28. 5. 2017

S lupou do historie: Hart of Dixie

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Hart of Dixie 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Hart of Dixie (Doktorka z Dixie)
Žánr: Drama / Komedie / Lékařský
Stanice: The CW
Vysílání: 2011–2015
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 26. 9. 2011
Délka pilotu: 40 minut

Kdo?

Tvůrci: Leila Gerstein
Herci: Rachel Bilson, Scott Porter, Jaime King, Cress Williams, Wilson Bethel, Tim Matheson, Kaitlyn Black, Ross Philips, Mallory Moye, Reginald VelJohnson, Brandi Burkhardt, Claudia Lee, Christopher Curry, Nicholas Pryor

O čem to je?

Už když Zoe Hart, Newyorčanka tělem i duší, před čtyřmi lety promovala, měla o své budoucnosti jasno – bude kardioložka. A její představy nezměnil ani jistý Harley Wilkes, který byl jejím proslovem na promoci natolik ohromen, že chtěl, aby přešla do jeho ordinace. Nyní se jí ale všechny sny o dokonalé budoucnosti rozplynuly jako pára nad hrncem, přítel se s ní kvůli jejímu workoholismu rozešel, Zoe se kvůli svému nelidskému přístupu k pacientům ani nedostala na kardiochirurgickou stáž, navíc jí bylo řečeno, že pokud se alespoň na rok nestane praktickou lékařkou, na stáž se nedostane už nikdy. A tak Zoe konečně přijímá pozvání neodbytného Wilkese a odjíždí na jih, do městečka Bluebell v Alabamě. Na místě se dozvídá, že Wilkes již zemřel a odkázal Zoe svoji polovinu ordinace, tím ovšem pro mladou doktorku začínají krušné časy, protože k ní není vstřícné ani prostředí, ani velká část obyvatel a ani majitel druhé poloviny ordinace, Brick Breeland, který by Newyorčanku nejraději z ordinace vyštípal. I tak ovšem mezi „vesnickými divochy“ najde Zoe spojence, ale hlavně nachází své skutečné kořeny a možná i samu sebe.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Drunk_Queen

Status: viděno téměř komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Já a takzvané „soapky“ nejsme kamarádi. To vám může potvrdit třeba ragelly, která pokaždé, když dám nějaké málo procent, nesouhlasně kroutí hlavou. Je to tedy u Hart of Dixie stejné?

Zaprvé, Hart of Dixie není až taková soapka. Ano, je to seriál od The CW, takže by tuhle nálepku měl dostat okamžitě, ale pokud tedy už bychom tak seriál označovat měli, je to ta nejlehčí forma (to zní, jak kdyby to byla nějaká nemoc, že?).

To v podstatě znamená, že i třeba já (zas tak dobrý vzorek tedy nejsem, ale budiž) dokážu sledovat bez toho, abych měla výčitky svědomí. Ve skutečnosti spíš ze seriálu vychází taková lehkost, uvolněnost, nazvěte si to, jak chcete. Ale jde o to, že i když je seriál jak dramatem, tak komedií, tak se o něm dá mluvit jako o „oddechovce“, což ho naprosto přesně vystihuje.

Všechny postavy jsou sympatické a už jen za první epizodu se dokázaly projevit (což znamená, že se nejedná o žádné nevýrazné figurky, u kterých si divák nic nezapamatuje), ale hlavně by se daly shrnout stejnou frází jako celá epizoda: příjemně obyčejné.

Styl vyprávění funguje, epizoda utíká opravdu rychle a tak nějak se vetře do divákovy mysli, až se divák začne zajímat, jak se toto dobrodružství bude vyvíjet dál. Trocha obyčejnosti prostě občas nezaškodí.

+ sympatické postavy
+ trochu obyčejný, ale na sledování velmi příjemný příběh
+ kombinace oddechové komedie a dramatu

- občas moc výrazná hudba

Moje hodnocení pilotu: 100 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Asi už jste si všimli, že mám v oblibě CW seriály. Hart of Dixie jsem ještě neviděla, takže jsem byla hodně zvědavá, jak seriál bude vypadat. Musím říct, že jsem po zhlédnutí pilotu naprosto spokojená. Jako první setkání to působí skvěle. Je to příjemná uvolněná pohodovka, které nechybí špetka dramatu a čtyři špetky romantiky. Přesně ta správná kombinace.

Herecké obsazení je výborné. Znám Rachel z O.C. a Scotta z Friday Night Lights, ostatní se mi představili, ale hned mi padli do oka. Především rebelský blonďák si dokázal získat mou plnou pozornost, myslím, že už vím, koho během maratonu budu shipovat :-D

Samozřejmě, jinak je to přesně seriál, na jaký jsme u CW zvyklí. Není nijak hluboký ani originální. Vadí to ale? Nestačí prostě to, že vám sledování netrhá žíly, moc příjemně se dívá na herce a než se nadějete, je tu konec, a vy si uvědomíte, že máte chuť na další díl? Ne každý seriál musí být naprostá inovativní bomba, aby stál za zhlédnutí. Hart je toho naprostým důkazem.

Vím, jak je Hart oblíbený v našich končinách. Po zhlédnutí pilotu už chápu, proč tomu tak je. Kdybych měla čas, hned pokračuju v dalším sledování. Tento seriál má rozhodně zasloužené místo v mém watchlistu, už se nemůžu dočkat, až zjistím, jak to všechno skončí!

Jak tak nad tím přemýšlím, je to v podstatě hodně podobné Everwoodu, jen s tím rozdílem, že hlavní postavy jsou o deset let starší, což vůbec není na škodu. Everwood byl taky super a měl podobnou atmosféru.

+ příjemná oddychovka
+ sympatické postavy
+ chemie mezi nimi

- nic, co bychom ještě neviděli

Moje hodnocení pilotu: 80 %
aisym

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Jednou jsem takhle zapnula televizi a běžel tam seriál Hart of Dixie, který mě nějakým způsobem zaujal. Ne svojí kvalitou, ale prostě taková oddechovka s mezilidskými vztahy, které mám ráda. Hned skončil v mém watchlistu, ale pořád jsem se nějak nedostala k tomu ho zhlédnout, tak teď aspoň pilot :-) A teda nic moc extra. Bylo tam pár zajímavých momentů, ale koukat na pilot v době premiéry, asi by mě nenalákal.

Co se mi líbilo, byl určitě úvod. Mám ráda seriály, které začnou pozvolna s nějakým uvedením do děje, jelikož mi většinou trvá, než se zorientuje, kdo je kdo a co v seriálu vlastně jde. Vlastně celý pilot byl takový úvod, ve kterém vidím potenciál, že by mohl být díl od dílu lepší a lepší. Byly tam i překvapivé momenty, které sice divák nečeká, ale nejsou až tak „wow“, vlastně se dá očekávat, jak pilot skončí.

Přeměny Newyorčanů jak ve filmech, tak v seriálech mi přijdou ale dost ohrané, tak jsem zvědavá, jak se s tím tvůrci vypořádali. Seriálů o doktorech nikdy není dost a tenhle vypadá alespoň trochu netradičně. Některé scény mi přišly takové zbytečné, možná až moc klišé nebo nedomyšlené, jako když si chtěla začít číst Sparkse, kterého předtím pomluvila, když odjela do Alabamy na praxi, protože v New Yorku je určitě nadbytek doktorů, nebo když nevěnovala pozornost pacientovi hned první den, tak by se v New Yorku určitě nezachovala.

Celkově je to takový milý rodinný seriál, který se nijak netáhne, ale nedá se od něho čekat něco speciálního, spíš taková oddechovka. No a George i Wade jsou pěkní, bez klasického milostného trojúhelníku by to přeci nešlo, ale já jsem pro.

+ úvod do děje
+ momenty překvapení
+ obsazení

- nelogické rozhodnutí
- stereotypní kousky příběhu

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
rebeccacarf

rebeccacarf

Hmm, tak to asi přidám do fronty serálů na důchod :-D
před 6 roky
Kolombo

Kolombo

Tohle je přesně ten feel-good seriál, který mi teď chybí ve watchlistu. Čas akorát na zopakování. Mám za...
před 6 roky
milosh

milosh

Viděl jsem první dva díly a pak ještě několik náhodných dílů z první řady. Docela příjemná oddychovka...
před 6 roky
Další články k tématu