5. 1. 2020

S lupou do historie: Yes Minister

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Yes Minister (Jistě, pane ministře) 1×01: Open Government?

Medailónek

Název: Yes Minister (Jistě, pane ministře)
Žánr: Komedie, Sitcom
Stanice: BBC Two
Vysílání: 1980–1984
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 25. 2. 1980
Délka pilotu: 29 minut

Kdo?

Tvůrce: Antony Jay, Jonathan Lynn
Herci: Paul Eddington, Derek Fowlds, Nigel Hawthorne

O čem to je?

Rozdílem téměř dva a půl tisíce hlasů zvítězil James George Hacker ve svém volebním obvodu nad svými soupeři. O tom, že se stane ministrem nové vlády, by již nemělo být nejmenších pochyb. A ve hře je tolik zajímavých postů: místní hospodářství, zahraničí, zdravotnictví, energetika… Jim by si klidně troufl na všechna, spokojil by se i s tím nejméně významným. Jenomže kampaň na předáka strany vedl proti nynějšímu premiérovi, proto má takový nepříjemný pocit, že se mu tenhle jeho minulý postoj tak trochu vymstí. A zdá se, že ho jeho neblahé tušení nezklamalo. Jedno ministerstvo po druhém padá do klína některému jeho stranickému kolegovi a on pořád nic. Marně se vrhá ke každému telefonu, premiér nevolá. Co ještě zbývá? A zbývá vůbec něco? Ale ano, samozřejmě! Ministerstvo pro administrativní záležitosti! Co na tom, že je škodolibí televizní komentátoři označují za cosi na způsob politického hřbitova! Ministerstvo to je a Jim je odhodlán udělat na něm kus práce.

Trailer

Není

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

No tak tentokrát jsem měl v hlavě po pilotu jednu jedinou myšlenku, co k tomuto vůbec napsat. Pilot mě opravdu pobavil, ale tak rychle utekl, že to chtělo hned další díl. Ale nakonec to není zase až tak horké a přeci jen se nějakého toho zhodnocení dočkáte, ono to skutečně stojí za to.

Humor má pilot prvotřídní, o tom není žádný pochyb, někdo by mohl namítat, že třeba opakované telefonáty v úvodu jsou až trapné, ale ono to dodává takový zvláštní šarm a kouzlo Anglie. Myslím, že nejen vtipem, ale především politickou satirou a jakýmsi humorným útokem, taky o tom celý seriál je, sedí do současnosti, a tím myslím i přímo do současných chvil, vzhledem k tomu, co se děje na ostrovech na politické půdě právě teď, ale politiku stranou. Co jsem tím chtěl říct je, že seriál si udržuje úroveň napříč dobou, protože vysloveně neuráží, útočí na bránice diváků a odlehčuje celou situaci, takže se člověk rád k seriálu uchýlí, aby se alespoň na chvíli cítil dobře.

Obsazení a vlastně postavy jsou tu skvělé, herectví není co vytknout, jen Neil Fitzwilliam mi nijak zvlášť nesedl, zrovna on vtipně extra nepůsobil, spíš tak nuceně, to se do sitcomu nehodí. Úžasné jsou charaktery postav, které tvůrci napsali opravdu bravurně, bavil jsem se na nich opravdu od začátku do konce.

I když se jedná o politickou satiru, nebo spíš právě proto, tu není ukázáno, ke komu by měli politici patřit, vlastně ani oni si tím snad nejsou jisti. Zkrátka takovéto postavičky zapadnou kamkoliv, takže proč natvrdo něco vnucovat. I díky tomu si seriál jistě udržuje svoji nadčasovost.

Úvodní titulky s karikaturami taky úspěšně pobavily, možná že v Anglii 80. let bavily ještě víc, pokud měly přímou spojitost s aktuálním děním, to netuším, ale i tak můžu říct, že jsou skutečně vydařené. Vlastě takto zpětně nejen díky karikaturám, ale celé plejádě skvělých věcí si uvědomuji, že byla chyba se seriálu tak dlouho vyhýbat, ale tak to už se změnit nedá, takže můžu být jedině rád, že jsem se k němu nakonec přeci jen dostal a on neunikl mému radaru úplně. Asi někdy, když mi nebude nejlíp a budu potřebovat trochu povzbudit, sáhnu právě po tomto nostalgickém kousku, protože už teď vím, že se nehorázně těším na epizodu s Margaret Thatcher. Mě si zkrátka a dobře pilot a s tím i celý seriál získaly.

+ humor
+ nadčasovost
+ postavy
+ karikatury

- uteče
- Neil Fitzwilliam

Moje hodnocení pilotu: 80 %
micuda98

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

O seriálu jsem slyšel převážně chválu, nikdy jsem se do něj však nehrnul, jelikož sitcomům moc neholduji. Kdysi dávno jsem se díval na Červeného trpaslíka a za posledních několik let jsem našel jen pár pro mne zábavných sitcomů, které bych pravděpodobně dokázal spočítat na prstech jedné ruky. Takže pravděpodobně nejsem cílovým divákem.

Pilot seriálu utekl pro mne docela rychle. Britský humor nepatří zrovna mezi moje nejvyhledávanější, ale ve většině pilotu mi sedl, až na ten trapný začátek s telefonáty, který mě nebavil na pilotu asi nejvíc. Ale celkově humor postavený kolem politiky a byrokracie byl výborný, hlavně slovíčkaření a tahání nitek Sira Humphreyho Applebyho. Za to Frank Weisel (příhodné jméno) mi neskutečně lezl na nervy, což bylo asi záměrné… ale i tak ho nemám rád a k tomu všudepřítomný laugh track! Samozřejmě musím zmínit politické prostředí Anglie 80. let, které do sebe prostě něco má.

+ Anglie 80. let
+ byrokracie
+ Sir Humphrey Appleby

± britský humor

- laugh track
- Frank Weisel

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
zip

zip

Tohle je klasika! Zvlášť pro mě, která jsem vystudovala veřejnou ekonomii. 120 %! Yes!
před 4 roky
puf-muf

puf-muf

Prudko aktuálny serial...
před 4 roky
darebnica

darebnica

Kultovka, srdcovka. ♥ Inteligentný humor. Stále aktuálne. Pohľadám a dám si repete. Niekoľké.
před 4 roky
Další články k tématu