26. 10. 2022

S lupou do historie: Bewitched

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Bewitched (Očarovaný) 1×01: I, Darrin, Take This Witch, Samantha?

plakát

Základní údaje

Název Bewitched (Očarovaný)
Žánr Fantasy, Komedie, Rodinný, Sitcom
Stanice ABC
Vysílání 1964–1972
Počet sérií 8
Premiéra 17. 9. 1964
Délka pilotu 26 minut
Prům. hodnocení 54 % (od 19 uživatelů)

O čem to je?

Reklamní agent se ožení s čarodějkou a usilovně se jí pokouší přesvědčit, aby se zřekla kouzel a přizpůsobila se běžným konvencím maloměsta. Tchýně Endora mu v tom neúnavně brání a snaží se ze všech sil svést Samanthu k volnějšímu a snadnějšímu životu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu:

Bewitched jsem chtěl vidět od chvíle, kdy jsem poznal film z roku 2005, dnes je to konečně tady. Pro některé to bude zase příležitost odškrtnou si další seriál, kterým bylo ovlivněné loňské WandaVision. Tak či onak, vydejme se na cestu zpět do šedesátých let a nalaďme se na vlnu původních nefalšovaných sitcomů.

Když jsem začal psát dnešní vydání, přišlo mi tak nějak líto, že nikdo z herců už tady s námi není. Jistě, od premiéry je to skoro 60 let, každopádně to nemění nic na tom, že je smutné podívat se na pilot a pak si uvědomit, že všichni, které jste právě viděli, už jsou po smrti. Nicméně sledovat Elizabeth Montgomery a Dicka Yorka bylo jedním slovem kouzelné. Je to krásná podívaná, dvojice k sobě sedí a člověk by nepoznal, že to jen hrají. Dick má v obličeji takovou tu nevinnost, že mu člověk věří všechno, a kdyby byl někdo na pochybách u Elizabeth, tak ta jednou zavrtí nosíkem a je rázem po pochybách.

Šedesáté roky, ale na tu dobu vypadají triky moc dobře. Jezdí tu popelník, křeslo, létají vlasy, dnes by snad nic z toho nebylo na place a vše se dodělávalo počítačově. Po této stránce je to takové milé, není potřeba se pouštět do ničeho velkého a i tak to může celé fungovat. A teda přiznávám, že i scénář je v tomto ohledu napsaný dobře, člověk čeká, kdy už to přijde, kdy použije kouzla, a ono pořád nic, a pak je to konečně tu.

Pilot v sobě nese dobu vzniku, což je samo o sobě fajn, jen kdybych si mohl vybrat, tak uberu z té naivity šedesátek. Ale ono se to těžko, když balancujete nahraně vkusného sitcomu v době, kdy tento žánr zažívá zlatý věk a diváci chtějí víc. Když tak nad tím přemýšlím, možná by ta naivita na sebe tolik neupozornila, kdyby příběh šel po jedné lince. Jsem sice proti umělému natahování děje, ale dokázal bych si představit, že by se jeden díl zabýval jen posvatebními událostmi a matkou a další zase večeří a seznámením s přáteli. Ale to je jen drobnost, která by ve výsledku nemusela být zase tak dobrý nápadem.

Jsem rád, že jsem se konečně k Bewitched dostal, protože bez lupy by mi to nejspíš trvalo ještě nějaký ten rok. Bylo to milé a kdo ví, třeba se časem vrátím ke zbytku seriálu a budu si naplno užívat čarovný sitcom.

  • nos
  • přirozenost hlavní dvojky
  • naivita
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu