1. 8. 2018

S lupou do historie: Jericho

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Jericho 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Jericho
Žánr: Drama / Akční / Mysteriózní
Stanice: CBS
Vysílání: 2006–2008
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 20. 9. 2006
Délka pilotu: 40 minut

Kdo?

Tvůrce: Stephen Chbosky, Josh Schaer, Jonathan E. Steinberg
Herci: Skeet Ulrich, Lennie James, Ashley Scott, Kenneth Mitchell, Brad Beyer, April Parker-Jones, Alicia Coppola, Pamela Reed, Bob Stephenson, Gerald McRaney, Clare Carey, Richard Speight Jr., Michael Gaston, Darby Stanchfield, Esai Morales

O čem to je?

Jake Green se vrací do svého rodného městečka Jericho, kde je jeho otec Johnston starostou. Všichni členové rodiny se zajímají o soukromé rodinné záležitosti, což se ale drasticky změní po neočekávané explozi. Brzy je jasné, že šlo o nukleární útok, ale nikdo neví, kdo je jeho původcem a jak vážné budou důsledky. Život v Jerichu se pomalu stává snahou o přežití. Vytváří se neočekávaná nebezpečí, která hrdinové musí řešit spolu se základními potřebami, snahou o získání potravy, paliva a prostředků k sebeobraně proti výtržníkům i sobě samým.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Postapokalyptických seriálů není nikdy dost. Dobrých postapokalyptických seriálů je ještě méně. A Jericho jejich řady podle mého názoru nerozšiřuje. Možná je to tím, že jsme se k pilotu dostaly o půlnoci a byly jsme totálně emočně vyždímané, protože jsme posledních 13 hodin strávily sledováním druhé řady 13 Reasons Why. Anebo je to prostě tím, že pilot k Jerichu byl od začátku do konce jedna velká nuda.

No, to bych možná lhala. Ono to totiž má potenciál. Zhruba v polovině pilotu to začalo být zajímavé. Asi tak na 10 minut. Pak už mi to připomínalo až moc Revolution, mělo to takovou nepříjemnou atmosféru, nedokážu to úplně vysvětlit, ale nesedí mi scény s davy lidí, kde převládá zoufalství, depka a panika. Jistě, chápu, že to k podobné události patří – nikdo neví, co se stalo a co bude dál. Na druhou stranu mi to ale přijde taky docela přehnané. Přece jen Jericho určitě není město někde na samotě, kde okolo nikdo jiný široko daleko není. Ten výbuch byl od nich hodně vzdálený, tak proč se izolovat a nespojit s okolními sousedskými vesničkami a městy?

Pilot toho z postapo zatím moc nenabídl. Máme tu hned několik otázek a záhad, což je dobře, protože nějak si seriál logicky udržet divákovu pozornost musí. To je ale asi tak jediné, co by mě teoreticky mohlo donutit sledovat dál. Jinak ale musím říct, že jsem se vesměs nudila a po zhlédnutí pilotu nemám sebemenší chuť pokračovat v dalších epizodách.

Asi největší problém vidím v postavách. Nikdo mě nedokázal během těch 40 minut zaujmout. Herci jsou nevýrazní a hlavní hrdina mi nepřišel ani trošku sympatický. Hned na začátku otráví to, že jde zase o další rodinné drama, pokud lze soudit podle prvního dílu, tak to vypadá spíš na rodinu s lehkou příměsí postapo než naopak, ale už se ani nedivím, protože opačně to snad nikdy netočeno nebylo a nikdy ani nebude.

Seriál celkově zklamal. Byla jsem zvědavá, protože už jsem o něm dřív slyšela, ale pilot mě nedokázal přesvědčit o tom, že bych měla pokračovat dál ve sledování.

+ postapokalyptický žánr
+ nezodpovězené záhady

- postavy a herci
- bez napětí

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na to, jaké má tohle hodnocení, jsem o Jerichu ještě nikdy neslyšela. A jelikož jsem si předem nečetla obsah a šla rovnou na sledování, začátek byl pro mě docela matoucí.

Netuším, jak dlouhá doba to byla, tipuji deset minut, ale co já vím, když se to sledovalo u ragelly na televizi… Tipuju, že to bylo tak těch deset minut, co se vlastně vůbec nic nedělo. Sledovali jsme dlouhou cestu po silnici, sledovali jsme obyčejný život průměrných vesničanů (netuším, jak velké Jericho je), jak nakupují, baví se a bla bla bla. Jistě, seriály potřebují úvod, ale mít tak dlouho podezření, že tohle bude naprosto a totálně o ničem, se mi úplně nezamlouvalo.

Nějaká ta akce začíná brutálně pozdě, což by až tak nevadilo, kdyby ten začátek nebyl tak moc nudný. Jistě, je to seriál, není to film, takže máme víc času na vysvětlování a představování, ale tady tomuhle něco chybí. Zábavné může být i zavařování okurek, když má hlavní hrdina (či hlavní hrdinka) dostatek charismatu a dokáže epizodu „utáhnout“, však to znáte, možné je všechno. Tady jsou ovšem postavy takové nevýrazné, nikdo nevyčnívá natolik, aby divákovi stál za zapamatování, o tom, že bych si někoho snad oblíbila, opravdu nemůže být řeč.

I když ale Jericho zatím působí ve všech ohledech velmi nezajímavě, jedna věc se mu přiznat musí – epizoda uteče šíleně rychle. Sice jsem teď zvyklá na hodinovky či ještě delší věci, ale ani těch 40 minut není zrovna nejméně, takže můžu říct, že mě docela překvapilo, když nám po deseti minutách sledování zbývaly už jen pouhé čtyři minuty.

Každopádně i když toho na Jerichu moc vyloženě špatného není, svou nevýrazností mě seriál nepřesvědčil. I přes všechen ten hype, který kolem seriálu očividně musel být.

+ námět má potenciál
+ utíká to

- herci a postavy
- nuda

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
T.E.O.N.A.S

T.E.O.N.A.S

Jericho byl jeden čas jeden z mých oblíbených seriálů. Závěr první řady byl sakra akční. Škoda, že...
před 5 roky
Greatsun

Greatsun

Stojí to rozhodně za to. Postupně se to rozjede a posune úplně jinam. Doporučuji vytrvat.
před 5 roky
STOUPA

STOUPA

Tak to je hodně špatné hodnocení.
před 5 roky
Další články k tématu