4. 10. 2017

S lupou do historie: Battlestar Galactica

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Battlestar Galactica 1×01: 33?

Medailónek

Název: Battlestar Galactica
Žánr: Drama / Sci-Fi
Stanice: Sci-Fi Channel
Vysílání: 2004–2009
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 18. 10. 2004
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrci: Ronald D. Moore, Glen A. Larson (předloha)
Herci: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff, Jamie Bamber, James Callis, Tricia Helfer, Grace Park, Michael Hogan, Aaron Douglas, Tahmoh Penikett, Paul Campbell, Nicki Clyne, Michael Trucco, Alessandro Juliani, Kandyse McClure

O čem to je?

Seriál je remakem stejnojmenného sci-fi z roku 1978 a navazuje na události z minisérie natočené v roce 2003. Cyloni jsou rasa stvořená člověkem, která se ale nyní vzbouřila. Napadli dvanáct kolonií, které lidé obývali, a téměř všechny zabili. Zbytek přeživších se spolu s posádkou křižníku Battlestar Galactica vydává na dalekou cestu. Jejich cílem je najít legendární Zemi, 13. kolonii, kde lidé žijí v harmonii a míru.

Trailer (dnes tedy jen intro)

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na Galacticu jsem se docela těšila, mám ji už pěkných pár let v plánu zhlédnout maratonem. Po pilotu si ale vůbec nejsem jistá, jestli se do toho vůbec pouštět. Celý první díl má totiž takovou hodně zvláštní atmosféru. Je to pravděpodobně účelné, protože k ní přispívá vše od kamery, střihu, hudby až po herectví a samotné dialogy. Vše je tak nějak jiné, netypické, vyvolává to ve mně pocit neklidu, nervozity. Jako kdyby to drhlo, neubíhalo hladce.

Pilot ukazuje hodně, opravdu hodně postav. Upřímně netuším, kdo polovina z nich je. Příběh je hodně útržkovitý a dřív, než stihnu někoho pochopit, už je záběr zase na někom jiném. Jako podle tváří se dají rozeznat bez problémů, ale dozvědět se o nich alespoň nějaký základ, to asi bude chtít pár dalších dílů. V pilotu to jsou zatím jen mluvící schránky určené k tomu, aby se vůbec mluvilo, jinak by to byla až moc velká nuda.

Přišlo mi, že na to, že jde o sci-fi, se tam nic neděje. Spousta mluvení, žádná akce. V podstatě první záživnější věc se stala 12 minut před koncem dílu, tedy po půl hodině sledování. Na druhou stranu ale musím říct, že když už akce přišla, stála za to. Opravdu jsem do poslední chvíle nevěděla, jestli tu loď s civilisty sestřelí. Mají docela odvahu, ve většině seriálů by se totiž rozhodli neuposlechnout rozkazy a jít se na loď podívat, pak by došlo k bitvě a pak teprve ke zničení nepřátel. Jasně, tady už na takové komplikace nebyl čas, ale tím pádem to působilo… no působivě :-)

Myslím, že seriál má potenciál k tomu, aby se solidně rozjel. Nedivím se, že ho fanoušci mají opravdu rádi a považují ho za jedno z nejlepších sci-fi. Ale jelikož hodnotíme pouze podle pilotního dílu, musím říct, že bych už zde uvítala trošku větší spád a gradaci děje. Takhle to na mě působilo spíše zmateně, nepřehledně a většinu dílu i nudně.

Budu koukat dál? Ve watchlistu si to nechám a zkusím se dostat přes pár prvních dílů. Uvidíme, jestli to půjde, nebo to po chvíli vzdám. Zatím ale Galacticu nez0atracuju.

+ akce na konci
+ svěže odvážné vyústění akce

- hodně postav, o kterých se navíc nic nedozvíte
- nepříjemná hudba
- 2/3 dílu o ničem

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Jak tu teď vedeme rubriku SLDH, konečně poznávám, kolik těchto sci-fi jsem jako malá vůbec neviděla. Naše většina těchto seriálů nikdy nenadchla, takže jsem neměla být kde vzdělávána, když už jsem pak měla možnost to dohnat, tak už jsem se k tomu nikdy nedostala.

A to je asi hlavní kámen úrazu. Kdybych tyhle seriály viděla už v dobách, kdy byly nové, a v dobách, kdy jsem byla menší, mohla jsem být hodně nadšená. Z těch dob si například nesu Červeného trpaslíka, jehož kulisy bych si mohla skoro postavit na zahradě.

Jelikož jsem ale Galacticu viděla poprvé až nyní, tak z toho tak „odvařená“ nejsem. Jednak jsem za poslední téměř rok (věřili byste, že tahle rubrika běží už téměř rok?) už viděla podobných sci-fi mraky, takže už mám porovnání a taky už důvěrně znám všechny slabiny, které sci-fi z téhle doby mají.

Takže opět, efekty, které by se podle mě mohly udělat i v Malování, a zbytečné linky, které uspokojí pánské publikum, zato ale relativně dobrý příběh se zajímavými momenty.

Jenže nic, čím by byl seriál výjimečný. Věřím, že nepoznat ho skoro ve dvaceti, dívám se na něj jinýma očima, ale takhle bohužel vidím jen něco, co nijak nevyniká a ničím až tolik nepřekvapí.

+ propracovanost
+ téma

- efekty

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
zip

zip

Viděla jsem minisérie a pak další díly. Stojím si za svým, přestalo mne zajímat, co bude dál... fajn, že...
před 6 roky
Redmarx

Redmarx

Ja petici nepodepisu, naopak jen at to puvodni hodnoceni zustane, aspon je videt, ze i serialovy...
před 6 roky
Pacik77

Pacik77

BSG souhlas. Chybí mi tu, už mnou zmiňované, Firefly, zde konec nahradili komiksem a závěrečným filmem...
před 6 roky
Další články k tématu