1. 6. 2022

S lupou do historie: Numb3rs

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Numb3rs (Vražedná čísla) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Numb3rs (Vražedná čísla)
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní, Thriller
Stanice CBS
Vysílání 2005–2010
Počet sérií 6
Premiéra 23. 1. 2005
Délka pilotu 42 minut
Prům. hodnocení 72 % (od 941 uživatelů)

O čem to je?

Matematiku používáme každý den. Tento seriál, inspirovaný současnými případy, popisuje spolupráci policie a matematiků při řešení těch nejsložitějších případů. Hlavní postavou je agent FBI, který přizve svého mladšího bratra, geniálního matematika, aby mu pomohl řešit případy, které vyžadují speciální přístup.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna spousta epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Na dnešní vydání jsem se těšil, pilot Numb3rs jsem si nepamatoval a nakonec mě to docela dost mrzí. Těšil jsem se totiž tak nějak zbytečně, tento díl mi v tuto chvíli přišel jako jeden ze slabších a měl jen pár světlých momentů. Seriál toho rozhodně umí nabídnout víc.

Když se zaměřím čistě na pilot, působí to trochu, že tvůrci byli až moc ambiciózní a najednou nevědí, jak vlastně všechno spojit dohromady. Přesto je tu snaha o něco smysluplného, je to tu hezky vysvětleno a vlastně jsem s našroubováním černých děr na chování lidí spokojený. Pro většinu bude nejspíš plus i to, že tato část není vůbec podstatná, respektive její pochopení. Je tu něco nastíněno, něco vysvětleno, ale v podstatě úplně stačí, když se člověk spokojí s tím, že matika funguje.

Celé je to ještě takové nejisté, nikdo pořádně neví, co si může dovolit, mezi postavami taky ještě nic moc není, takže je tu úvod dost znát. Větší problém ale vidím spíš v nelogičnosti některých kroků, která není nijak vysvětlena. Třeba zásah v závěru působil dost mimo, když ještě o nějakou tu scénu dřív zaznělo, že Don už případ nevede, a najednou bum, všichni budete dělat, co říkám, máme skoro vyřešený případ. Na druhou stranu, aspoň jsme se dočkaly akční scény, která díl oživila, takže si úplně nestěžuju.

Celkově je to takové kostrbaté, pilot zkrátka patří opravdu mezi ty slabší epizody. Ale když to se seriálem nevzdáte, určitě si k němu najdete cestu a budete si to užívat.

  • akční scéna
  • smysluplné propojení
  • uspěchané
  • jeden ze slabších dílů
  • nelogičnost
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Od sledování mě už na začátku odradilo intro. Tak otravnou znělku jsem snad ještě neviděl. K otravnosti se ještě přidala hudba, která scény spíš narušovala a o střihu radši ani nebudu mluvit.

Nápad na řešení případů pomocí matematiky nebyl špatný, ale vyznělo to tak, že FBI a policie je neschopná a nějaký rádoby geniální matematik přijde na scénu a případ vyřeší „třemi lusknutími prstů“, navíc za velmi krátkou dobu. Nejsem až tak dobrý v matematice, ale epizoda mi přijde nereálná.

Zato případ byl zajímavý a díky čekání na rozlousknutí, kdo je ten násilník, jsem vydržel sledoval až do konce, protože pilot byl velmi monotónní, navíc vůbec nevypadal jako pilot: Rychlý úvod do děje bez žádného představování (působilo to na mě zmateně, příliš mnoho informací v pár minutách) – řešení případu – neřešitelný případ – na řadu přijde matika – vysvětlení matiky – ověření – nefunkčnost – oprava – funkčnost nového vzorce – dopadení násilníka – zjištění, že první vzorec by také funkční.

  • zajímavý případ
  • reálnost
  • špatně provedený
  • střih
  • znělka
  • hudba
  • monotónnost
50 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Jenny17

Jenny17

Náhodně jsem viděla od půlky seriálu a musela se kouknout od začátku. Seriál nebyl špatný některé díly...
před 98 týdny
lupe

lupe

Tenhle seriál jsem měla ráda. Sice jsem málokdy pochopila matematické vysvětlení a použití výsledků...
před 98 týdny
Eviik

Eviik

Viděla jsem vesměs několik dílů, dost náhodně, pár z nich mi přišlo fakt fajn, pár z nich mi...
před 98 týdny
Další články k tématu