5. 3. 2017

S lupou do historie: Transparent

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Transparent 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Transparent
Žánr: Drama / Komedie
Stanice: Amazon
Vysílání: 2014-?
Celkový počet sérií: 4+
Premiéra: 6. 2. 2014

Kdo?

Tvůrci: Jill Soloway
Herci: Jeffrey Tambor, Gaby Hoffmann, Jay Duplass, Amy Landecker, Judith Light, Kathryn Hahn

O čem to je?

Mort pozve na večeři své tři dospělé děti, Ali, Sarah a Joshuu. Chce s nimi probrat budoucnost. Všichni jsou v šoku, když se dozví, že nejde o finanční zajištění, ale něco mnohem razantnějšího. Táta má totiž tajemství – je transgender, žena uvnitř mužského těla. Vztahy jednotlivých členů se světem i se sebou samými, hranice, intimita, sex i pohlaví se od základu změní.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na pilot jsem byla hodně zvědavá. Transparent je seriál, který už pěkných pár let vyhrává Emmy a Glóby a všechno, takže jsem se těšila na to, co mě čeká a jestli budu zastávat názor, že si všechny ty výhry zaslouží. Rozhodně jsem ráda, že jsem na pilot mrkla. Bylo to dost podobné tomu, co jsem si představovala.

V podstatě je to další typický seriál, jaký známe z kabelovek/stre­amovacích služeb. Je to rodinné drama mixnuté s komedií, které se vyznačuje svou tragičností. Postavy nevypadají jako modelové a modelky, jejich největším problémem není to, že se zamilovali do upíra a neví, jak napíšou test z matiky. A všechno stojí na jedné hlavní postavě, která je a) něčím výjimečná, b) bezchybně zahraná. To je asi tak v kostce Transparent.

Pilot zatím pouze naťukává, seznamuje nás s postavami a transgender tematikou. Závěr dílu končí cliffhangerem a značí, že teprve od druhého dílu se to všechno začne pořádně rozjíždět. I když první díl v podstatě nic moc neukáže, tak jsem se nenudila, utekl mi rychle. Vyhovuje mu zkrácená stopáž, která možná mylně může naznačovat, že jde o komedii. Je to drama, i když občas odlehčené, v samém jádru jde rozhodně o drama.

Postavy se mi líbí. Většinou je rodinný kruh hodně ošemetný, ale tady zatím nemám vůči nikomu výhrady. Nikoho jsem si ani na první dobrou nezamilovala, ale věřím, že každá z postav bude mít rozvinutý vlastní příběh a sledováním maratonu si k nim dokážu vztah vytvořit.

Budu sledovat dál? Pravděpodobně nepůjde o mojí srdcovku, ale pilot mě dokázal zaujmout, takže si seriál dávám do Chci vidět a sjedu ho celý maratonem, až ho někdy Amazon zruší.

+ téma
+ herec v hlavní roli
+ neotravné postavy
+ rychlý spád
+ stopáž

- chybí tomu šmrnc
- v pilotu se nic moc neděje

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Transparent od Amazonu je seriál, který pokaždé všude sbírá hodně cen (snad i tam, kde není nominovaný, už bych se ani nedivila vítězství na nějakém sportovním klání). A já konečně vidím, okolo čeho to haló vzniklo. Je Transparent zklamáním, nebo ne?

Celé měsíce jsem z Transparent vídala tak maximálně postery, takže jsem úplně netušila, co čekat. Ovšem i přes téměř nulová očekávání mě Transparent zklamal. Většinu první epizody se věnujeme velmi široké rodině hlavního hrdiny. Hlavní hrdina má spoustu dětí, ty mají spoustu vlastních dětí a všichni jsou neskutečně hlasití.

Takže tu máme spoustu hluku a spoustu času, který každému z mladších členů této mnohačlenné rodiny věnujeme, ovšem bohužel, žádná z těchto linek prostě není nijak zvlášť zajímavá. Stejně jako ti, okolo kterých se tyto linky točí.

Jediným sympatickým momentem pro mě bohužel byla chvíle, kdy hlavní postava, Mort, vyprávěla o svých neúspěších, selháních a příbuzných v tamějším „LGBT centru“. Samotný Mart nedostal v pilotu příliš prostoru, ale o této scéně mohu bez problému říct, že na mě zde snad jako jediná zapůsobila, ač byla na hony vzdálená žánru komedie.

Zkrátka co se týče komedie, ta seriálu moc nejde. Nechápejte mě špatně, ale většina vtipů vyzní buď nechutně, nebo neskutečně otravně. Potenciál seriálu vidím spíše v dramatu, tuto oblast ale bohužel Transparent až příliš zanedbává.

+ Mort v LGBT centru o rodině

- Mortovi příbuzní
- nezdařené komediální ambice

Moje hodnocení pilotu: 20 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
007.dany

007.dany

Tohle není nejlepší seriál,ale svým způsobem ho mám rád.
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

Seriál mi zní sympaticky a měla jsem pocit, že jsem o něm nikdy neslyšela, tak mě překvapilo, že ho mám...
před 7 roky
Další články k tématu