13. 9. 2020

S lupou do historie: Bones

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Bones (Sběratelé kostí) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Bones (Sběratelé kostí)
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní
Stanice Fox
Vysílání 2005–2017
Počet sérií 12
Premiéra 13. 9. 2005
Délka pilotu 43 minut
Prům. hodnocení 84 % (od 2983 uživatelů)

O čem to je?

Antropoložka doktorka Temperance Brennanová pomáhá FBI při identifikaci nalezených ostatků neznámých obětí. Společně s kolegyní Angelou, asistentem Zackem a Hodginsem se v laboratoři snaží dopátrat podoby a charakteristických rysů oběti. Brennanová je ve svém oboru velmi schopná, a tak se postupně její spolupráce s agentem FBI Boothem prohlubuje a doktorka se začíná podílet i na samotném vyšetřování vražd.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: deset sérií viděno komplet, plus část dvanácté a finále
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Patnáct let od uvedení Bones, to je docela pecka. Není to tak dlouho, co jsem viděl finále, takže mi teď návrat k pilotu ukázal trochu kontrast, ale taky kolik toho je pořád stejného.

Úvodní scénu na letišti si pamatuju dobře, ale trochu mě zaskočilo, že Booth a Brennanová už spolu spolupracovali dřív, na to jsem tak trochu pozapomněl. Celý první díl je neskutečně vtipný, když člověk ví, co bude následovat. Ten odstup Bootha od týmu, nedůvěra, samozřejmě teda i absence pokusů v režii Hodginse a Zacka, zkrátka všechny ty detaily.

Baví mě všechny ty odkazy na popkulturu, vtipy a taky jak jsou scény propojeny s hudbou, nejen že na mě tak nějak působí víc než u některých jiných seriálů, ale taky ten obsah koresponduje s dějem. Já jsem prostě na tu hudbu ujetý, plus samozřejmě žeru to prostředí celého Jeffersonova institutu. Dalo by se říct, že tvůrci mají i docela dost odvahy vzhledem k příběhu pilotu, ale zase berme to s rezervou. Na druhou stranu, už tady byl hezky prostor pro Hodginsovy konspirační teorie.

Do hodnocení obsazení se pouštět nebudu, protože to je jedním slovem excelentní. Dnes si stejně jako většina nedokážu Bones představit v jiném složení, zkrátka ta chemie mezi hlavním duem, která tu je už v pilotu, a mnohem víc, co nechci prozrazovat, jsou geniální. Jen mi tu osobně zatím chybí Camilla, Sweets a samozřejmě Caroline, bez nich to prostě špičkové není. Jasně ještě tu nejsou Max, doktor Gordon Wyatt (perfektní postava), stážisté a množství dalších postav, ale i bez nich to je ono. Jen s nimi je to ještě lepší.

Tento seriál prostě miluju, stejně jako páry v něm pro ty, co rádi shipují (jistě, jsou tu i smutné věci s tím spojené). Trochu je škoda, že není zachována vtipnost anglického názvu, který zároveň odkazuje na česky tak známou přezdívku Kůstka, ale ta zase v češtině krásně vyzní a na nějakou spojitost s názvem rychle zapomenete (rozhodně hezčí než slovenské tvrdé kosť, i když někdy je to kostička). Já to zkrátka můžu sledovat klidně pořád dokola, ve kterémkoli ze tří jazyků a pokaždé si to užiju. A věřím, že i vy.

  • perfektní obsazení
  • odkazy, vtipy, hudba
  • na pilot super rozjezd
  • chybí Camilla, Sweets a Caroline
  • prostor má v podstatě jen Angela
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
sarhod79

sarhod79

Moje srdcovka, nedávno sjeté maratonem, takže tento článek mi to dost připoměl, díky :)
před 3 roky
Bellezza

Bellezza

Jeden z mojich obľúbených,minulý rok som mala maratón a určite sa k nemu ešte vrátim.Kto sledoval...
před 3 roky
Maarti

Maarti

Souhlasím - ❤️ záležitost!
před 3 roky
Další články k tématu