17. 10. 2021

S lupou do historie: Smallville

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Smallville 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Smallville
Žánr Akční, Dobrodružný, Drama, Nadpřirozený, SciFi, Superhrdinský
Stanice The WB, The CW
Vysílání 2001–2011
Počet sérií 10
Premiéra 16. 10. 2001
Délka pilotu 50 minut
Prům. hodnocení 75 % (od 1712 uživatelů)

O čem to je?

Jednoho dne postihne zapadlé městečko Smallville neštěstí, déšť meteoritů změní život spoustě lidí. Syn bohatého a bezohledného Lionella Luthora, Lex, je ozářen a přijde o vlasy, malá Lana Langová ztratí oba rodiče a bezdětní a po dítěti marně toužící manželé Kentovi naleznou uprostřed kukuřičného pole malého chlapečka. Adoptují ho, přičemž už tuší, že malý Clark nepochází z této planety. Střihem se dostáváme o 12 let později, kde dospívající Clark překvapuje své okolí i sám sebe svými neobvyklými schopnostmi – svou rychlostí a silou. Začíná si uvědomovat, že je jiný, a rodiče mu odhalí tajemství jeho příchodu. Při autonehodě se seznámí s Lexem Luthorem, zachrání mu život a mezi oběma tak začíná vznikat přátelství.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: seriál znám
Hodnocení celého seriálu: –

Jsem moc rád, že seriál vznikl v době, ve které vznikl, protože je tu vidět markantní rozdíl mezi tvorbou The WB a současnou superhrdinskou tvorbou The CW. Celkově je fajn zpracování této podoby komiksu, jednak z pohledu dospívajícího Clarka, ale hlavně pro ten jiný náboj.

Když se to vezme kolem a kolem, je to prostě rozjezd, takže se všechno teprve začíná formovat. Ale jako pilot, který včera oslavil dvacet let od premiéry, si stojí docela dobře. Je tu příjemné obsazení, ať už postav z řad studentů, nebo těch dospělejších rodičů. Sice tu ještě nejsou třeba Erica Durance nebo Laura Vandervoort, ale už teď je obsazení víc než slušné. A množství postav taky.

Jednak vybraným světem, ale možná i dobou vzniku nemá Smallville přehnané efekty a drží se tak v příjemnější přízemnější podobě. Jsou tu sice jisté dějové nelogičnosti a takové ty drobnosti, které úplně nesedí, ale asi to není až takový problém. Tento seriál je zkrátka na poli DC tvorby něčím jiným, příjemným a rodinným. Nechci zabíhat do něčeho jiného, ale celkově myslím, že je fajn, jaký prostor tvůrci dostali a obsáhli, že prostě nesáhli po klasickém konceptu, zrod Supermana, střih a letíme zachraňovat svět (sice škoda, že nevznikl seriál mapující mládí Bruce Waynea, ale super, že tak mohl vzniknout Smallville). No a když pak na závěr přijde scéna Clarka ze Smallville v Crisis on Infinite Earths, tak je to to nejlepší, co mohlo být.

  • odlehčená atmosféra
  • pořád ještě The WB a ne The CW náboj
  • styl představování postav
  • drobné nelogičnosti
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
AislinK

AislinK

Jééé, Smallville! To jsem žrala! Měla jsem crush na Clarka, Lexe, Jamieho,... Ale že je dvacet let od...
před 2 roky
Kolombo

Kolombo

Viděl jsem jenom před mnoha lety pilot na některé české TV a od té doby to mám v to-do listu :D Třeba...
před 2 roky
Další články k tématu