10. 6. 2021

S lupou do historie: Ordinace v růžové zahradě

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Ordinace v růžové zahradě 1×01: Tu hezčí, prosím?

plakát

Základní údaje

Název Ordinace v růžové zahradě a Ordinace v růžové zahradě 2
Žánr Drama, Lékařský, Rodinný, Romantický
Stanice Nova
Vysílání 2005–2021, 2021-????
Počet sérií 16
Premiéra 6. 9. 2005
Délka pilotu 50 minut
Prům. hodnocení 24 % (od 1291 uživatelů) a 21 % (od 1372 uživatelů)

O čem to je?

V seriálu vstoupíme do třinácté komnaty medicíny do gynekologické ordinace a na porodnicko-gynekologické oddělení nemocnice v menším českém městě Kamenici. Hrdiny seriálového příběhu jsou nejen lékaři a zdravotní sestry, ale i jejich rodinní příslušníci, blízcí přátelé a také pacientky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna část původní Ordinace
Hodnocení celého seriálu: –

Tvůj svět je můj, možná nechápeš… Nikdy bych nevěřil, že se to stane, ale dokonce i něco takového jako Ordinace v růžové zahradě se dočkalo historické lupy. Pro některé jde o milovaný seriál, na který nedají dopustit, pro jiné zavrženíhodná blbost, dalším je seriál fuk a jen jim v hlavě zůstává ona chytlavá znělka. Už jsou to neskutečné roky, co jsem viděl svůj poslední díl, tehdy to ještě byla původní Ordinace bez nějaké dvojky (i když kvůli Petrovi Štěpánkovi si nejsem až tak jistý, jak to s tou 2 mám) a musím přiznat, že až na pár postav, respektive herců, si z toho moc nepamatuju. Takže toto opáčko nebylo na škodu. A upřímně, nesledovalo se to nejhůř (ale to bude spíš věc dílu, kdybych se do toho měl pustit maratonem, tak mě to nadšení přejde).

Nedávno jsem viděl upoutávku na některý z aktuálních dílů, který už byl blízko finále, a došlo mi, že dnes už snad diváci ani nemají šanci tušit, proč se seriál jmenuje Ordinace v růžové zahradě. O růžové zahradě tu nemůže být dávno ani řeč a myslím, že gynekologii a porodnictví příběh taky opustil už před hodně dávnou dobou.

Je možné, že je to úvodem, kdy nikdo neplánoval tisíc dílů seriálu, možná je to tím, co už jsem zmínil ohledně samostatně stojící epizody, ale opravdu se úvodní díl sledoval dobře. Člověk nepotřeboval nic vědět, sice to trochu působilo, že je jedno, jestli jde o první nebo šedesátý třetí díl, ale to mi nijak zvlášť nevadilo. Vlastně jsem z toho měl asi srovnatelný pocit, jako při oprašování úvodního dílu Gymplu. Takový oddech, rodinná záležitost s nádechem doktořiny a pořádně dramatickou zápletkou v závěru.

Jestli mi někdo v úvodu chyběl, aby mi to mimo znělky navodilo pocit sledování ordinace před lety, tak to byla Zlata Adamovská (jak jsem si teď dohledal, ta je v seriálu nepřetržitě od druhé řady, takže asi nejen pro mě k němu neodmyslitelně patří). Každopádně úvod má zase úplně jiné obsazení a postavy, které jsou ve směs příjemné. Jasně, je tu morous Zach, ale do kontrastu k němu je tu veselý pan Potměšil, takže se tu všechno kompenzuje.

Seriál tu byl patnáct let a já rozhodně, především kvůli neznalosti, nejsem ten pravý, kdo by se měl ohlížet. Takže už jen tak shrnu, pocity z děje prvního dílu, třeba to někoho naláká dát šanci původní rodící se Ordinaci. Hodně oceňuju, že v závěru byla snaha přinést opravdu i něco víc z toho lékařství, nejen svačiny sestry s doktorkou a telefonáty pacientek.

Meky Žbirka o úvodní znělce na koncertech vždy říkal „To hráme iba v utorok a vo štvrtok. A to vždy vychádza.“ No, tak už i úterkům a čtvrtkům je konec.

  • znělka
  • klidná atmosféra
  • akce v závěru
  • můžete naskočit v průběhu
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
jesmot

jesmot

Drunk_Queen jsem rád, že v tom nejsem sám. Naštěstí se názory za ty roky mění =D
před 2 roky
AislinK

AislinK

Hele zrovna nedávno to začali dávat v telce od začátku (asi že jim to jinak ofiko končí, ač teda na...
před 2 roky
andrea168

andrea168

Priznavam, ze me se ta uplne, ale uplne prvni serie s Lindou Rybovou a Zachem, celkem libila. Kolik to...
před 2 roky
Další články k tématu