27. 5. 2022

S lupou do historie: Being Human (US)

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Being Human (Cena za lidskost) 1×01: There Goes the Neighborhood: Part 1?

plakát

Základní údaje

Název Being Human (Cena za lidskost)
Žánr Drama, Fantasy, Horor, Mysteriózní, Upírský
Stanice Syfy
Vysílání 2011–2014
Počet sérií 4
Premiéra 17. 1. 2011
Délka pilotu 45 minut
Prům. hodnocení 75 % (od 528 uživatelů)

O čem to je?

Aidan byl voják v Revoluční válce, který se obětoval za své muže a stal se upírem. I po 260 letech se však stále snaží vymanit z vlivu svého mocného učitele Bishopa. Josh byl nadějný student medicíny, který musel opustit svou rodinu a vzdát se nadějné budoucnosti kvůli prokletí, poté, co ho pokousal vlkodlak. A Sally, před svou smrtí šťastně zasnoubená, se proměnila v ducha. Když Aidan, Josh a Sally zjišťují, že jejich osudy jsou horší než smrt, objeví také, že život – a život po životě – nabízí víc, než si „normální“ lidé vůbec dokážou představit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Being Human po třetí. Ne, dělám si legraci, ale je pravda, že první dva díly britského originálu, které jsem do lupy sledoval před rokem, ještě docela mám v paměti a dneska se dost vybavily. A i když by mě to ještě před spuštěním amerického pilotu vůbec nenapadlo, bavil jsem se líp, než právě před rokem. Dost to přisuzuju těm změnám v obsazení a teda prvotním rozpaků, ale to nechme stranou.

Sice už jsem věděl, co se bude v dílu dít, dokonce vím i víc než na kolik došlo v pilotu, takže žádné překvapení a napětí se nekonalo, al sledovalo se to dobře. Postavy spolu docela fungují, takže až na Joshe, který vypadá, že že se bojí snad celého světa to bylo fajn. Rozhodně jsem tu neměl takový problém s vizuálem, ale tak popravdě, tady zase tolik z proměny vidět nebylo.

Když to budu brát nezaujatým pohledem, tak pilot příběh slušně nastartoval, končíme pitím krve, uvěznění ve sklepě s vlastní sestrou, kdy jedinou nadějí je duch, jenže ta jaksi nemůže opustit dům. Pokud vás nenaláká toto, tak nic, no. Ale myslím, že jako tahák minimálně na druhou epizodu to je slušný. Tak, teď je na vás, jestli se po hlavě vrhnete hledat Cenu za lidskost v Británii nebo USA.

  • srovnanější než originál
  • lákadlo na konci
  • Mark Pellegrino
  • vyplašený Josh
  • stejné jako originál
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Zase seriál, o jehož existenci jsem absolutně nevěděl a pilot mě chytnul. A přesně od toho tady SLDH je. Originál jsem pochopitelně taktéž neviděl, takže nemůžu porovnávat, ale vidět tohle v britském originálu, tak se snad u monitoru rozplynu radostí a úžasem :D.

Pilot v krátkosti představí ústřední dvojici, záhy na to jejich problémy. Přišlo mi, že pilot zezačátku hledal, jakým žánrem bude odvyprávěn. Hned v úvodu mi to přišlo něco jako Stmívání, poté se to ubíralo více po psychologické stránce a nakonec to sklouzlo ke dramatu, u kterého pilot zůstal a vůbec to není na škodu.

Sally zatím dostala méně prostoru, snad v dalších epizodách také dostane více prostoru, avšak to by se musela nějakým způsobem dostat ven. Pilot naznačil a hned se vrhl do rozvětvování dějových linek. Ani jedna nenudí. Herci hrají přirozeně a tu roli jim fakt věříte. Když se na scéně poprvé objevil Sally, na první pohled jsem si říkal, že ho odněkud znám, na pohled druhý mi už bylo jasné, že je to Mark Pellegrino, kterého jsem poprvé viděl v Lost a od té doby mě nestačí udivovat jeho další role (v dobrém slova smyslu). Navíc, konec pilotu okamžitě navnadí na další epizodu.

  • pestrost žánrů i děje
  • sympatická hlavní trojice
  • dějové linky
  • přirozené herectví
  • Mark Pellegrino
  • navnadí na další sledování (Pokud to tak bude dál, seriál je vhodný na maraton.)
100 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
_-0-_

_-0-_

Další důkaz faktu, že by Američané opravdu neměli dělat žádné remake.
před 102 týdny
Camfourek

Camfourek

Nejlepší je britský originál. Tohle je slabota.
před 102 týdny
andromache

andromache

Za tu asociaci, co mám při pohledu na plakát seriálu bych si asi měla dát facku :D. Ale upřímně, moc...
před 102 týdny
Další články k tématu