31. 7. 2022

S lupou do historie: Damages

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Damages (Patty Hewes: Nebezpečná advokátka) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Damages (Patty Hewes: Nebezpečná advokátka)
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní, Právnický, Thriller
Stanice FX, Audience Network
Vysílání 2007–2012
Počet sérií 5
Premiéra 24. 7. 2007
Délka pilotu 55 minut
Prům. hodnocení 74 % (od 132 uživatelů)

O čem to je?

Ellen Parsons nedávno odpromovala na právnické fakultě a nyní shání práci v prestižním světě newyorské advokacie. Nakonec se rozhodne pro firmu Hewes a spol., kterou vede geniální, ale nelítostná Patty Hewes. Jenže není práce jako práce a Ellen se velmi brzy dozvídá, že figurovat v Pattyině světě bude náročné, ale hlavně nebezpečné.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna větší část seriálu
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Ano, prosím, ano, dvě věci, které miluju. Zločin, který se teprve stane, a my se k němu postupně přibližujeme a hlavně Patty Hewes. Jak já jsem se na dnešní vydání těšil.

Skvělý začátek, sice nic moc nevidíte, ale přesně víte, že je něco hodně špatně. A pak blik, skok o šest měsíců zpět k nevinné nadějné budoucí advokátce Ellen Parsons. To není klasický úvod, který vás může a nemusí navnadit na dlouhodobější linku, ale část příběhu, který se už v průběhu pilotu začíná rozbíhat a nabízí něco pořádného. Ale vražda, ve které může a nemusí být až po uši Ellen, není zdaleka tím jediným, co je k mání.

Patty Hewes, to je to další hlavní. Úžasná ženská, která jde přes mrtvoly, nebojí se špinavostí, a i když to tak třeba na první pohled nevypadá, pro svou věc je ochotná udělat cokoli. Kombinují se tu dvě fantastické věci, úžasně napsaný scénář a perfektní herectví Glenn Close. Ta se své role zhostila jako nikdo, předvedla se v plné kráse a všechny ceny, které vyhrála, vyhrála zaslouženě. A díky za ni ještě z jednoho důvodu, nebýt Patty a Glenn Close, sotva by vznikla tak drsná Annalise Keating. Ještě že Zelman s duo Kessler s tímto námětem přišli.

Pro prví sérii se začíná s docela fajn případem. Není tu nic nereálného, překombinovaného, jsou tu zajímavé postavy a ještě zajímavější obsazení. Pro mě to byl asi první seriál, kde jsem Teda Dansona viděl jako záporáka. Ale zpět k příběhu. Díl, ani seriál, vás jen tak nezačnou nudit. Je tu dlouhodobější linka s velkým případem, postupné rozplétání vztahů, vztah mezi Ellen a Patty, velká otázka, co bude dál, a k tomu plno špinavostí v aktuálním čase. A pozor, malé varování, nenechte se jen tak oklamat postavami.

Před týdnem to sice bylo patnáct let od premiéry pilotu, ale tento seriál nestárne a bude vždycky stejně skvělý. Je škoda, že u nás se o seriálu moc neví, protože Damages skutečně stojí za to. Je to jedinečné právnické drama, jakmile ho jednou zkusíte, nebudete chtít přestat.

  • Patty Hewes
  • geniální herectví Glenn Close
  • co se teprve stane – flashforwardy
  • právnické drama jak má být
  • jde se přes mrtvoly
100 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Nikdy jsem snad neviděl seriál z právnického žánru a nedávno jsem to chtěl napravit. Damages mi k tomu dal příležitost a vůbec nelituji.

Skvělé obsazení, skvělé postavy, u kterých nevím, jestli patří „k těm zlým“ nebo „k těm dobrým“, jsou zkrátka lidští. Výborně duo Ellen a Patty. Také z druhého soudku, Frobisher je také výborně zahraný a vůbec netušíte jeho záměry, jelikož je případ velmi zamotaný, ale je schopný udělat cokoliv, aby pravda nevyvřela na povrch Což jsem si zpočátku říkal, že to snad ani nejde vyřešit pouze v Pilotu, ke konci jsem již tuto obavu ztratil a je více než dobře, že seriál s takovým potenciálem není epizodní.

Hned úvodní scéna Pilotu zaujme, a když se ukázalo, že má seriál více časových linií, byl jsem v sedmém nebi. Nevím z jakého důvodu, ale od dob Lostu miluji, když je v seriálu více časových linií. Konec zase pořádně navnadil na další epizodu, zvlášť když je v tom něco víc, než na první pohled vidět.

Co mi vadí je, že některé scény jsou trochu natahované.

Seriál má velký potenciál stát se mým oblíbeným seriálem, na to je ale po pilotu ještě brzy.

  • obsazení
  • postavy
  • duo Ellen a Patty
  • Frobisher a celkově případ
  • dlouhodobější zápletka
  • dvě časové linky
  • úvod a konec navnadí
  • také „prostředek“ je velmi zajímavý
  • děje se toho víc, než je na první pohled jisté
  • některé scény jsou natahované
100 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu