26. 1. 2020

S lupou do historie: Under the Dome

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Under the Dome (Pod kupolí) 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Under the Dome (Pod kupolí)
Žánr: Drama, Mysteriózní, SciFi
Stanice: CBS
Vysílání: 2013–2015
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 24. 6. 2013
Délka pilotu: 41 minut

Kdo?

Tvůrce: Stephen King, Brian K. Vaughan
Herci: Colin Ford, Alexander Koch, Rachelle Lefevre, Mackenzie Lintz, Dean Norris, Mike Vogel

O čem to je?

Chester's Mill je naprosto obyčejným městečkem v americkém Maine, tedy až do okamžiku, kdy celé městečko spolu s jeho občany uvězní záhadná neviditelná bariéra, ze které není úniku. Pod touto kupolí není místo pro tajemství a lidé musí čelit tomu nejhoršímu, co v nich je, což se strhne v nekontrolova­telnou vlnu všemožných emocí.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Tolik postav stále naživu, teda toto byl zase jednou pilot. Jsem rád, že jsem se tentokrát mohl vrátit k pilotu tohoto seriálu, protože jsem si zase oživil v paměti ty dobré začátky, než to šlo do háje. Než budete číst dál, tak bacha, budou tu spoilery, ale já si to fakt nemohl odpustit. Jak říkám, hromada postav stále žije (ano, King mě naštval tím zabitím Angie, i když její linka i ona byla, jaká byla, navíc se držel toho, co napsal v knize) a hromada jich teprve přijde, ještě to není až tak překombinované, od předlohy se to odklání a celkově se vše odehrává v delší dobu než v knize, takže to v poslední sérii celkem dost strádá. Ale zpátky k pilotu, protože celou sérii hodnotit dnes nebudeme, pořád jsem totiž neodpustil zrušení ve chvíli, kdy v závěru posledního dílu vše zase dostávalo svěží nádech a novou krev.

Pilot ukazuje jen malé náznaky vlastně úplně všeho, takže takto zpětně mi došlo, jak skvěle se jednotlivé postavy uvedly, už během úvodního dílu se každý projevuje přesně tak, jak tomu bude i v budoucnu. Dobře, někteří si projdou změnou, dost velká pak přijde ve třetí sérii… hlavně že jsem říkal, že žádné hodnocení celé série. Ale obecně by se dalo říct, že všichni se předvedli přesně v tom světle, v jakém nadále zůstanou. Big Jim, Julia, Barbie, prostě super, Norrie chvílemi působí fakt divně, když hází své pohledy, které v kombinaci s jejím čelem působí… no prostě působí divně. A samozřejmě Joe, takový ňuňan, který mi tam prostě skvěle zapadá.

Vážně oceňuji efekty, jasně většinově se to dá udělat pomocí (plexi)skla, ale třeba zrovna taková rozpůlená kráva, to působilo jó dobře (chvíli jsme ji chtěl dát i jako úvodní fotku článku). A vlastně podobně vydařený je i zbytek, od výbuchu letadla, přes v budoucnu růžové hvězdy a motýly (ti byli fakt top).

Spoustu věcí je prozatím v úplném začátku, ale do budoucna se to rozjede a bude tu řada důležitých drobností a kousků příběhu, které se nakonec propojí v něco zajímavého a místy násilně překombinovaného. Za mě hra na tajemno je suprovní, vlastně všechno nakonec skončí pořád tak dost otevřeně (neúmyslný vtípek), možná dobré varování, jako něco se vyřeší, ale přijdou jiné záhady a příběhy, na které už se nikdy nedostalo. Tak trochu stále doufám, že se někomu v budoucnu zželí příběhu a nějakého úctyhodného zakončení se dočkáme, když v tomto případě nenabízejí útěchu ani knížky.

Celkově se jedná o povedený kousek, který ovšem s postupem času ztrácí, takže mé 80% hodnocení celého seriálu nebere úplně v potaz 3. sérii, to bych to musel zredukovat na dost nižší čísla. Osobně jsem si sledování užil, jak celé série, tak tentokrát při pilotu. Nejsou tu zase až tak hluchá místa, některé věci jsou trochu roztahané (Angie x Junior, ten borec je na pěst), takže se to trochu omrzí a máte chuť tyto scény přeskakovat, ale v případě pilotu nic takového není, dokonce se toho tvůrci nebojí a hned na konci pilotu zabijí jednu postavu (tady se drží předlohy, pokud vím), tak tomu bude i nadále, umírat se bude, jen nepůjde vždy o tu správnou postavu, i když často i jo. Takže toto jde rozhodně seriálu k plusu, nebojí se. A to nemluvím jen o vraždění…

+ Stephen King
+ Colin Ford/Joe
+ nebojí se vraždit
+ efekty
+ tajemno

- Angie nemá ani šanci se předvést

Moje hodnocení pilotu: 80 %
micuda98

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Na SerialZone jsem se registroval na konci roku 2013 a Under the Dome společně s The Tomorrow People byly první dva seriály, které jsem tu ohodnotil. Ten čas opravdu letí. Musím říct, že tentokrát se s lupou opravdu vracím do svojí historie, tady na SerialZone.

Pilot je nacpaný nejrůznějšími záhadami, ať už jde o mysteriózní kupoli, nebo prostě otázky ohledně Barbieho a Big Jima. Obsazení bylo tehdy docela neznámé, tedy alespoň pro mě. V době premiéry byl asi neznámější Dean Norris, a to díky Breaking Bad. Dnes už poznávám i Mika Vogela, Natalie Martinez a Britt Robertson. O postavách jako takových se toho tady zatím říct moc nedá, protože jich je hodně a moc se o nic v pilotu nedozvíme, ale většina z nich už svojí dějovou linku nastartovanou má.

Musím říct, že první série je úžasná a doporučuji vám se na ni podívat, ale pak vás musím upozornit, že druhá série je o něco horší a o té třetí radši ani mluvit nebudu. Některé seriály si umí udržet kvalitu po většinu sérií, bohužel Under the Dome mezi ně nepatří. Takže na to berte zřetel.

+ obsazení
+ záhady

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
sandokan555

sandokan555

Musim pozriet kde som skoncil ..tusim ani prvu seriu som nedokazal dopozerat, tolko hluposti co bolo...
před 4 roky
mimomisu

mimomisu

Předlohu jsem četl, hned co vyšla a na seriál se dost těšil a pilot a pár dalších dílů byli fajn. Vlastně...
před 4 roky
Fruiko

Fruiko

Na to jsem se chtěl zeptat. Jsem četl, viděl pilot, tak mě zajímalo, jak moc se to odklonilo, hlavně jak...
před 4 roky
Další články k tématu