které znám z jiných rolí. Především potěšila Eva Green, které role Morgany skvěle sedí. Jsem hodně zvědavá, jak se dostane z role následnice trůnu k čarodějnictví. Trošku jsem doufala, že se to dozvím už v pilotu, ale bohužel se nestalo.

Pilot má lehce pomalejší tempo bez akce, soustředí se především na představení postav, které se sem hodí. Ale tím pádem nedokáže až tolik zaujmout a navnadit na další sledování. Zbylé epizody mě asi minou, a to i přes hvězdné obsazení.

+ hvězdné obsazení (a herecké výkony)
+ kostýmy, scénografie
+ představení postav

- pomalé tempo
- minimum akce
- nedokáže úplně navnadit na další sledování

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Tempy

Tempy

Takže, jak to tak čtu, tak ani kvůli Evě s tím nemám ztrácet čas, jo? :D :(
před 6 roky
Adrian "A.C." Conor

Adrian "A.C." Conor

Videl som komplet a lepšie hodnotenie si to ani nezaslúži. V prvom rade to zbabrali hereckým obsadením...
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Moje oblíbené zpracování Artuše jsou Mlhy Avalonu, ty mi připadaly i celkem "realistické",...
před 5 roky
Další články k tématu