5. 6. 2022

S lupou do historie: 30 případů majora Zemana

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte 30 případů majora Zemana 1×01: Smrt u jezera?

plakát

Základní údaje

Název 30 případů majora Zemana
Žánr Drama, Krimi
Stanice Československá televize
Vysílání 1976–1980
Počet sérií 3
Premiéra 11. 1. 1976
Délka pilotu 58 minut
Prům. hodnocení 54 % (od 644 uživatelů)

O čem to je?

Televizní seriál oslavující bezpečnostní aparát socialistického Československa. Hlavní postavou je příslušník SNB Jan Zeman (Vladimír Brabec), který se postupně vypracuje z řadového čekatele na náčelníka pražské kriminálky v hodnosti majora.

Trailer
Není k dispozici

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několik dílů
Hodnocení celého seriálu: –

A je to tu. Ani major Zeman se naší lupě nevyhnul a dnes se mu podíváme na zoubek. Jak se postupně blížilo toto vydání, tak se mi do toho chtělo míň a míň, nepamatoval jsem si, jak to celé začalo, takže jsem moc nevěděl, co čekat, a ono tak nějak samo spojení 30 případů mluví samo za sebe. Pověst tento seriál předchází.

Bylo to špatné, co si budeme. Celý díl je vystavěný tak trochu pro hloupého diváka, všechno je neustále podsouváno a s kladeným důrazem na dobu vzniku je spoustu věcí jasných hned. Že se jedná o jednu velkou propagandu, to je jasné. Musíme zdůraznit, že zeman je komunista a vrah ne, protože slušný komunista by přece nevraždil. Taky tu máme neschopné četníky, kteří nám tu zůstali z válečné doby a stojí za starou belu, takže to musíme divákovi pořádně ukázat. Kdejaký Zeman určí dokonce i ráži a to ještě před tím sám najde, co vlastně určuje. Jakože dobry, je tu pozitivum, všechno tu funguje hezky postaru a nehrajeme si tu na nevím co. Ale to to opravdu nevytrhne.

Do obsazení moc zabředávat nechci, takže jenom dvě poznámky. Josef Somr je skvělý herec, tady ale moc prostoru ke hraní nedostal, přesto jsem rád, že tu byl a hrál (můžu to napsat? asi jo) udavače a vraha. Ale aby to někdo nechápal špatně, to jen z toho důvodu, že se tak držel rolí někde uprostřed, mezi úplně okatým ňoumou a člověkem skvělým pro socialistickou společnost. A ta druhá poznámka, všimli jste si Filipa Renče. Já se přiznám, že ne.

Bohužel k tomuto úvodnímu dílu nemám nic moc dobrého k napsání. Seriál vznikl ke 30. výročí vzniku SNB, takže jinak to s propagandou a masírováním být ani nemohlo. Vím o tom kulové (berte s rezervou), takže dobu soudit nechci, ale rozhodně seriál, který vám opakuje ideály komunisticky smýšlejícího člověka, jak být správným kolečkem v soukolí a podobně, na úkor samotného děje, to není dobré. Musím říct, že v prvním dílu nevidím žádný přínos pro seriálovou tvorbu, u dalších tomu může být jinak (tak možná někdy zase u studny, jezero už opravdu znovu ne) a nemusí, ono jinak se na to dívá, když to tu má člověk hodnotit, než když to na vás náhodou při přepínání televize vyskočí. Navíc minimálně z dnešního pohledu nejde o snahu lidem otevřít oči, přimět je nebýt tak puritánskými nebo nevím co, ale prostě a jednoduše do nich valit ze všech stran jedno a to samé. Sice za takový názor nejsem úplně rád, víte, že do těchto vod u starších úvodních dílů nezabředávám, ale v tomto případě to nešlo jinak. Dnes budu zlý. Majore Zemane, nepotěšil jste mě a ani já vás nepotěším.

  • Josef Somr
  • jde na to postaru
  • šílená propaganda, kterou nejde přehlédnout
  • snaha ukázat, že všechno dřívější bylo špatné
  • pro blbého diváka
40 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
marvio

marvio

Nemít to pod palcem STB, tak to mohl být slušný detektivní seriál poplatný své době. Některé díly jsou...
před 101 týdny
phoboska

phoboska

Ja mám zo Studne stále traumu. Ako tam stál, v ruke sekeru a hojdal sa zo strany na stranu, no hnus....
před 101 týdny
Kolombo

Kolombo

Druhý nejodpornější. Krkonošské pohádky mě vadí víc.
před 101 týdny
Další články k tématu