15. 1. 2017

S lupou do historie: Friends

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Friends 1×01: The One Where Monica Gets a Roommate?

Medailónek

Název: Friends (Přátelé)
Žánr: Komedie / Sitcom
Stanice: NBC
Vysílání: 1994–2004
Celkový počet sérií: 10
Premiéra: 22. 9. 1994

Kdo?

Tvůrci: David Crane, Marta Kauffman
Herci: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer

O čem to je?

Poté, co Rachel uteče od oltáře, vyhledá v New Yorku svou starou kamarádku Monicu a nastěhuje se k ní. Monica ji seznámí se svými přáteli, Chandlerem, Phoebe, Joeym, a se svým bratrem Rossem. Parta vezme Rachel mezi sebe a stanou se z nich nerozluční přátelé, kteří společně zažívají radosti, strasti, lásky i rozchody.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Patřím mezi ty, kteří Přátele sice viděli, ale nijak jim nepřirostli k srdci. Pilotní epizoda, na kterou jsem se nyní koukla opětovně (a v originálním znění) mi můj názor jen potvrdila. Kdybych nevěděla, že tohle má 10 sérií, rozhodně bych to do seriálu po zhlédnutí pilotu neřekla. První díl totiž nepřináší vůbec nic zábavného.

Celý příběh je spíše trapný než vtipný. Rachel si Monice bezohledně nakráčí do života a absolutně ji nezajímá, co si o tom myslí. Jako kdyby mně takhle někdo začal bez ptaní okupovat byt, tak to by dlouho nepochodil. To je ale to nejmenší, co tu navíc nutně muselo být, aby zde byl rovnocenný počet kluků a holek.

Co je horší, to jsou postavy a vtipy. Vtípky tu nejsou. Pardon, ale to, u čeho se publikum ve studiu směje, prostě ve většině případů úsměvné není. Pilot se docela vleče, každá scéna mi přijde mnohonásobně delší, než ve skutečnosti je. Možná je to i devadesátkovým stylem, který se přece jen od moderních seriálů, na které jsem zvyklá, hodně liší, ať už to je samotná móda, nebo i herecký projev.

A postavy? Ani jedna z nich mi nepadla do noty. O titul nejotravnějšího se dělí Ross, který vypadá, mluví a chová se jako postižený, a Phoebe, u které ani nedokážu popsat, co je to vlastně za existenci. Ze zbylé čtverky bych mohla tolerovat asi jen Chandlera, který má občas dobrou hlášku, a případně Monicu, která se z této skupinky jeví jako nejnormálnější. Jinak je to ale přehlídka různých typů lidí, kteří jsou šílení a otravní každý svým specifickým způsobem. Až je to skoro k neuvěření, že každý je tak jiný, a přesto ve mně dokážou vyvolávat všichnii podobné pocity.

Kdyby tohle byla novinka a já se měla rozhodovat podle pilotu k dalšímu sledování, tak se do něj rozhodně oběma nohama vrhat nebudu.

+ Chandler měl občas dobré hlášky
+ Monica mi povahově nevadí

- Ross a Phoebe jsou otravní k nevydržení
- za celý díl jsem se pořádně nezasmála

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Drunk_Queen

Status: viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Legenda se šestým místem tady na serialzone. A já si konečně doplňuju těch svých několik v televizi náhodně zkouknutých epizod pilotem. Na to, jak je ten seriál starý… no, raději nebudu říkat, že mi to trvalo. Ale ani bych se nedivila, kdybych kdysi jako malá neviděla celý seriál, jen ta paměť o tom neví :D.

Zaprvé, znělka. Páni, pořád mě udivuje, jak se mi líbí. Není nijak složitá (schválně jak dlouho by vám trvalo zapamatovat si všechna slova…), ale přesto z ní jde neskutečně dobrá nálada. Takže jestli má znělka připravit diváka na sledování epizody, tleskám, protože už jen ona mi vykouzlila úsměv na tváři. Tleskám. A jdeme dál.

Myslím, že zrovna tady nemá cenu dělat nějaké složité a komplikované rozbory, takže raději shrnu své celkové pocity. Pilot Friends v sobě kombinuje hned několik dobrých vlastností. Je zábavný, jeho sledování diváka potěší, je milý, ve svých vtipech nezachází za hranici trapnosti a i ta občasná romantika ničemu nepřekáží a dokonale zapadá. Postavy jsou skvělé všechny, a dokonce mi ani nepřipadají tak vyhraněné, abych si říkala: „Jo, tenhle tam je za drsňáky… A tenhle zas za sukničkáře. Je mi to jasný,“ ale mají v sobě i něco dalšího, co je činí zajímavějšími.

Ať už jsou Friends pro diváka srdcovka nebo oddechovkou na nějakou denní dobu, nezklamou. Zábava funguje, partička taky… a už jsem chválila znělku?

+ znělka
+ milý, vtipný a inteligentní humor
+ postavy
+ romantické vyhlídky zapadají

- nevím

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Seraphine313

Status: mám (několikrát) komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 60 %

Tak tohle se vážně nepovedlo. Ani nevím, kde bych měl začít, ale rozhodně nesdílím všeobecné nadšení.

Nejhorší na celém seriálu je snad jeho provedení. Amatérismus na vás dýchá ze všech stran. Ať už je to samotné studio – kulisy vidíte na každém kroku a seriál se je snad ani nesnaží skrývat, nebo třeba naprosto nesehraní herci. I když se v pilotu ozývá studiový smích, vy se nesmějete, protože vtipy jsou buď abnormálně trapné, nevtipné, špatně načasované, nebo vás zrovna zaujala nějaká jiná věc, která vtip naprosto vyrušila. Diváci tohoto sitcomu snad musí být slepí, jestli se jim toto líbí.

Provedením to opravdu zrovna nezáří. Rukopis devadesátých let tady září v plné nádheře a snad se ani nechce posunout někam dál do třetího tisíciletí. Dokonce i o tři roky starší Krok za krokem mi přijde modernější než tohle.

Abychom ale nehanili jen technické záležitosti, mrkneme se na jednotlivé postavy. Je jich tu celkem šest, že byste si ale stihli během dvaceti minut zapamatovat byť jen jejich jména, to nehrozí. Ničím vás nezaujmou, všichni pronášejí nezajímavé až trapné hlášky, některé více (Phoebe, Chandler), některé o něco méně (Ross, Joey), některé jsou čistě jen nudné (Monica). Co se týče Rachel, její příběhová linka nevycválané dcery bohatého tatínka, co nic neumí a uteče v den svatby od oltáře, je natolik neuvěřitelný, že se mu budete celou dobu zoufale smát. Vlastně je to nejvtipnější věc na celém pilotu. Co se týče třeba Matthewa Perryho, kdyby na jeho místě seděl robot, který pokaždé, když kolem něj někdo projde, prohodí nějakou trapnou hlášku, produkce by asi ušetřila spoustu peněz.

Doporučuji sledovat: Jestli vám nezáleží na dvaceti minutách života, pak ANO. Pokud se chcete zahazovat s něčím lepším, možností máte spoustu.

- trapné vtipy
- nesehraní herci
- levné kulisy

Moje hodnocení: 30 %
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře41zobraz všech 41 příspěvků
Alias

Alias

Toto by si možno zaslúžilo aj samostatný článok, či...
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Taky jsem to četla a připadalo mi to stejně trapné. Přeci člověk, který kolem tlusté kamarádky chodí po...
před 6 roky
Alias

Alias

Som rád, že aspoň niekto to tiež považuje za absurdné. Niektorí ľudia s tým naozaj súhlasia a mnohým je...
před 6 roky
Další články k tématu