14. 6. 2017

S lupou do historie: Hotel Babylon

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Hotel Babylon 1×01: Episode #1.1?

Medailónek

Název: Hotel Babylon
Žánr: Komedie / Drama
Stanice: BBC
Vysílání: 2006–2009
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 19. 1. 2006
Délka pilotu: 52 minut

Kdo?

Tvůrci: Tony Basgallop
Herci: Dexter Fletcher, Martin Marquez, Michael Obiora, Raymond Coulthard, Danira Govich, Emma Pierson, Max Beesley, Natalie Jackson Mendoza, Billy Burke, Tamzin Outhwaite, Alexandra Moen

O čem to je?

Pětihvězdičkový hotel Babylon je vám k dispozici při každé příležitosti, ať už děláte cokoliv, ať už jste kdokoliv, nikdo se vás na nic neptá, důležité je jen to, jestli zaplatíte. A přitom je to hotel plný zaměstnanců, kteří musí snášet manýry ubytovaných a u toho se ještě snaží stoupat po kariérním žebříčku, i kdyby při tom měli chodit přes mrtvoly. Navenek dokonalí, uvnitř zničení, unavení, otrávení, cyničtí, pomlouvační, vždy bojují o blaho svého ctěného zákazníka. Nebo upřímněji spíše o to, aby si díky svému ctěnému zákazníkovi získali spoustu publicity a aby v tomto mikrosvětě, který je jen a pouze o penězích, jejich návštěvník hodně utrácel, i kdyby snad sám nechtěl.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Další komplet zhlédnutý seriál, a vy pořád, že jsem nic neviděla nebo co! :-D Hotel Babylon má u mě speciální místo, je to jeden z prvních seriálů, na které jsme se s mužem dívali společně… už je to víc jak pět let, šílené. Každopádně k pilotu.

Celkový koncept je výborný. Prostředí hotelu je i v dnešním seriálovém světě tak neokoukané a skrývá obrovský potenciál. Přesně tímto způsobem si podobný námět představuju. Je tu stabilní obsazení v rolích zaměstnanců a v každém díle se střídají hosté. Tímto jsou možnosti v podstatě neomezené, tvůrci si můžou vymyslet různé postavy a jejich vlastní příběhy, které nemusí nijak extra rozvádět, prostě jen aby to vyšlo na ten jeden díl. A divák se při sledování baví od začátku do konce. Je to takový vyvážený mix vzrušující nevědomosti o tom, co přijde dál, a důvěrně známého prostředí, které symbolizuje hotel a jeho zaměstnanci.

Pilot nabízí představení hlavních postav. Není jich málo, ale ani přehnaně mnoho. Po zhlédnutí máte přesně jasno, kdo každý je, jaká je jeho funkce a vztahy s ostatními. Příběhu opět nechybí mix žánrů, zde především drama se špetkou komedie oslazené lžící soapky. Vztahy, resp. tajné vztahy na pracovišti jsou očividně běžná věc, což seriál ukazuje už v pilotu. Ale nebojte, toho mýdla tam není zase tolik, rozhodně mnohem méně než např. v Zoufalkách, které jsme v SLDH měli nedávno.

Epizoda má přes 51 minut, i tak ale uteče jako lusknutím prstu. Je nabitá skvělými dialogy i scénami, ale hlavní sílu skrývá právě ve svých postavách. V podstatě se budete těšit na každý díl, a to ani ne tak kvůli novým hostům, jako spíš abyste viděli, s čím ta zábavná zaměstnanecká sebranka bude mít plné ruce práce tentokrát. Všichni jsou ochotni se pro peníze plazit po zemi a udělat pro hosty první poslední, což je pro mě jako diváka naprosto luxusní námět ke sledování. Každá postava má své kouzlo, jedinečnou osobnost a dohromady jim to šlape jako dobře promazaný stroj. Jo a Tony je nej!

+ neokoukané prostředí luxusního hotelu
+ neomezené možnosti příběhu
+ skvěle sehrané herecké obsazení
+ všechny hlavní postavy dokážou zaujmout

- dlouhá znělka – při maratonu budete přetáčet

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

O Hotelu Babylon jsem nikdy před SLDH neslyšela. Vůbec. O to víc mě překvapilo, když jsem zjistila, že se tenhle seriál už u nás vysílal, dokonce na ČT. Jak jsem si toho mohla nevšimnout a jak jsem si mohla říkat, co tohle má jako být. Ale stane se.

O to víc mě ale potěšilo, že mi seriál během sledování začal připomínat další kousek, který znám z ČT a který měla pod palcem BBC. Není to ani tak tématem, možná je to spíš humorem, stylem vyprávění, možná Británií celkově, ale prostě jsem během sledování Hotelu Babylon začala tak trochu vidět Hustle. A vidět v něčem Podfukáře je pro mě hodně dobrá věc, protože Podfukáři byli prostě skvělí.

Tentokrát tu máme prostředí hotelu, což je vlastně ideální prostředí. Jsou tu zároveň stálé postavy a zároveň se tu může vystřídat hromada postav dalších, což zajistí dostatečné množství epizodní omáčky. Stálé postavy mě na to, že se jednalo teprve o pilot, dokázaly zaujmout, vtipy mě bavily, atmosféra seriálu a ta „okázalost“ světa byly prostě famózní a postavy házející hlášky jsou brilantní (to už jsem říkala, ale opakování je matka moudrosti). Bezvadné bylo i opakování scén, kterým byl dodán jiný kontext (nebylo tohle v Podfukářích taky?).

Zamrzela mě ale jedna věc – klišé, která už jsou stokrát viděná. U jednoho takového klišé mě nejdřív hrozně potěšilo, že se mu tvůrci vyhnuli obloukem, ale později přišlo zopakování scény a už to tu bylo, eh. No tak, trochu originality už, prosím!

Jinak to bylo ale velmi dobré. Ne tak dobré jako zmiňovaní Podfukáři, ale velmi slušné.

+ téma
+ postavy
+ atmosféra
+ je to trochu jako Podfukáři

- Podfukáři jsou lepší
- klišé

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Seraphine313

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Hotel Babylon je jedno z britských překvapení, které byste nečekali. Svěží pohled na hotelový personál je něco, co vás začne zajímat od první minuty – nehledě na to, že si seriál samotný pomáhá několika berličkami, aby vaši pozornost udržel.

Už od začátku si všimnete dvou věcí. Tou první je vypravěč. Ne že by seriály s vypravěčem neexistovaly – tady ale od první chvíle cítíte, že vypravěč je něco, co seriál povyšuje na úplně novou úroveň. Neuvádí do děje, spíš jen doplňuje, vtipně glosuje, vysvětluje. Je to jako perfektní moderátor slavnostního večera – nevadí vám. Druhá věc je hudba. Oproti běžným seriálům ji opravdu vnímáte. A řídíte se podle ní. Pořád vás udržuje v pozornosti, když se zdá, že by mohlo tempo polevit.

Ono tempo samotné je poměrně slušné – hoteloví hosté i zaměstnanci nabízejí řadu příběhových linek. Postava Charlieho je tak nějak všechny propojuje a hlavní linka se zaměřuje přímo na něj – na nějaké vysvětlování originů ostatních postav není příliš času. Ani u sympatického Tonyho se moc nedozvíte. Seriál totiž velice rád naznačuje – třeba Rebecca o svém osudu naznačí jednu dvě věci (přespání v hotelu, koupi šatů) a vnímavější divák si je schopný domyslet to, co ji trápí mimo hotel.

On Hotel Babylon je v podstatě jednoduchý seriál, v němž si toho spoustu domyslíte. Tady vás ale domýšlení baví! Zajímavých a lidských postav je tu totiž mnoho. že si neřeknete: „Vím, jak to bude dál, nemusím to sledovat.“ Naopak, řeknete si: „Asi vím, jak to bude dál, a zajímá mě, co bude potom.“ Je jasné, že takový přístup nemůže seriál v divákovi vzbuzovat věčně. Je ale hezké vidět, že takový seriál existuje.

+ prostředí hotelu
+ Max Beesley, Dexter Fletcher
+ hudba a vypravěč

- lehce předvídatelný

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
milosh

milosh

Také tenhle seriál neznám. Matně si pamatuju, že se mihnul v nočních hodinách na ČT, ale jinak nic....
před 6 roky
singularita

singularita

Díky za lupu. Zaujalo a až na "- Hustle je lepší" mne to přemluvilo k přidání dalšího řádku...
před 6 roky
shakespeare

shakespeare

Nalakali jste mne na dalsi serial. Ale asi vam za to nepodekuji.Uz tam jich mam moc.
před 6 roky
Další články k tématu