19. 7. 2017

S lupou do historie: Rome

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Rome (Řím) 1×01: The Stolen Eagle?

Medailónek

Název: Rome (Řím)
Žánr: Drama / Historický / Válečný
Stanice: HBO
Vysílání: 2005–2007
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 28. 8. 2005
Délka pilotu: 50 minut

Kdo?

Tvůrce: John Milius, William J. MacDonald, Bruno Heller
Herci: Kevin McKidd, Ray Stevenson, Ciarán Hinds, Kenneth Cranham, Lindsay Duncan, Tobias Menzies, Kerry Condon, Karl Johnson, Indira Varma, David Bamber, Max Pirkis, Lee Boardman, Nicholas Woodeson, Suzanne Bertish, Paul Jesson, James Purefoy, Polly Walker, Simon Woods, Lyndsey Marshal, Ian McNeice

O čem to je?

Čtyři sta let po založení republiky je Řím nejbohatším městem na světě. Země byla založena na principech sdílené moci, neumožňovala jedinému muži získat absolutní kontrolu. Tyto základy jsou však nyní velmi vrtkavé a dva vojáci se nechtěně dostanou do centra historických událostí antického Říma.

Seriál je dramatem o lásce a zradě, o pánech a otrocích, manželech a manželkách. Sleduje bouřlivou éru, která byla svědkem zániku republiky a zrození impéria.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Od HBO jsem tedy čekala větší hitparádu. Jasně, je to z roku 2005, ještě pár let před Game of Thrones, ale v té době už měla stanice hodně známé jméno, které si vytvořila hodně kontroverzními seriály. Rome mi proti tomu přijde jako chudý příbuzný. Nic odvážného, nic skandálního. Vrcholem je jeden sex a matka, která před synem vyleze nahá z vany.

No dobře, takhle se to zdá dost, ale když je to za 50 minut, tak by člověk čekal trošku víc. Nebo už jsem tak rozmazlená všemi Spartaky a dalšími historickými seriály od prémiových kabelovek, že nedokážu ocenit klasické historické drama? I to je možné, rozhodně to nevylučuju. To ale nic nemění na mém pocitu, že pilot k Rome v podstatě nic neukázal.

Vlastně se tam ani pořádně nebojovalo. Postavy se procházely z místa na místo a mluvily, nebo jen tak mlčely. Kamera se snažila zachytit velkolepost Říma i okolní přírody, ale na mě scéna působila chladně, jako by ještě zvyšovala odstup mezi mnou a příběhem. Chyběla mi tam ta správná atmosféra, jakou jsem našla např. u zmíněného Spartaka.

Ono to má taky hodně co dělat s postavami. Řím mi nenabídl nikoho, kdo by mi vyloženě padl do oka. Jistě, jsou to historické postavy, takže tam mají tvůrci svázané ruce, ale obsazení se podle mého názoru příliš nepovedlo. Nebo je to tím, že postavy nemají pro mě zajímavé dějové linky, proto jsem si k nim nedokázala najít cestu? Možná kombinace obojího. Ve výsledku je ale Rome ten typ seriálu, který bych dokázala odsledovat, ale neměla bych z toho žádnou velkou radost ani obohacení, ať už v podobě zábavy, poučení a podobně.

Budu koukat dál? Neměla jsem v plánu seriál zhlédnout a pilot mě nepřesvědčil, že bych své rozhodnutí měla změnit.

+ kostýmy

- nesympatičtí herci
- chladná scéna
- z pilotu nedýchá ta správná historická atmosféra
- málo odvážné

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Historická dramata cíleně nevyhledávám, ale sama díky NPL a SLDH moc dobře vím, že příjemně překvapit dokáže každý seriál. Takže téměř nikdy nelze odhadovat předem, jak to se seriálem bude.

Což je samozřejmě dobře, proč jinak bychom sledovali seriály, kdybychom celou dobu tušili, jaké přesně budou? Ani Rome nezklamal v těch částech, které se obvykle historickým dramatům daří. Kostýmy jsou opravdu pěkné, pohled na přírodu a budovy dechberoucí.

Ale jinak bohužel Rome až na několik málo scén nedokáže zapůsobit. Nevím, jestli je to scénářem nebo snad herci, ale postavy jsou příšerně nezajímavé. Navíc jich je na „place“ zkrátka příliš mnoho, což by vyžadovalo nějakou tu „průbojnost“ ještě desetkrát víc. Ale bohužel, nuda, šeď.

Ani příběhově Rome neohromuje. Pokud divák čeká ohromivé boje, velké scény, snahu šokovat,… bude zklamán. Většinu epizody zabírají často celkem „prázdné rozhovory“, nějaký efekt mají zřejmě zajistit nahé scény.

Jakmile prostor dostanou brutální scény plné napětí, člověk na všechny tyto nedostatky velmi rád rychle zapomene, ale takovýchto scén je bohužel proklatě málo, což je obrovská škoda.

+ kostýmy
+ několik povedených scén

- většina epizody je nezajímavá šeď
- neohromí, nezapůsobí

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
marvio

marvio

Jeden z nejlepších seriálů od HBO. Každý rok si v zimě udělám maratónek, a seriál přehraju za 3-4...
před 6 roky
x-five

x-five

Na tomto seriáli sa HBO naučilo ako sa robí produkcia a výprava veľkého historického seriálu. Tieto...
před 6 roky
Spasitel

Spasitel

Jeden z mojich najobľúbenejších seriálov. Autori vynikajúco vystihli dobu a držali sa historických...
před 6 roky
Další články k tématu