7. 6. 2017

S lupou do historie: Desperate Housewives

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Desperate Housewives 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Desperate Housewives (Zoufalé manželky)
Žánr: Drama / Komedie / Mysteriózní / Romantický
Stanice: ABC
Vysílání: 2004–2012
Celkový počet sérií: 8
Premiéra: 2. 10. 2004
Délka pilotu: 43 minut

Kdo?

Tvůrce: Marc Cherry
Herci: Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria, Brenda Strong, Nicollette Sheridan, Ricardo Chavira, James Denton, Kyle MacLachlan, Doug Savant a další

O čem to je?

Mary Alice Youngová bere stále ohledy na všechny kolem sebe: na rodinu, na přátele, na sousedy. Když o tom tak přemýšlí, dochází k závěru, že to není právě život podle jejích představ. A tak se jednoho dne ve svém dokonalém domě na roztomilém předměstí rozhodne a učiní všemu přítrž – spáchá sebevraždu. Ze záhrobí pak s osobitým komentářem prozrazuje různá tajemství, která skrývají manželky i manželé před sebou navzájem i před sousedy, a která zůstávala dosud skrytá za zavřenými dveřmi sousedů zdánlivě dokonalého amerického předměstí…

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Seriál mám sice zkouknutý celý, ale sledovala jsem ho v době, kdy se vysílal, takže jsem pilot naposledy viděla před více než deseti lety. Přestože už je to taková doba, většinu věcí jsem si stále pamatovala, což vypovídá o tom, jak působivý scénář to je.

V hlavních rolích je představena pětice žen se svými rodinami, které žijí na jednom z předměstí, kde sdílí své radosti i strasti. Líbí se mi, že je každá z těchto žen (a rodin) tak odlišná, je tak pokryto větší spektrum a každý divák si zde najde své oblíbence. Na druhou stranu je větší šance, že vám některé postavy polezou na nervy, což je v mém případě například Edie nebo rodina Scavových. Velkým plusem je ale herecké obsazení, které je složeno ze samých hvězd.

Seriál je sice z větší části klasifikován jako drama, ale mě mnohem více upoutal svou komediální složkou. Většina vtipných scén je přímo ze života, což je důvod, proč jsou tak vtipné. Je potom snadné se do postav vcítit a cítit se trapně společně s nimi.

Nebylo by to však to správné americké předměstí, kdyby zdejší obyvatelé neskrývali nějaké to tajemství. Ta jsou v pilotu naťuknuta a je jasné, že budou do budoucna velkou součástí zápletky. Nechybí ani záhada, od které se odvíjí celý pilotní díl – proč se Mary Alice zabila?

Na druhou stranu se jedná o seriál plný intrik a komplikovaných vztahů, což mně osobně v seriálech vadí, protože se pořád řeší jedno a to samé. Zoufalé manželky jsou ale drama, což k těmto typům seriálů prostě patří.

+ herecké obsazení
+ komediální aspekt
+ tajemství a záhady
+ více hlavních postav

- intriky a vztahy
- některé postavy (Scavovi, Edie)

Moje hodnocení pilotu: 70 %
ragelly

Status: kdysi dávno viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Tento seriál se mi přesně trefuje do vkusu. I když už je to pěknch pár let, co se Zoufalky poprvé objevily v televizi, pořád neztrácí na svém šarmu. Seriál stanici ABC zajistil revoluci, žánr primetime soap oper jako by se znovuzrodil, protože právě překonal období, kdy bylo na mýdlové seriály pohlíženo spíše jako na podřadný druh umění. Ale zpět k seriálu.

Náš první výlet na Wisteria Lane je zdařilý. Pilot skvěle představí všechny hlavní postavy a jejich rodiny, nabídne pohled do zákulisí na první pohled dokonalé ulice, a naláká na další sledování posledními minutami, kdy představí novou zajímavou záhadu, kterou jako by zkopírovaly Lhářky a přesunuly o deset let do budoucnosti. Přesně tak vlastně Zoufalky působí, jsou to takové dospělé Lhářky.

Obsazení je vybráno skvěle. Všechny čtyři herečky byly známé již dříve, ale teprve zde skutečně dostaly možnost zazářit a udělat v televizním byznysu svůj zářez. Po pilotu musím vyzdvihnout Bree, která mi naprosto učarovala; její dokonale strojené chování je dramatické, a přesto vnáší do příběhu kapku humoru. Ostatní tři dámy jsou lehce typizované – rozvedená na honbě za novou kořistí, mladá zlatokopka podvádějící manžela a máma na plný úvazek, které vše přerůstá nad hlavu. Kde už jsem to viděla? No jasně, vždyť nedávno jsme tu měli Big Love, jen s tím rozdílem, že tady má každá vlastního chlapa. Ale celkově to celému kvartetu ladí a nikdo mi zatím neleze na nervy, což je určitě plus.

Celý díl uteče jako voda a po jeho zhlédnutí máte ihned chuť pustit si další. Seriál skvěle balancuje na hranici svých žánrů, míchá je elegantně a nerušivě. Tím pádem si každý přijde na své, ať už milujete záhady, soapky, komedii nebo thriller.

Budu koukat dál? Zoufalky mám už nekonečně dlouhou dobu ve svém watchlistu. Rozhodně si je nenechám ujít – pokud vše půjde dobře, tak bych je mohla zhlédnout ještě letos.

+ mix žánrů
+ rychlý spád, nenudíte se
+ sympatické postavy, hlavně Bree
+ záhada

- občas až moc dovedené do krajnosti

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Esgalnor

Status: viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Status: viděno několik náhodných epizod v TV Hodnocení celého seriálu: –

Velké překvapení. Tak můžu dvěma slovy shrnout můj celkový dojem z pilotu Zoufalých manželek. Očekával jsem totiž nezáživnou stopadesátou variaci na Dallas v bledě modrém, tentokrát se zaměřením na pár kamarádek. A jak jsem byl vyveden z omylu…

Čím? Člověka překvapí už i to, že vám v prvních několika minutách postava sametovým hlasem vypráví, jak si udělala kafe, uklidila, došla si nakoupit, aby vám vzápětí jen tak mimochodem sdělila (stejně medovým hláskem), že vzala pistoli a vystřelila si mozek z hlavy. Jo, to někoho nepřipraveného šeredně zaskočí…

…Ale zároveň jste tím připravení přesně na to, co se bude v následující svižné třičtvrtěhodince odehrávat. Očekávejte totiž scénář, jenž si nebere servítky a žádné ohledy, se spoustou cynismu, černého humoru a nadsázky. Je ale přitom tak krásně vybalancovaný, že dojde i na povinné drama a špetku napětí. Mnohdy také perfektně nastavuje zrcadlo společnosti – reflektuje ji především skrz postavy, jejichž vlastnosti jsou mnohdy přehnané a často až karikaturizují reálné neduhy lidí dnešního světa.

Do hlavní čtveřice byly navíc dosazeny herečky, jimž role sedne jako poklice na hrnec – ačkoliv ve většině jiných projektů ani jedna příliš neexceluje, zde suverénně vládnou. Spíš než na jejich herecký talent bych to „svedl“ na člověka, který je do rolí obsadil, jelikož typově jsou vybrány geniálně a díky různorodosti každé z nich si navíc divák postavy zapamatuje.

Co ale tak nějak vázne je samotná zápletka – ta totiž jaksi chybí. Ačkoliv pilot spojuje ústřední motiv mrtvé kamarádky, často tato linka na nějakou chvíli zcela vyšumí do ztracena, jen aby se objevila např. v podobě cliffhangeru na konci dílu. Sice to člověka dokáže navnadit, zbytek epizody ale pozoruje zábavná, ale nepříliš významná malá dramata jednotlivých postav (občas mají takhle Zoufalé manželky nádech soapkovitosti) – jde tak sice o seriál vhodný k relaxování, s čímž problém sice nemám, ale po nějaké době jsem tam začal nějakou nosnější hlavní zápletku postrádat.

Ve finále jde tedy o překvapivou relaxační jednohubku, která, mám-li být upřímný…, mi je sympatičtější než všelijaké nesmírně seriózně se tvářící artové kousky, které jsou ve finále stejně povrchní jako Zoufalé manželky – ty navíc baví spoustou humoru, originální vypravěčkou ze záhrobí, dobře napsanými postavami, (které překvapivě nekloužou po povrchu tak moc, jak by člověk čekal) a celé to dotváří náramný hudební podkres Dannyho Elfmana, který je stejně odlehčený jako celý pilot. Škoda, že chybí nějaká nosná hlavní linie a zamrzí občasná zkratkovitost nebo nepříliš vhodná skladba jednotlivých scén. Jinak ale… Jde o oddechovku, nic víc, která ale překvapivě putuje do mého watchlistu, protože prostě chci vědět, jak to bude pokračovat!

+ scénář
+ postavy
+ nevšední vypravěč se sympatickým voice-overem
+ hudba
+ humor všeho druhu

- žádná na první pohled nosná ústřední zápletka
- občasná zkratkovitost a nesourodost jednotlivých scén

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status:viděno (zřejmě) komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Aby bylo jasno, Zoufalky znám o dost déle než celé SerialZone. Možná i o víc než pět let. Byl to jeden z prvních seriálů (ale rozhodně ne jediný), které jsem ještě jako relativně malá s rodiči sledovala. U nás zkrátka to, co v posledním komiksu od Fruika a Corisan, nehrozí.

Už jsou to samozřejmě roky, co jsem seriál viděla, takže už jsem si před zopakováním pilotu pamatovala snad jen postavy. Jinak to pro mě bylo „jako nové“. A upřímně – jsem za to hrozně ráda. Protože jsem si mohla užít tu zábavnost, cynickost i sarkasmus jako velmi příjemné překvapení.

Ale vážně, přesně takhle by měl dobrý seriálový pilot vypadat. Během sledování jsem se zasmála snad víc než u posledních deseti komediálních NPL, představovačka postav byla výborná a ač to byl teprve první díl, už jsem se přistihla, jak všechno společně s postavami prožívám. To, že to uteklo jako voda, asi zmiňovat nemusím.

A ještě něco, ten konec plný cliffhangerů mě tedy zvládnul naštvat. Nemít v hlavě ten hlas, který mi říká, že mám přece alespoň představu, jak to dopadne, už byste mě tu neviděli, protože bych prostě musela sledovat dál. Je to hodně přehnané, ale možná i to je jeden z důvodů, proč je to tak vtipné. Už přesně chápu, proč se mi seriál kdysi tak moc líbil.

+ postavy
+ zábava, sarkasmus, cynismus
+ styl vyprávění
+ už jen první díl ve mně vyvolal jisté seriálové šílenství

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
svobma

svobma

Já tenhle seriál přímo miloval. Škoda, že se nenatočil třeba nějaký film.
před 6 roky
STOUPA

STOUPA

První série mě bavily, ale časem jsem to přestal sledovat.
před 6 roky
ragelly

ragelly

Tak mám konečně taky dokoukáno. Zoufalky jsem sledovala kdysi na Primě, viděla jsem první a větší část druhé...
před 4 roky
Další články k tématu