24. 7. 2022

S lupou do historie: 24

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte 24 (24 hodin) 1×01: 12:00 a.m. – 1:00 a.m.?

plakát

Základní údaje

Název 24 (24 hodin)
Žánr Akční, Drama, Špionážní, Thriller
Stanice Fox
Vysílání 2001–2014
Počet sérií 9
Premiéra 6. 11. 2001
Délka pilotu 44 minut
Prům. hodnocení 76 % (od 1082 uživatelů)

O čem to je?

Jack Bauer je agentem protiteroristické jednotky zvané CTU, která se snaží bojovat proti teroristům a terorismu jako takovému. Do toho se zároveň snaží vypořádat se svými osobními i rodinnými problémy a ne vždy se mu podaří je vyřešit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděny pozdější série
Hodnocení celého seriálu: –

Při sledování jsem si uvědomil, že jsem asi nikdy neviděl první sérii. Každopádně je to hezký návrat, zpátky ke kořenům, roky na tom vidět jdou (taky to loni bylo dvacet let, že), ale kvalita taky. Ale jedno mínus na úvod mám, vždycky jsem si říkal, jaká je škoda, že díly nemají skutečně hodinu, ale že jsou potřeba ty dvouminutové skoky. Takže ano, kupodivu bych výjimečně sám uvítal delší hodinový díl.

Pilot byl trochu zklamáním, protože se moc nezabýval tím, co je gró celého seriálu. Blíží se hrozba byla docela upozaděna, spíš se o ní mluvilo a prostor dostávaly problémy v práci a doma. Naštěstí jsou tu aspoň scény v letadle, kdy se nám díl snaží podsouvat, že to on je ten špatný, fotograf bude problém, má to ve tváři, všechno na něj ukazuje, ale… Naproti tomu linka s dcerou je zatím skutečně jen výplňová, takže nakonec z příběhových věcí je zatím pro pilot nejlepší koncept nikomu nevěř.

Určitě stojí za to seriál zkusit, je to jiný pohled na špionážní tématiku, ve své době byla navíc první série dost aktuální, když se bavíme o afroamerickém kandidátovi na prezidenta v roce 2001. Jack Bauer ale zatím postrádá větší prostor. Možná vám teda nesedne příběh prvního dne, ale každá série je zase trochu jiná, sice se tu na sebe odkazují, přesto i díky skokům v čase se to dá sledovat docela v pohodě, když přežijete místy menší zmatení. Takže kdo ví, třeba si zamilujete příběh jiné série a Jack Bauer vás už nepustí.

  • svět 24
  • scény v letadle
  • nikomu nevěř
  • dcera zatím jen jako výplň
  • to zásadní je upozaděné
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Kiefer Sutherland mi připomněl, že jsem v Designated Survivor skončila v 1. sérii a že se mega těším, až to dokoukám. Škoda, že to samé nemůžu říct o tomhle. Šla jsem do toho určitě s vyššími nároky, než jakého se mi dostalo výsledku. Byť jsem se vehementně snažila to nevnímat, ona pokroková propast (v technologiích, módě, způsobech jednání…) bezmála 21 let z toho jde opravdu cítit. Možná to je i ten důvod, proč mě vůbec neoslovily postavy. Doopravdy mi ani jeden charakter pořádně nesedl, i když nejsnesitelnější byl nakonec asi ten Kiefer (postavově, herec není můj šálek čaje).

S přehledem nejlepší na celém seriálu je ten koncept. Vyprávění děje v reálném čase a 24 hodin na celou sérii je originální a hrozně se mi to líbilo. Byť se obávám, že po tolika sériích se to časem omrzí, počáteční myšlenka super. Taky mě bavilo to atentátně-protiteroristické téma, i když mi děj přišel předvídatelný a nijak výrazně napínavý. Mám pocit, že vůbec nemám potřebu koukat dál a zjistit, jak to dopadne.

Co mě ještě abnormálně nezajímalo, to byla ta linka s dcerou. Připadalo mi to hrozně nudné a navíc, úplně mě to rušilo, jako kdyby nestačil ten špionážní motiv. Uznávám, bylo by to o dost kratší, jenomže v mém měřítku je kratší stopáž akorát dalším plusem, takže bohužel. Věřím, že ve své době musela být pecka i tohle, avšak mně by se určitě líbily víc až ty pozdější, novější série.

  • 24hodinový koncept a téma
  • Jack Bauer
  • hmatatelná dvacetiletá propast
  • komplet nesympatické postavy
  • nadbytečná linka s dcerou
  • necítím nutkání zjistit, jak vše dopadne
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Seriály se špionážní tématikou moc nesleduji, ale když mě něco chytne, už mě to nepustí. Tento pilot však do této skupiny nepatří. Postavy jsou ploché a nesympatické, nelíbí se mi práce střihače. Akce, i když jí bylo jen trošku, byla dobrá. Ta mě asi v celém pilotů bavila nejvíce. Navíc, když se pilot strašně vlekl. Musím však vyzdvihnout nápad, že co jedna série, to jeden den.

Kdyby v pilotu vůbec nebyla linka se zmizelou dcerou, nic by se nestalo. A ještě vůbec nedává smysl. O půlnoci vám zmizí dcera. Vy obvoláte kamarády, projede email a místo kontaktování policie se ji vydáte hledat na vlastní pěst.

Dál sledovat zatím nebudu, ale až bude čas (rozuměj jestli bude čas), tak se zkusím trochu podívat dál, jestli se to nějak zlepšilo. Přece jen to vydrželo pět sérií a nějaké ty spin-offy.

  • co série, to případ
  • akce
  • ploché, nesympatické postavy
  • střih
  • zdlouhavé
  • linka se zmizelou dcerou
50 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
24ron24

24ron24

Ja sa nepohoršujem, ja ako všeobecne pokladám hodnotiť seriál iba na základe pilotu ako sprostosť. Ako...
před 93 týdny
24ron24

24ron24

PS: A inak tá linka s dcerou bude veľmi dôležitá a spojí sa dosť nečakane s hlavným dejom :P
před 93 týdny
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Já v tomhle souhlasím s Dominikem. Vidím to třeba teď, když si zkouším různé streamovací služby....
před 93 týdny
Další články k tématu