23. 4. 2017

S lupou do historie: The Americans

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Americans 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: The Americans (Takové normální Američané)
Žánr: Drama / Špionážní / Retro
Stanice: FX
Vysílání: 2013–2018
Celkový počet sérií: 5 zatím, šestá a zároveň poslední bude odvysílána v roce 2018
Premiéra: 30. ledna 2013

Kdo?

Tvůrci: Joe Weisberg
Herci: Matthew Rhys, Keri Russell, Noah Emmerich, Holly Taylor, Costa Ronin a Annet Mahendru.

O čem to je?

Drama z prostředí vrcholící studené války se soustředí na dvojici agentů, kteří žijí na předměstí Washingtonu jako manželský pár. Jejich krytí je tak dokonalé, že ani jejich vlastní děti netuší nic o jejich pravých identitách. Jejich manželský vztah pravidelně prochází napětím kvůli stresu z možnosti odhalení, nebezpečí při řízení vlastní sítě špionů a také kvůli tomu, že jeden z nich začíná sympatizovat s americkým způsobem života. Navíc se vše zkomplikuje, když se vedle nich nastěhuje nový soused Stan, který je agentem FBI v utajení…

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Pajky

Status: pravidelně sleduji
Hodnocení celého seriálu: 80 % 

Začnu tím, že Americans jsou podle mě nejlepší špiónský seriál, který jsem kdy viděl, a netrpělivě čekám na každou další epizodu. Přesto jsem se pokusil dát svou oblíbenost stranou a znovu se podívat na pilotní epizodu.

A hned pilotní epizoda ukazuje, proč tomu tak je. Je to zasazené do neuvěřitelně zajímavé doby a téma je neotřelé a neokoukané. Navíc nabízí dvě neskutečně zajímavé postavy. Philip i Elizabeth a jejich problémy i různé náhledy na to, co dělají, jsou zajímavé a táhnou příběh.

Baví mě sledovat způsoby komunikace agentů, jejich převleky (u kterých si vždycky říkám, proč je nikdo nepozná), jejich metody a baví mě hlavně oni dva a jejich vztah. Fandím jim a doufám, že se z maléru vždycky dostanou a že FBI ostrouhá. Kde jinde tomu tak bylo?

Pokud máte rádi kvalitní špionážní drama a Americans neznáte, tak doporučuji vyzkoušet a věřím, že budete spokojeni stejně jako já.

+ doba
+ téma
+ postavy Philipa a Elizabeth
+ napětí, které je ve vzduchu
+ donutí vás to fandit rusům

- občas pomalejší pasáže (i když v pilotu snad ani nejsou)

Moje hodnocení pilotu: 80 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na seriál jsem byla hodně zvědavá. Je to mé první setkání s ním, ale z plakátů mi přišel hodně sympatický. Navíc Fruiko o něm nepřestává básnit, tak jsem si říkala, že na tom něco být musí. Ve výsledku jsem odcházela spokojená, i když si myslím, že by první díl klidně mohl být kratší.

Seznámili jsme se s oběma hlavními hrdiny i jejich rodinou. Viděli jsme zajímavý případ, spoustu akce, sem tam i napětí, romantiky a tak nějak všeho. Přesto nemůžu říct, že bych si ho zamilovala na první pohled. Hrdinové mi zatím nepřijdou tak sympatičtí, jak jsem čekala, i když oba herce mám moc ráda, zvlášť Kevina z Brothers and Sisters. Ale oni tady hrají opravdu dobře, i když jsou to vřelí Američané, pořád působí chladně, takže se k nim divák nemá moc šanci dostat přes tu bariéru.

Pilot měl hodinu a osm minut, což mi přišlo přehnané. Nepůsobil vyloženě jako uspávač hadů, ale několikrát jsem čas do konce kontrolovala a přišlo mi, že pořád zbývá hodně. V závěrečné třetině ale příběh začal pěkně gradovat a dokázal vás do sebe vtáhnout, takže se na to dívalo o dost lépe. Konec byl geniální, nečekala jsem ho, moc se mi líbilo i to, jak byl natočený, kdy jsme viděli jen hrdinovu tmavou siluetu se zbraní v ruce, to bylo opravdu super a doufám, že si vizuálně bude seriál s epizodami hrát stejně, jak s promo plakáty.

Jsem ráda, že tvůrci mají vymyšlený závěr a směřují k němu. Takhle si myslím, že mě sledování bude o to víc bavit, když budu vědět, že mě čeká nějaký promyšlený závěr. Ještě si na něj musíme rok počkat, ale jakmile se bude blížit, určitě si dám maraton celého seriálu, abych se dozvěděla spolu se světem, jak to celé dopadne.

+ akce
+ vizuální stránka
+ herci

- postavy ještě nedokáží úplně zaujmout
- delší stopáž

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

O The Americans jsem se toho za léta na SerialZone dočetla mnoho. Teď zním, jako bych tu byla už tak dvacet let, co? Ale zpět k tématu. O The Americans jsem tu slyšela samou chválu, sama jsem se ale ke sledování nikdy nedostala. To nikdy není dobré, znáte to, velká očekávání.

Naštěstí pro mě zůstala většina ze seriálu až do sledování tajemstvím, takže jsem měla předem základní přehled, přesto se nepřipravila o překvapení.

Takže, zaprvé. Jsme na kabelovce. Třeba se mi to zdá, ale kabelovky považuji za větší zdroj „propracovanosti“, snad i kvality. Potvrdilo se mi to i u The Americans. Seriál sice ubíhá takovým tím kabelovkovým pomalejším tempem, ale i tak není problém o seriálu bez výčitek říct, že minimálně jeho pilot vypadá kvalitně.

Solidní je i obsazení, role jsou uvěřitelné a diváka vždy potěší vidět známou tvář. Zápletka i námět diváka upoutá, divákův zájem si seriál dokáže udržet i dál díky častým dávkám napětí. Plnou pozornost si seriál udržuje i díky velkému množství záhad, o zábavu dnes i do budoucna zkrátka není nouze. Přece jen úplný začátek se dozvíte až na konci epizody, takže sebevědomí držet diváky v napětí seriálu vážně nechybí.

Celkově ze seriálu vychází solidní psychologické/špi­onské drama. Občas sice chybí nějaká ta uvěřitelnost, ale klady převažují.

+ jiný pohled
+ herecké obsazení
+ atmosféra

+ představení až na konci epizody

- trochu pomalejší tempo
- občas moc sebevědomé v tom, co si může seriál dovolit, aby zůstal uvěřitelný

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

The Americans jsem měl vždy ve svém „to-watch“ listu zatraceně vysoko a dlouho jsem se na ně plánoval podívat – pokaždé je ale jiný seriál v tomto seznamu přeskočil, což se opakovalo a opakovalo, až dokud jsem se nedonutil v rámci SLDH… A další kousek putuje do mého (už tak obsáhlého) watchlistu (a jen si říkám: „Sakra, že já se tohohle účastním.“).

Samotný úvod mě tedy příliš nevzal – byl jsem z něj vlastně dosti rozpačitý a po úvodních deseti minutách převládalo spíše zklamání. Jak jsme ale dostali šanci nahlédnout do soukromého života agentů, byl jsem zaujatější každou minutou. Především kontrast mezi životem agentů a osobním životem, který je vlastně jednou velkou lží. Neustálé skrývání a přetvařování, to činí seriál neuvěřitelně zajímavým.

Zápletka je originální a inovativní, udělat hlavními postavami ruské špiony je v americkém seriálu málokdy vídaný nápad. Zasazení do osmdesátek je podpořeno neskutečnou precizností, co se kostýmů a vypiplané retro výpravy týče. I kamerový filtr je tomu přizpůsobený, takže vás atmosféra vtáhne ještě více.

Ještě lépe, než klasická retro atmosféra vás ale dostane na okraj židle neustávající pocit, že je něco špatně, pocit napětí a strach z odhalení, který seriál přenáší na vás. Když se objeví scény s novým sousedem, shodou okolností FBI agentem, člověk si okusuje nehty, protože tyto scény jsou především neskutečně vyšperkované, co se atmosféry a také dialogů týče.

Scénář je famózní – nejen že pouhá jedna replika dokáže děj posunout o velký kus dopředu, ale také přináší luxusně napsané postavy. Ty jsou nejednoznačné, plné odstínů šedi (nic úchylného :D) a člověk stále váhá, zda jim fandit, nebo ne. Já měl jisto, a to především díky fantastickým hercům – pro mě neznámé duo Keri Russel a Matthew Rhys je velkým objevem. Naštěstí to není jen na nich – herci jsou skvělí všichni, ať už jde o podezíravého souseda, nebo děti, které tady překvapivě nejsou otravné.

Navíc, ta linie s nimi, kdy ony vlastně ani netuší, kdo jsou jejich rodiče, má neskutečný potenciál a už i zde mě bavila. Ale naštěstí to na pilotu The Americans nebyla jediná věc, kterou mohu chválit. Je to kvalitní, poctivě řemeslně odvedený špionážní thriller s propracovanou retro atmosférou, brilantním scénářem a úžasnými herci. Příliš mě nebavil začátek a tempo je vzhledem k dlouhé stopáži místy příliš pomalé, přesto převládá opatrné nadšení a chuť zhlédnout druhý díl.

+ propracovaná dobová výprava
+ perfektní scénář
+ herci (především Keri Russel a Matthew Rhys)
+ propracované, nejednoznačné charaktery

- úvod
- občas drhne tempo, stopáž je v tomto případě až příliš dlouhá

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Nevada

Nevada

Jeden ze seriálů, který si odkládám na maratonové sledování až po jeho ukončení. Těším se velmi.
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

Také ho mám v chci vidět a také plánuji maraton před koncem poslední série... ;)
před 7 roky
Koldik

Koldik

maybe once... vazne ma to laka, ale rozhodnem sa az po skonceni serialu, ci si dam maraton.
před 6 roky
Další články k tématu