16. 8. 2020

S lupou do historie: Sabrina, the Teenage Witch

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Sabrina, the Teenage Witch (Sabrina – mladá čarodějnice) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Sabrina, the Teenage Witch (Sabrina – mladá čarodějnice)
Žánr Fantasy, Komedie, Rodinný, Teen
Stanice ABC, The WB
Vysílání 1996–2003
Počet sérií 7
Premiéra 27. 9. 1996
Délka pilotu 22 minut

O čem to je?

Hlavní hrdinka Sabrina se do svých šestnácti let domnívá, že je obyčejná puberťačka. Život se jí navždy změní ve chvíli, kdy zjistí, že patří k čarodějnickému rodu stejně jako její dvě tety Hilda a Zelda, se kterými žije.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: asi nikdy neviděno komplet
Hodnocení celého seriálu: –

Zpět do roku 1996 a zavzpomínat na Sabrinu. Ano, toto je Sabrina, kterou všichni známe, ta kde Salem mluví =D

Už je to opravdu let, co jsem tento seriál viděl naposledy, dokonce mi teď došlo, že jsem Sabrinu nikdy neviděl celou až do konce, minimálně poslední sérii rozhodně ne. Takže tento návrat byl opět jedním z těch příjemných. Je to jedna z takových těch klasik, které nejsou vážné a jsou mířené pro mladší publikum, každopádně pokud nejste nároční, pobavíte se i v pozdějších letech.

Příběh o zjištění rodinné pravdy s čarodějným původem už dnes asi nikoho až tak nezaskočí, jako tomu mohlo být dřív, navíc pilot se nese v pohodovějším duchu převážně směřovaném k popírání a najednou je tu velký zvrat, kdy Sabrina vše přijme (ještě aby ne, když promění spolužačku v ananas), takže možná tady ten velký zlom a všechno to s koncilem je trochu uspěchanější proti úvodu. Ale tento typ seriálu se prostě nemůže brát zase tak moc vážně a zbytečně ho rozpitvávat taky nemá cenu.

Stejně jako kdy jindy u mě vede Hilda se svými komentáři a celými scénami, Caroline Rhea se role zhostila opravdu bravurně, takže ten vtipný scénář umí prodat a člověk se dobře pobaví s jakou lehkostí servíruje jednotlivé vtipy. Bez této herečky i postavy by seriál rozhodně hodně ztratil.

Pokud seriál neznáte, jste milovníky nadpřirozena a máte čas na maraton, rozhodně doporučuju jako takový letní relax, ale nehledejte v tom nic hlubšího a temnějšího, to tam fakt nenajdete (pokud si dobře pamatuju). Za sebe můžu říct, že tento návrat k čarodějné rodině Spellmanových byl velice příjemný, ale asi mámu tuto kapitolu uzavřenou a do maratonu ani sledování neviděných dílů se nechystám.

  • Caroline Rhea/Hilda Spellman
  • vtipy a lehkost
  • bod zlomu
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno plno náhodných dílů v televizi
Hodnocení celého seriálu: –

Sabrinu si spojuji s dětstvím, i když už v té době to byla několikátá repríza. Seriál je totiž takovým snem, snad každého malého dítěte (někdy ještě i velkého).

Jsem si jistá, že pilotní díl jsem viděla úplně poprvé, ale moc mě bavil. Samozřejmě speciální efekty a triky nedosahují dnešních kvalit, přesto mi to vůbec nevadilo. K Sabrině už to prostě patří.

Seriál samozřejmě není nic extra složitého, náročný divák to asi neocení. Ale jde o klasickou krásnou 20 minutovku, ale i v první epizodě se toho stihne docela dost stát, takže díl uteče jako by to bylo 5 minut. I proto jsem se rozhodla, že to teď asi vezmu komplet maratonem, protože tenhle seriál za to opravdu stojí.

Věřím, že téma čarodějnic je stále stejně populární jako kdysi a že pár fanoušků Sabriny se zde najde. Musím ještě dodat, že jsem viděla i zatím komplet novou Sabrinu a zvlášť první série se mi hodně líbila, ale na původní to furt nemá. Takže jestli nemáte teď moc co dělat a čekáte na nové seriály, kterých je kvůli korona krizi méně, tak tohle moc doporučuji.

  • M. J. Hart (Sabrina)
  • kocour Salem
  • jednoduchost a zároveň vtipnost seriálu
  • efekty už jsou trošku zastaralé na dnešní dobu
90 %
Mé hodnocení
vuvicom
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Petyer

Petyer

Stara dobra klasika. Aj ked mam rad obe verzie, stale mi to pride, ze su to dva uplne rozdielne serialy 😉 no...
před 3 roky
Romix

Romix

Tahle Sabrina bavila, ta na Netflixu ani náhodou.
před 3 roky
minion93

minion93

Sabrina :) jeej :) pozrela by som si kebyže to dávajú v telke na maratón to nevidím :) a súhlasím...
před 3 roky
Další články k tématu