8. 8. 2018

S lupou do historie: Whitney

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Whitney 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Whitney
Žánr: Sitcom
Stanice: NBC
Vysílání: 2011–2013
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 22. 9. 2011
Délka pilotu: 20 minut

Kdo?

Tvůrce: Whitney Cummings
Herci: Whitney Cummings, Chris D'Elia, Rhea Seehorn, Zoe Lister Jones, Maulik Pancholy, Dan O'Brien, Tone Bell

O čem to je?

Komedie nabízí zábavný pohled na moderní lásku. Hlavními hrdiny jsou Whitney a Alex, šťastně nemanželský pár. Jsou spolu už tři roky a ani trošku nespěchají do chomoutu. Jejich rozhodnutí však vyvolává různé názory a reakce od rodiny i jejich přátel.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Moc jsem se na tento pilot těšila. Seriál sice nepatří k těm nejznámějším u nás, ale já ho při každé příležitosti vždycky ráda všemi deseti doporučím. Když jsem se chystala na něj koukat poprvé, neočekávala jsem nic – šlo jen o další z řady maratonů, které mi zajistí statistiky sledovanosti. Jakmile jsem ale první díl zapnula, nedokázala jsem se od seriálu odtrhnout až do jeho konce.

Už první díl ukazuje, že i moderní komedie jdou vytvořit svěží, vtipné a ze života. Whitney a Alex jsou pár, který mi tehdy ve všech ohledech připomínal můj vlastní vztah. Oba se škádlí, používají notnou dávku sarkasmu, ale skrytě (a občas i neskrytě) se mají opravdu rádi. Nedokázala jsem ani spočítat, kolik scén bylo skutečně doslovně převzatých přímo z mého život, to se mi ještě nikdy u jiného seriálu nestalo.

O to milejší bylo tohle překvapení proto, že tato komedie spadá do té nešťastné kategorie tvůrčích sitcomů, kdy tvůrce či tvůrkyně čerpá ze svého života a zároveň i hraje hlavní postavu. To ve většině případů dopadá katastrofálně, nicméně Whitney dokazuje, že se najdou i světlé výjimky.

Pilotní epizoda uteče jako voda. Na začátku se říká, že je natáčena před živým publikem, ale upřímně jsem si rušivého smíchu nevšimla snad ani v jednom případě. Ono je to možná i proto, že jsem se v podstatě celých 20 minut smála taky. Postavy jsem si oblíbila všechny hned na začátku a vztah mezi Whitney a Alexem je prostě tak úžasný, že nemá smysl k němu cokoliv dalšího říkat, to prostě sledujete a užíváte si každou další scénu a hlášku. Chris D'Elia nikdy nepatřil mezi mé oblíbené herce, ale s tou nejmožnější mírou objektivity v mém subjektivním názoru musím říct, že tato role mu sedla jako prdel na hrnec a i když ho jako herce nemusím, Alexe jsem si zamilovala ihned.

Ani jsem nepočítala, kolik povedených vtipů tady bylo. Bylo jich totiž opravdu hodně. Neříkám, že je pilot bezchybný, to tlačení na sexuální pilu bylo až moc okaté, ale i přesto hodnotím první epizodu (stejně jako celou první sérii, a tu druhou vlastně taky) jako mimořádně nadprůměrnou v rámci svého sitcomového žánru.

+ hlavní postavy
+ nespočet zábavných vtipů
+ rychle to uteče
+ ani jsem nevnímala / nepostřehla smích publika

- až moc tlačení na pilu po sexuální stránce

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na tohle už jsem párkrát narazila. A možná jsem byla i docela zvědavá, protože Chris D'Elia v obsazení? Ten chlápek ví, co dělá, a rozhodně umí bavit. Takže za mě dobré. Teoreticky.

Ve skutečnosti… ne. Chápu, že s představami o průměrném sitcomu se musíme značně krotit, ale ani tak nemůžu přehlížet, jak moc jsem se nudila. Za celou epizodu jsem se totiž zasmála přesně dvakrát a ten zbytek mi přišel hrozně trapný. Možná jsem moc stará nebo tak něco, ale prostě se mi nelíbí, když se u sledování ptám ve špatném slova smyslu, jestli tohle tvůrci mysleli vážně.

Docela stupidní příběh je v sitcomech víceméně standardem, ale jak se člověk během sledování nesměje, začně si všímat těch otravných věcí. Třeba ten všudypřítomný smích publika, který mi jen připomíná, že oni se smějí a já ne. A to bolí. A taky nechápu, jak se diváci v publiku mohli smát tak často, docela jim závidím.

Natáčet živě před publikem je odvaha, za to tleskám, plus Whitney má spoustu fajn prvků, obsazení je dobré… jenže pořád to pro mě nějak nefunguje a moje touha se k tomuhle někdy v životě vrátit je minimální. Pardon.

+ herci
+ odvaha točit před publikem

- zasmála jsem se JEN dvakrát
- prostě to není vtipné

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

To všechno vybírala ragelly, já jen brečela.
před 5 roky
Nira

Nira

Seriál neznám, ale na pilot mrknu určitě - jsem děsně zvědavá, ke kterému hodnocení se pak přikloním :-)
před 5 roky
allyska

allyska

Tak já měla seriál ráda už od prvního dílu, škoda, že ho ukončili tak brzo.
před 5 roky
Další články k tématu