5. 11. 2017

S lupou do historie: Orphan Black

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Orphan Black 1×01: Natural Selection?

Medailónek

Název: Orphan Black
Žánr: Drama / Thriller / SciFi
Stanice: BBC America
Vysílání: 2013–2017
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 30. 3. 2013
Délka pilotu: 44 minut

Kdo?

Tvůrce: Graeme Manson, John Fawcett
Herci: Tatiana Maslany, Jordan Gavaris, Maria Doyle Kennedy, Kevin Hanchard, Evelyne Brochu, Kristian Bruun, Dylan Bruce a další

O čem to je?

Sarah celý život byla společenským vyvrhelem. Ale klon není nikdy sám.

Když se Sarah stane svědkyní sebevraždy neznámé ženy, které je podezřele podobná, rozhodne se převzít její identitu. Předpokládá, že vyřeší všechny své problémy tím, že se zmocní úspor mrtvé. Místo toho se však ocitá ve spirále záhadných událostí a brzy zjišťuje nečekanou pravdu – ona sama a mrtvá žena jsou klony. Když pak ve svém pátrání pokračuje, odpovědí na její snahu je objev, že někde venku jsou další lidé, kteří vypadají přesně jako ona. Geneticky přesní jedinci, kteří byli rozdáni náhodným párům a vychováváni v odlišných prostředích. Nemá sebemenší tušení, kdo stojí za stvořením klonů, každopádně má opravdu dobrou motivaci k další práci. Její klony totiž někdo vraždí…

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Orphan Black je jedním z nejlepších seriálů, který se může pyšnit svou jedinečností, technickou zdatností, poselstvím a neskutečným výkonem herečky, která ztvárnila většinu hlavních postav. Pokud jste seriál ještě neviděli, rozhodně neuděláte chybu, když mu dáte šanci.

Pilotní epizoda je rozjezdová. Tvůrci rozhazují sítě a zasazují semínka pro zápletky, které sahají mnohem hlouběji, než bychom si v této chvíli dokázali představit. Faktem ale zůstává, že dokáží zaujmout již od první chvíle a divák se při sledování vůbec nenudí. Vcelku obyčejná scéna na vlakovém nástupišti se rázem promění ve zlomový okamžik, od kterého se odvíjí zbytek epizody.

Jako první poznáváme mladou ženu Saru Manning, která je na útěku od svého násilnického přítele, kterému ukradla balík kokainu. Vzápětí je svědkyní sebevraždy ženy, která vypadá na chlup stejně jako ona. Sarah využije situace a po odcizení dokladů této ženy – Elizabeth Childs – se za ni začne vydávat. Zde začínáme vidět první náznaky toho, jak skvěle dokáže Tatiana Maslany přepínat mezi různými postavami. Nejočividnější změnou je přízvuk (a později i zevnějšek), ale viditelné jsou také změny chování, způsobu vyjadřování, mimiky, držení těla, pohybu a spousty dalších detailů.

A to nemluvím o technické stránce věci. V tomto díle bylo zatím dosaženo „pouze“ toho, že jsme viděli dva klony v jednom záběru. Tohle je však naprostý základ, nad kterým už se v pozdějších epizodách nikdo nepozastaví. Laťka bude posouvána stále výš a výš, v jednom záběru bude klonů víc a víc a narůstat bude i počet přímých interakcí, jako jsou objetí, držení se za ruku, tančení a spousty dalších. Přesnost toho všeho je tak dokonalá, že zapomenete, že sledujete výkony jedné jediné herečky.

V pilotu jsme měli možnost poznat tři z klonů, které se v seriálů objevily. Ty byly jen malou ukázkou toho, co následuje v nadcházejících epizodách. Je velká škoda, že další hlavní klony zatím představeny nebyly, jelikož s nimi přichází posun na další úroveň a hlavně spousta zábavy a nových interakcí.

Jak už jsem zmiňovala, naťuknuta byla spousta zápletek, které s sebou nesou hromadu otázek. Většina z nich je velkým lákadlem na zhlédnutí další epizody. Provalí se, že Sarah není Beth? Co se stane, když si teď všichni myslí, že Sarah je mrtvá? Kdo a proč zabil Katju? Co udělá Sarah s jejím tělem? Co mají znamenat ony záhadné telefonáty?

+ Tatiana Maslany
+ seriálový unikát po všech stránkách
+ spousta otázek

- zatím nedostaly prostor další klony

Moje hodnocení pilotu: 90 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Jeden ze seriálů, na které se opravdu hodně těším. Byla jsem proto zvědavá, jestli mě pilot zaujme tak, jak jsem si to představovala, nebo jestli mé nadšení bude klesat. Ještě jsem se úplně nerozhodla, jak to vidím. Pilot je totiž z půlky naprosto parádní, ale z půlky docela obyčejný a nudný.

Začnu tím lepším – hlavní hrdinky. Bylo mi jasné, že toto bude největším zdrojem zábavnosti celého seriálu. V tomto ohledu je potenciál zcela neomezený. Tvůrci můžou vymyslet jakoukoliv postavu a co jsem tak slyšela, hodně toho v následujících dílech a sériích využívají. V tomto ohledu Orphan Black rozhodně nezklamal, pilot představuje tři hrdinky a perfektně je kombinuje, takže se divák nemůže nabažit a už se těší na jejich další společnou scénu.

Na druhou stranu mě ani trošku neuchvátil příběh Sarah, která je předpokládám ta hlavní v seriálu. Celá její osobnost, zázemí, vztahy, všechno působí hrozně přitaženě za vlasy, ale zároveň moc obyčejně, nezajímavě. Dceru bych na scénu vůbec nevodila, stejně jako nějaké drogy, bývalého přítele a podobě, působí to spíše rušivě. Zvlášť tyhle negativní věci vyniknou v porovnání s genialitou klonů, o kterých jsem psala v předchozím odstavci. Užíváte si jakousi úroveň a najednou to spadne do hlubokých nížin. Taková houpačka hodně brzy přestane bavit.

Celkově mě ale zajímá co bude dál. Přiznám se, že ke sledování mě láká především Tatiana a její klony, protože nic dalšího mě zatím na seriálu nezaujalo. Ale kdo ví, třeba při maratonu všech sérií najdu cestičku i k ostatním aspektům tohoto seriálu, který je v našich končinách tak populární.

+ Tatiana a klony
+ záhada, která klony obklopuje

- Sarah a její nezajímavý život

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: mé první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tatiana Maslany. Tohle jméno se minimálně tady na serialzone skloňuje snad ve všech možných i nemožných pádech. Upřímně si nedokážu představit, co bych musela za těch pár let, co tu na serialzone jsem, udělat pro to, abych o této herečce neslyšela a abych alespoň jednou nenavštívila profil seriálu. To bych musela být hodně nevšímavá.

Po zhlédnutí pilotní epizody se ani nedivím, že je kolem protagonistky hlavních rolí takové haló. V pilotu se setkáváme sice jen se třemi verzemi, ale sledovat všechny ty změny v chování je radost. Pokaždé se liší obrovské množství menších či větších detailů, z různých konfrontací běhá mráz po zádech. Na plný plyn jedou nervy v momentech, kdy to vypadá, že hlavní hrdinku už už odhalí.

Trochu paradoxem ale je, že „skutečná“ hlavní hrdinka je vlastně taky trochu nejslabším článkem. Tedy ne ona sama, ale její život. Víte, jak si všechno to předstírání, lhaní a skrývání drželo mo pozornost, jakmile došlo na život Sarah, už to najednou tak zajímavé nebylo. Jak kamarád, tak bývalý přítel působí v tomhle světě trochu nepatřičně a možná až skoro lehce. Čím se tam hodí, čím jsou zajímaví? Ještě větší otázkou ale pro mě dost zbytečné řešení problémů kolem dcerky. Nač tak moc zvířat pozornost tomu hlavnímu divnými postavami a zbytečnými linkami?

Opravdu bych nečekala, že nejlepší částí nějakého, jakéhokoliv seriálu může být vlastně samomluva. Ovšem Orphan Black jako by vlastně ani nepotřeboval víc než jednu herečku, protože ať už ostatní dělají cokoliv, mohou se klidně přetrhnout, protože stejně budou hrát druhé housle. Riskantní, ale vychází to. Přece jen se mi zas tak často nestává, abych byla tak zvědavá, kdo že to vlastně volá.

+ Tatiana Maslany
+ klony
+ napětí

- některé linky ze života Sarah jsou zbytečné

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Cosima

Cosima

Poměrně rychle se dostal Orphan Black do mích srdcových seriálů :D. Velký podíl na tom má úžasná herečka...
před 6 roky
1Anilvap

1Anilvap

Orphan Black jsem milovala a před Tatianou smekám, ty její přeměny byly dokonalé. Ale musím souhlasit, že...
před 6 roky
Koki12

Koki12

Rozhodně jeden z mých nejoblíbenějších seriálů. Pořád jsem zapomínala, že všechny klony hraje jen jedna...
před 6 roky
Další články k tématu