26. 3. 2017

S lupou do historie: Spin City

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Spin City 1×01 – Pilot?

Medailónek

Název: Spin City (Všichni starostovi muži)
Žánr: Sitcom
Stanice: ABC
Vysílání: 1996–2002
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 17. 9. 1996

Kdo?

Tvůrci: Gary David Goldberg, Bill Lawrence
Herci: Michael J. Fox, Carla Gugino, Richard Kind, Alan Ruck, Michael Boatman, Connie Britton, Alexander Chaplin, Barry Bostwick, Victoria Dillard, Jennifer Esposito, Heather Locklear, Charlie Sheen, Lana Parrilla

O čem to je?

Seriál sleduje fiktivní městskou vládu v New York City, v jejímž čele stojí starosta Randall Winston, který se spolu se svým týmem snaží řídit město. Ve výsledku však hlavním mužem je jeho zástupce a pravá ruka Mike Flaherty. Mike je ve své práci výborný, ale pokulhává se svým osobním životem, který často zanedbává.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Další ze seriálu, které znám jen vágně podle jména. Spin City ale rozhodně vzbuzoval mou zvědavost, protože jsem věděla, že tu hraje celá řada známých tváří. Výsledek byl hodně povedený. Na to, že pilot vznikl v roce 1996, byl humor vtipný, netrapný a dokonce i aktuální. Měla jsem tu jen jeden problém – český dabing.

Čím starší seriál, tím hůř se shání, to je jasné. Anglická verze mi stávkovala a ne a ne se stáhnout, proto jsem zapátrala v našich vodách a s překvapením zjistila, že seriál u nás běžel a je nadabovaný, tak jsem si říkala, že ten jeden díl zvládnu. Šlo to dobře, dokud se tam nezačal řešit „Guy“. Nevím, kdy to dabovali, ale tipuju tak v době kamenné. Protože Guy není Guy, ale gay. Což mi z kontextu docela trvalo pochopit, protože když se poprvé o Guyovi začali bavit, vůbec jsem netušila, která bije. Až to slovo řekli po pěti minutách znovu, z kontextu konečně šlo poznat, že celou dobu mluví o homosexuálovi. Pak už jsem měla uši nastražené a ještě jeden podobný (ale ne tak trapně špatný) příklad tam byl, ale už si na něj nevzpomínám, Guy to celé přehlušil.

Ale pryč od českého dabingu a zpět k seriálu. Herecké obsazení top, politické prostředí top, vtipy top. Hercům to již v pilotu šlape jako hodinky, tempo je svižné, zábavné, prostě si sledování užíváte a za těch 20 minut se několikrát opravdu rozesmějete nahlas. Samozřejmě, nic se tady nestane, přece jen je to sitcom, ne právnické drama. Ale jako oddychovka dobré, i když mezi srdcovky seriál asi patřit nebude.

Budu koukat dál? Jsem rozpolcená. Pilot mě bavil, ale je to opravdu už 21 let stará záležitost a mám ve watchlistu mnoho jiných a pro mě atraktivnějších seriálů. Takže asi tento kousek vynechám, i když opravdu nebyl špatný.

+ plno vtipu
+ zábavné prostředí
+ výborní herci a skvělé postavy

- už to má víc jak 20 let, nevím, jak to bude současnou mládež bavit, i kdyby jen kvůli oblečení, formátu videa nebo lehce jinému herectví a stylu humoru, než na které jsme zvyklí v dnešní době

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: – 

Se Spin City (či se Všemi starostovými muži, jak chcete) jsem se díky rubrice S lupou do historie setkala úplně poprvé. Takže když jsem zahlédla jméno seriálu v seznamu, očekávala jsem spíše nějaké politické drama (pro upřesnění: to bylo u českého názvu, u toho anglického jsem konstatovala pouze to, že opravdu netuším). Místo toho tu máme dvacetiminutovku s Michaelem J. Foxem. Ale tak proč ne. Já překvapení ráda.

Back to the Future pro mě bylo v dětství klasikou, takže jsem měla z přítomnosti Michaela J. Foxe radost, protože vím, že tento pán doopravdy bavit umí, charisma má a komedie mu prostě sedí. Ve Spin City je hlavním tahounem on, ale naštěstí není sám a zbytek osazenstva mu zdatně sekunduje. Za sebe musím vyzdvihnout hlavně představitele kolegy věčně odmítaného Paula Lassitera, Richarda Kinda.

Co se týče zábavnosti pilotu, první epizoda ubíhala solidně a já se dokonce hned několikrát zasmála nahlas, takže v této oblasti seriál opravdu nemá problém. Téma je neotřelé a téměř neviděné (dokonce si říkám, jestli první epizodu nevyužili tvůrci knihy Heat Wave od „Richarda Castlea“, neříkejte, že to téma není podobné!), špičkové obsazení výsledný dojem ze seriálu ještě trochu vylepšuje.

I přesto ale mám s epizodou takový menší problém. Epizoda prosvištěla kolem, já se smála, ale výsledný dojem se rovná větě: „Bylo to dobré,“ nic víc. Seriál má k dispozici jako hlavního hrdinu sympaťáka, ale potenciál proto, abych, pokud bych se rozhodla pokračovat ve sledování, každému vyprávěla, že na tohle se musí podívat, prostě nevidím.

Nejsem si jistá, co přesně seriálu chybí, ale srdcovka z něj alespoň podle pilotu nikdy nebude. Ovšem na zabití volného odpoledne není vůbec špatnou volbou, protože svého diváka dokáže pobavit spolehlivě.

+ Michael J. Fox
+ hlavní postavy
+ spousta fungujících vtipů
+ neotřelé téma

- nezanechá nějaký hlubší dojem
- něco tomu chybí

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Martysek

Martysek

Můj oblíbený, někdy se chystám ještě znovu skouknout, ale je toho teď tolik, že nějak nezbývá čas. Nejlepší...
před 7 roky
Pajky

Pajky

Parádní seriál! Před pár lety (cca 5) jsem se na ně podíval znovu a vážně se hodně bavil. Navíc nabízí jednu...
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

V téhle rubrice se skoro vždycky objeví seriál, co neznám. :)
před 7 roky
Další články k tématu