16. 12. 2020

S lupou do historie: Whitechapel

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Whitechapel 1×01: Episode 1?

plakát

Základní údaje

Název Whitechapel
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní
Stanice ITV
Vysílání 2009–2013
Počet sérií 4
Premiéra 2. 2. 2009
Délka pilotu 45 minut
Prům. hodnocení 79 % (od 158 uživatelů)

O čem to je?

Po 120 letech v současném Londýně řádí nebezpečný sériový vrah, napodobuje přesně a zrcadlově ty vraždy, které spáchal v roce 1888 slavný Jack Rozparovač. Vyšetřování se ujímá detektiv inspektor Joseph Chandler, detektiv seržant Ray Miles a expert na Rozparovače Edward Buchan. Navzdory moderní technice zahrnující kromě jiného i DNA testy se nedaří zabijáka dopadnout. Dokáží detektivové předejít dalším vraždám a chytnout novodobého Jacka Rozparovače?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Jack Rozparovač na tisící způsob, ale proč ne (navíc seriál už má pár let). Příběh sice zajímavý, ale pilot jsem si moc neužil, celkový dojem kazily prostřihy snad z 1888 a přechody s názvem seriálu, jasně, že to není věc jen tohoto seriálu, ale tady mi to vysloveně vadilo.

Nějak jsem si během celé epizody nestihl oblíbit žádnou z postav, vlastně ani nevím, jestli je tu někdo, s kým bych měl sympatizovat. Autor, který má od začátku působit podezřele, namistrovaný vedoucí teoretik, oddělení plné zajímavých nevyzrálých osobností, je jasné, kdo by to měl být, ale prostě mi po delší době nikdo vysloveně nepadl do noty.

Asi vždycky si budu stát za tím, a dnes tomu nebude jinak, že britské seriály mají něco víc. Za mě je to rozhodně jazyk, ta čistá angličtina, která je úplně jiná než v americké tvorbě, zkrátka britská angličtina vede. Naopak zklamáním je prostředí, čekal jsem uličky a zákoutí Londýna, kde jako by se od roku 1888 zastavil čas, a ono ejhle, takováto scéna tu byla snad jedna jediná a že by nám ukázala nějaké slibné alespoň třeba pochmurné prostředí, se rozhodně říct nedá.

Kritika může vyznívat moc silně, ale nakonec mě vlastně seriál až taka moc neodradil. Příběh opravdu vypadá zajímavě, jen netuším, co chtějí čtyři série dělat. K některým postavám si člověk asi taky najde cestu, vlastně jsem zapomněl na toho jediného, který vybočuje z řady a na oddělení novému nadřízenému pomáhá, ten sice vypadal dost jako postava podle šablony, ale snad se mu dostane dost prostoru a on bude moct ukázat, co v sobě má. Takže za mě takový nadprůměr, který se dá drobnostmi vyšperkovat.

  • moderní Rozparovač
  • dost akce už v pilotu
  • nevyužité prostředí
  • otravné prostřihy a přechody
  • nesympatické postavy
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Hlawoun

Hlawoun

Kdysi dávno jsem dělal k seriálu titulky a je podle mě špičkový. Každá série je samostatný příběh se...
před 3 roky
phoboska

phoboska

Juj, takéto ja môžem. Určite si ho pozriem.
před 3 roky
Další články k tématu