24. 5. 2020

S lupou do historie: Hell on Wheels

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Hell on Wheels 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Hell on Wheels
Žánr Drama, Western
Stanice AMC
Vysílání 2011–2016
Počet sérií 5
Premiéra 6. 11. 2011
Délka pilotu 44 minut

O čem to je?

Příběh sleduje osud bývalého vojáka konfederace Cullena Bohannona, kterého honba za pomstou dožene na západ, kde se přidá ke stavbě transkontinentální železnice.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Western, to je pro mě v lupě novinka, ale tak je třeba mrknout na všechno možné. Popravdě, líbí se mi zasazení po občanské válce, kdy příběh nepůsobí až tak moc jako z divokého západu, samí pistolníci a tak, stále tu visí události minulé, velké zbytečné umírání a smrt prezidenta Lincolna. Zkrátka to není, alespoň v pilotu, jen o duelech, kankánu a kdo ví čem ještě, na co hraje většina westernových filmů (možná i seriálů, nijak zvlášť tento žánr nevyhledávám).

Musím říct, že z historického pohledu mě zaujal kapitol, respektive jsem si až nyní uvědomil, jak dlouho budova ve Washingtonu stojí. Myslím, že vzhled celkově se povedl, přijde mi vše uvěřitelné a kvalitně zpracované. Také po herecké stránce si není na co ztěžovat, jsou tu hezky zachyceny charaktery a rysy dané doby. Trochu mě zaskočila odvaha tvůrců hned takto z kraje zabít snad tři postavy, které nebyly jen křovím.

Po závěru epizody úplně nevím, co čekat od příběhu dál, čeho všeho se dočkáme a jak tvůrci zajistili, aby příběh nebyl jen zbytečně roztažený. Rozhodně mě zajímá nová poloha budovatele železnice, jak si „ušpiní ruce“ a jak tedy bude zlý, jak přislíbil. V dohledné době si u mě ale seriál místo nejspíš nenajde, protože zvědavost není až tak velká a prostě jsou jiné zajímavější kousky.

  • zachycení doby
  • odvaha scénáristů
  • liší se od klasických westernů
  • tápání v mlze k dalšímu ději
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první přímé setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Seriál znám po jménu a hlavně díky tomu, že jsem k němu přidával v nové verzi spoustu plakátů. Hlavním lákadlem je na seriálu především představitel hlavní postavy Cullena Bohannona, kterého hraje Anson Mount, kterého osobně znám jako Black Bolta z nepovedených Inhumans a hlavně nového představitele kapitána hvězdné flotily Christophera Pika, kterého si zahrál v druhé řadě Star Trek: Discovery a nyní bylo oznámeno, že bude mít i svůj vlastní spin-off seriál s podtitulem Strange New Worlds. To však není jediná Star Trekovská hvězda, jelikož se v seriálu objevil i Colm Meaney, kterého všichni známe jako Milese O'Briena z The Naxt Generation (Nová generace) nebo Deep Space Nine (Hluboký Vesmír Devět).

Co se týče příběhu, tak ten byl z počátku velmi zajímavý, ale potom se místy neskutečně vlekl a představoval i postavy, které v něm moc velkou roli nesehrály. „Hrdinova“ honba za pomstou byla dost zajímavá, takže se k seriálu rozhodně v budoucnu vrátím, kdy to bude, ale nevím, momentálně tu jsem zahlcen jinými věcmi.

  • Cullen Bohannon (Anson Mount)
  • Thomas ‚Doc‘ Durant (Colm Meaney)
  • honba za pomstou
  • občas vleklé
  • představení (zatím?) zbytečných postav
70 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
cervus44

cervus44

HoW je epický western. Ten se prostě stejně jako jiné podobně dělané seriály nedá hodnotit po prvním díle....
před 3 roky
Další články k tématu