31. 12. 2017

S lupou do historie: Hawthorne

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Hawthorne 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Hawthorne
Žánr: Drama / Lékařský
Stanice: TNT
Vysílání: 2009–2010
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 16. 6. 2009
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: John Masius
Herci: Jada Pinkett Smith (All of Us), Michael Vartan, David Julian Hirsh, Suleka Mathew, Collins Pennie, Christina Moore, Hannah Hodson, Vanessa Lengies, Marc Anthony, Aisha Hinds, Anne Ramsay, Adam Rayner, Derek Luke, James Morrison, Vanessa Bell Calloway

O čem to je?

Hawthorne se odehrává v nemocnici Richmond Trinity v Richmondu. Týmu sester zde velí svérázná Christina Hawthorne, která neustále musí bojovat za práva svých pacientů i přátel, i když mnohdy ví, že nemá šanci. Před rokem jí zemřel manžel a Christina má tak sama na starosti dospívající dceru, která jí mnohdy dává plné ruce práce. Hrdinka tak tak najde čas sama na sebe, ale ví, že nesmí zanevřít na žádného člověka. Přesně to vyžaduje její vášnivá povaha, to z ní dělá hrdinku.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 60 %

Hawthorne, to byly zlaté vysokoškolské časy, kdy jsem ještě relativně stíhala a ve watchlistu jsem měla snad míň než 1 000 epizod. Nemyslitelné. Tehdy mě na seriál nalákal především Michael Vartan, kterého jsem si čerstvě (a silně) zamilovala při maratonu Alias. Řekněme, že jeho doktorská role se však Vaughnovi zdaleka nevyrovná. No, konec vzpomínání, zpět k pilotu. Hawthorne je pohodovka, seriál, který je určen pro fanoušky lékařského žánru, ale nikoho jiného.

Líbí se mi, že se tady pořád něco děje. Není to sice tak nabité akcí jako třeba Code Black, ale zároveň to není ani soapka jako Grey's Anatomy, Hawthorne je taková střední cesta. Případů je tady dost na to, abych se nenudila a byla v pozoru od začátku do konce. Přesto se tvůrcům podařilo do příběhu vměstnat i trošku osobního života postav. S výjimkou hlavní hrdinky naštěstí ne tolik osobního, aby mi to lezlo krkem.

Jinak ale smrt manžela, tchyně v nemocnici a rebelská dcera na krku, to je docela klišé. Naštěstí se tomu nikdy nevěnovali déle než několik minut a pak se vrátili zpět k případům, takže jsem ochotná to překousnout. Celkově mi pilot utekl rychle. Co ale víc, měl sympatické postavy, které sice jednaly mnohdy extrémně a nelogicky, ale pořád byly zábavné a dokázaly mi utkvět v paměti.

Pro milovníky lékařských dramat půjde o zábavnou oddychovku, ostatní ať raději zapátrají v jiných seriálových vodách.

+ postavy
+ svižné tempo
+ více případů najednou

- osobní život hrdinky
- ničím nevyčnívá

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Vánoční nálada se mi letos nějak vyhnula (myslím, že jsem si taky vypěstovala alergii na vánoční filmy a písně), a jelikož už to na ni stejně nějak nevidím, využila jsem volno lépe. Ano, dala jsem si seriálové maratony. Velmi náročné. Jelikož byly ale všechny zvolené kousky velmi „svérázné“ (ragelly by mohla povídat), byla jsem docela ráda, že si pauzu mezi třetím a čtvrtým „nevím-jak-to-pojmenovat“ proložím něčím normálním. Něčím dobrým.

Očividně mám tohle volno problémy s odhadováním situace, protože jsem se spletla. Troufám si odhadnout, že stanicí to není, protože od TNT jsme tu už pár podařených věcí měli, ale na Hawthorne (nebo jak se to jmenuje, má hlava je neschopná si tenhle název zapamatovat) je prostě už od začátku něco divného.

Tak za prvé, hlavní hrdinka a její představitelka. Hlavní postava má mít nějaké charisma, něco, co jí umožní utáhnout celý seriál, ale tady tohle všechno prostě úplně chybí. A vlastně je ta postava dost nesympatická a linka s dcerou rebelkou už není ani vtipná, jen klišé. Ale nic proti nim, divně se tu chovají upřímně snad úplně všichni, takže hlavní hrdinka ani její dcera nijak nevyčnívají.

V seriálu to neustále kmitá, pořád se něco děje… takže se divák v tomhle smyslu nenudí, ale i tak seriál nedokáže vtáhnout do děje. Chápu, první epizoda, ale stejně je špatně, že se člověk dívá tři čtvrtě hodiny na něco, v čem mu jsou naprosto ukradeny osudy všech lidí – jak pacientů, tak personálu.

Další hrůzou pro mě byl soundtrack. Nevím, z jakého důvodu byl vybrán, ale vím, že zvolen byl naprosto katastrofálně. Možná, že někde jinde by svou funkci, doplňovat seriál a umocňovat atmosféru, plnil, ale tady je prostě jak pěst na oko. Jako kdyby ho tvůrci vytáhli z nějaké hodně levně působící kriminálky, která se snaží být podobná například Castleovi nebo něčemu takovému.

Pro fandy lékařiny je tohle možná dobrá volba (i když si dokážu představit mnohem lepší, protože příběhy nejsou zrovna rozvedené), ale jinak to nemá cenu, protože Hawthorne tak nějak nedokáže zaujmout ničím jiným než docela známým obsazením.

+ obsazení

- soundtrack
- podání příběhu a postav
- nemá čím zaujmout

Moje hodnocení pilotu: 20 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu