3. 12. 2017

S lupou do historie: Profiler

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Profiler 1×01: Insight?

Medailónek

Název: Profiler (Případ pro Sam)
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: NBC
Vysílání: 1996–2000
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 21. 9. 1996
Délka pilotu: 45 minut

Kdo?

Tvůrce: Cynthia Saunders
Herci: Ally Walker, Robert Davi, Julian McMahon, Roma Maffia, Peter Frechette, Erica Gimpel, Caitlin Wachs, Jamie Luner, Dennis Christopher, Michael Whaley, Shiek Mahmoud-Bey, Heather McComb, Traci Lords

O čem to je?

Doktorka Samantha Waters je forenzní psycholožka, která pracuje u speciální jednotky FBI. Má speciální dar, dokáže se na scénu dívat očima jiných lidí, což jí umožňuje lépe se vcítit do myslí kriminálníků. Ačkoliv je v práci profesionální, její motivy, které ji ženou dopředu, přichází z pracovní a osobní tragédie. Před třemi lety byl její manžel zavražděn sériovým vrahem. Sam spolu s celým týmem dostává ty nejtěžší případy, s nimiž si nikdo jiný neví rady.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Dneska výjimečně DQ měla seriál zhlédnutý dřív než já, ovšem její zoufalé výkřiky a prosby o záchranu ve mně nezanechaly právě optimistický pocit z toho, co mě čeká. Ve výsledku však rozhodně nehodnotím tento pilot jako takovou tragédii. Jde od alší typickou kriminálku, která neurazí, ale ani nenadchne.

První epizoda vznikla v roce 1996, což je před více než dvaceti lety. Je docela zábavné sledovat, jak výrazně se za tu dobu proměnily způsoby natáčení kriminálek, nebo vlastně seriálů obecně. Takové ty dramatické zpomalené záběry nebo velké detaily při práci kamery byly tenkrát na denním pořádku, byly tvořeny jako způsob, jakým navodit tu správnou napínavou atmosféru. V dnešní době však při sledování vyvolávají spíše opačné pocity, mladší diváci pravděpodobně příliš nechápou a spíše se smějí, než aby byli napjatí, jak to dopadne. To je ale bohužel úděl všech filmů a seriálů, doba jde dál, všechny aspekty a především technologie se vyvíjí a to, co nám dnes přijde skvělé, za pár let bude k smíchu.

Samotný případ byl fajn, upřímně pachatele jsem skutečně neodhadla, takže palec nahoru za překvapení a dobrý zvrat v závěru. Líbí se mi také to, co očividně okopíroval Mentalista – je zde hrdinčina osobní tragédie, sériový vrah, který ji moc dobře zná a po hannibalovském vzoru ji lehce stalkuje a dopisuje si s ní a tak podobně, jako bychom sledovali Red Johna. Vsadím se, že epizody, které se točily právě kolem tohoto případu, byly na celém seriálu nejzábavnější. V pilotu hraje sériový vrah a jeho vztah k hrdince druhé housle, ale je ho tam ukázáno dost na to, aby vás zajímalo, jak to bude dál.

Co se týče herců, nikdo extra nevyniká. Líbilo se mi, že jsem tady viděla dohromady Juliana a Romu, hned mi to navodilo atmosféru Niip/Tuck. Hlavní hrdinka příliš sympatická není, ale je to možná tím, že je to ta typicky devadesátková ženská, ve které se míchá nutnost pomáhat lidem v nesnázích a vlastní neuspořádané city, takže v jednu chvíli je z ní profesionální polda a o minutu později tam ubrečená sedí v koutku. Rychle to začne být otravné, při sledování jsem pomalu začínala už psát článek a rozmýšlet nad názorem, pilot si nedokázal udržet mou pozornost na 100 %.

+ sériový vrah a jeho vztah k hrdince
+ slušný zvrat v závěru s odhalením vraha

- typická kriminálka
- nesympatická hrdinka
- zpomalené záběry
- v dnešní době jen těžko navodí tu správnou atmosféru

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tohle se očividně někdy vysílalo na TV Prima, takže bych měla mít ponětí, o co se jedná. Fajn, název jsem možná někdy v TV programu zaznamenala, ale jinak jsem opravdu netušila, do čeho jdu. Škoda, vědět to, ušetřila bych si šok.

Znělka „já-chci-být-Akty-X“, písmo titulků jak u Přátel, hudba z devadesátek podaná tak, že se dennodenně na polské Power TV od dvou odpoledne vysílaný hodinový blok hudby z devadesátek musí stydět, že tu muziku tak moc necpe lidem do tváře.

Fajn, je to z devadesátek a tvůrci tam z nějakého důvodu chtěli nacpat všechno, co bylo v tu dobu trendy, protože jinak by prostě nebyli in. Být tohle jediné prohřešky seriálů, bez problémů přimhouřím obě oči a užiju si sledování. Tak asi tedy ne.

I když nám zrovna není připomínáno, v jakém období se nacházíme, soundtrack je mírně řečeno… divný. Přidejme nešťastné podané postupy hlavní hrdinky a dlouhé pohledy a člověk začne mít hodně rychle pocit, že hlavní psotavy se prostě jmenují špatně. Takový Rodrigo, Jose Miguel či Alejandra by se tu vyjímali lépe, ne?

Možná že když je někdo schopen tohle a fakt, že to vlastně utíká hrozně pomalu, přehlížet (fajn, většina lidí většinu věcí asi vnímat nebude, já jsem prostě otravný šťoura), tak Profiler není tak špatný seriál. Vím, že i přesto, jak jsem sledování protrpěla, jdu s hodnocením zbytečně dolů, ale bohužel jsem si vážně nevšimla žádného kladu, pardon.

- nehodící se soundtrack
- dlouhé, táhlé pohledy
- buď špatné nápady, nebo špatné kopie
- pocitově to trvá rok a půl

Moje hodnocení pilotu: 10 %
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Qmati

Qmati

Když se seriál začal vysílat,nic podobného nebylo. Byl dobrý a dějová linka, téměř přes celý seriál , jak...
před 6 roky
Kolombo

Kolombo

Nehodnotí se pouze pilot v rámci rubriky (kašli kašli BSG kašli kašli)? I v případě, že člověk...
před 6 roky
jankaab61

jankaab61

Profiler a Pretender boli v tých rokoch moje jednotky. Krásne spomienky...
před 6 roky
Další články k tématu