19. 9. 2018

S lupou do historie: Star Trek Enterprise

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Star Trek: Enterprise 1×01: Broken Bow?

Medailónek

Název: Star Trek: Enterprise
Žánr: Sci-Fi
Stanice: UPN
Vysílání: 2001–2005
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 26. 9. 2001
Délka pilotu: 58 minut

Kdo?

Tvůrce: Rick Berman, Brannon Braga
Herci: Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer

O čem to je?

Příběh se odehrává v polovině 22. století. Sledujeme posádku první Warp 5 lodi Enterprise NX-01, která pod vedením kapitána Jonathana Archera začíná prozkoumávat galaxii. Jejich mise postupuje a hrdinové se setkávají se známými rasami včetně Klingonů nebo Andorianců a objevují i rasy nové.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tak se nám to tu docela pěkně sešlo, i přes náhodné losování se nám dostaly dva seriály ze stejného univerza docela blízko k sobě. Mně všechny ty Star Treky přijdou úplně stejné. A taky Hvězdná brána k tomu, všechno je to úplně to samé. Pro fanoušky dobrý, protože zajímavých příběhů a různých ras na prozkoumávání není nikdy moc. Ovšem pro ty, kteří do toho světa nejsou úplně zažraní, Enterprise nepřináší vůbec nic nového a vzrušujícího.

První epizoda se příjemně sledovala, ale rozhodně se nedá říct, že bych se do příběhu nějak moc zabrala. Postav je tu pár, ale zároveň mi přišlo, že ani nedostaly dost prostoru, jestli to vůbec dává smysl. V podstatě po odsledování si pamatuju jen kapitána a tu nudnou zástupkyni.

Voyager se mi líbil víc. Postavy byly sympatičtější a celkově příběh mě dokázal upoutat. Tady se hodně mluví, ale akce tu není mnoho, a když už nějaká nastane, přijde mi nepřirozeně přidělaná, jen aby se neřeklo, že se nic nestalo. Asi je to o zvyku, možná že v průběhu sledování bych změnila názor, jak bych se s postavami sžila, ale takto na první dobrou mě nikdo nezaujal.

Navíc mi přijde, že se tvůrci snažili trošku ušetřit. Zasazení do dřívější doby, kde ještě nebyla technika na takové úrovni, automaticky znamená menší výdaje na speciální efekty. Samozřejmě, že pořád jde o sci-fi a efekty tu jsou, ale přijde mi, že jsou o dost primitivnější než u jiných Star Treků, samozřejmě když nepočítám původní seriál.

+ propracované prostředí
+ známé univerzum

- nevýrazné postavy
- umělá akce (a je jí málo)
- příběhově slabší

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
rigor mortis

rigor mortis

Právě že ST univerzum není prioritně o akci na rozdíl od SG univerza. St má být o vědě, zkoumání,...
před 5 roky
kjama

kjama

Boží, boží, boží... Tento seriál je mým guilty pleasure a vidím, že je načase si ho opět připomenout....
před 5 roky
rebeccacarf

rebeccacarf

Vyrostla jsem na TNG, který je sice takový hodně naivní, ale z té nostalgie se na něj ráda občas...
před 5 roky
Další články k tématu