25. 2. 2015

Vzpomínáme: Parks and Recreation (2009-2015)

Vzpomínáme: Parks and Recreation (2009-2015)

Parks and Recreation je americký seriál z roku 2009. Jeho hlavní hrdinkou je Leslie Knope, energická a průměrně postavená státní zaměstnankyně v oddělení Parků a rekreací městečka Pawnee v Indianě.

Píše se 9. dubna 2009 a pod taktovkou Grega Danielse a Michaela Shura debutuje pilotní díl na stanici NBC. Tomu však předcházela dlouhá cesta. V roce 2007 byl Ben Silverman zvolen na post předsedy komediálního oddělení NBC a oslovil Grega Danielse s návrhem, zda by nechtěl vytvořit spin-off k seriálu Kancl (The Office). Daniels poté společně se Shurem, který patřil mezi tvůrce Kanclu, připravil koncept pro Parks and Recreation. Nakonec však podle Danielse opustili myšlenku spin-offu a udělali samostatný děj. Původně chtěli příběh postavit na vládním úředníkovi, který se snaží obnovit politickou kariéru poté, co byl veřejně ponížen. Tuto myšlenku nakonec opustili, i když byla později vepsána jako příběh Bena Wyatta. Poté, co získala hlavní roli Amy Poehler, rozhodli se, že se seriál bude točit kolem optimistické byrokratky na malém městě. Seriál využívá jednokamerový systém, který prezentuje stylem natáčení jako mockumentary.

Úřad z Pawnee v plné sestavě

S kým máme tu čest

Hlavní postavou seriálu je Leslie Knope, optimistická a průměrně postavená státní zaměstnankyně. Má skromný cíl, touží se stát prezidentem Spojených Států. Role Leslie Knope se zhostila Amy Poehler. Teprve fakt, že roli získala Amy přiměl tvůrce k tomu, aby upustili od původního plánu na spin-off The Office.

Nejlepší přítelkyní Leslie se stane zdravotní sestřička Ann Perkins. Ta nemá politické ambice, ale díky přátelství s Leslie se do úřadu v Pawnee zapojuje stále více a více. Tuto postavu ztvárnila Rashida Jones a byla jednou z prvních postav, kterou tvůrci obsadili. Podle původního plánu totiž mělo jít o spin-off The Office a právě tam předtím hrála postavu Karen Filippelli a počítalo se, že právě přes ni se seriály propojí. Zajímavé je, že o roli Ann Perkins se ucházela i Ellie Kemper, která později získala roli Erin v The Office.

Dalším článkem týmu z Pawnee je Tom Haverford, což je Lesliin podřízený, který neustále podkopává její morálka a koketuje s myšlenkou, že opustí práci na radnici a pustí se do vlastního podnikání. Zahrál si ho Aziz Ansari a stejně jako Rashida Jones i on by obsazen ještě během původní fáze příprav.

Vedoucím celou oddělení Parků a rekreace je Ron Swanson. Ten se netají tím, že je libertarián a věří v co nejmenší zásah vlády do života. I proto se snaží své oddělení vést neefektivně a podporuje najímání zaměstnanců, kteří se starají jen o sebe a ne o lidi. Přesto se ukazuje, že Ron se o své spolupracovníky tajně stará. Tvář mu propůjčil Nick Offerman. O postavu Rona Swansona se ucházel například Mike O'Malley, Matt Walsh nebo Thomas Lennon. Zajímavé je, že Nick Offerman se původně ucházel o roli Marka. Naštěstí však dostal roli Rona a následně jeho postavu obohatil o vlastní zájmy. Díky tomu má Ron jako jeden z koníčků práci se dřevem. A ještě jedna zajímavost, Ronovu ex-manželku Tammy Two hraje Megan Mullally, skutečná manželka Nicka Offermana.

Další postavou byl Mark Bendanowicz, městský plánovač, který původně působil optimisticky, ale postupem čas se stal vyčerpaným a Pawnee opustil. Jeho představitel Paul Schneider později prozradil, že se v roli necítil dobře a nepřišel na motivaci jeho postavy. I proto po druhé sérii Pawnee opustil a později už o něm nepadla ani zmínka.

Do úřadu v Pawnee patří ještě April Ludgate. To je cynická stážistka bez zájmu o svou práci, která se později staně ideálním pomocníkem pro Rona. Role byla údajně vytvořena přímo pro Aubrey Plazu. Po setkání s ní přišla castingová manažerka za tvůrci a řekla jim, že se právě setkala s tou nejpodivnější dívkou, co kdy potkala a že je v seriálu musí mít.

K Pawnne neodmyslitelně patří také Andy Dwyer. Dětinský a trochu natvrdlý i když milý flákač, který v úvodu seriálu chodí s Ann. Zahrál si ho Chris Pratt a původně byl plánován pouze jako vedlejší postava pro první sérii. Tvůrci si ale spolupráci s Prattem oblíbili natolik, že z Andyho udělali od začátku druhé série jednu z hlavních postav.

V závěru druhé série se k úřadu v Pawnee připojila dvojice posil. Prvním z nich byl Ben Wyatt, inteligentní, ale společensky neohrabaný úředník, který se snaží vykoupit svou minulost, když se v mládí stal neúspěšným starostou rodného města. Zahrál si ho Adam Scott, který kvůli této roli opustil seriál Party Down (Party na klíč). Druhou posilou byl Chris Traeger, až přespříliš pozitivní úředník a až nezdravě silnou starostí o své zdraví. Toho si zahrál Rob Lowe a na rozdíl od Scotta měl zůstat jen na krátké hostování. Později však podepsal novou smlouvu a stal se řádným členem obsazení.

Abychom měli sestavu z Pawnee opravdu kompletní, tak musíme zmínit ještě dvojici Jerry Gergich a Donna Meagle. Oba jsou v seriálu od samého začátku, ale jejich postavy se začali vyvíjet až na konci druhé série. Jerryho si zahrál Jim O´Heir, který se původně také ucházel o roli Rona a Donnu ztvárnila Retta. O tuto roli se původně ucházela také Octavia Spencer.

Co na to kritici

Parks and Recreation získal po první sérii nevyrovnané recenze. Takže se do druhé série tvůrci snažili přepracovat vyznění seriálu a nějakých změn se dočkala i postava Leslie Knope, která byla původně považovaná za ne zrovna inteligentní. I díky tomu získala druhá série mnohem pozitivnější ohlas a seriál tak opravdu zahájil cestu za slávou a popularitou. Svědčí o tom několik ocenění a nominací, které má na svém kontě. Nechybí mezi nimi nominace na Emmy v kategorii nejlepší komediální seriál, pět nominací na Emmy a získaný Zlatý Glóbus pro Amy Poehler za roli Leslie Knope nebo nominace na Zlatý Glóbus v kategorii nejlepší televizní seriál – muzikál nebo komedie.

Problémy s natáčením a fiktivní Pawnee

Jako u každého seriálu i u Parks a Recreation si vyskytly nějaké komplikace s natáčením. Největším problémem se ukázalo být těhotenství hlavní představitelky Amy Poehler. Natáčení seriálu začalo až 18. února 2009 tedy jen dva měsíce před premiérou. Zpoždění bylo způsobeno právě těhotenstvím Amy Poehler a natáčení muselo být odloženo do doby porodu. Původně bylo objednáno 13 epizod, ale nakonec bylo natočen jen 6. Původně plánovaná premiéra měla proběhnout v programu po Superbowlu, ale z toho bohužel také sešlo. Ke konci natáčení druhé série se zkomplikovala situace podruhé, Amy znovu otěhotněla a tvůrci tak byly nuceni velmi brzy začít pracovat na natáčení epizod pro třetí sérii, respektive natočili dalších šest epizod, které byly použity jako prvních šest dílů třetí řady.

Natáčelo se v jižní Kalifornie a jako hlavní vládní budova v Pawnee byla použita radnice v Pasadeně. Mapa Pawnee, která se v seriálu vyskytuje je skutečnou mapou města Christchurch na Novém Zélandu, jen jsou přejmenovány všechny ulice, parky a řeka protékající městem.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Co se v Pawnee odehrálo

V první sérii jsme se dočkali opravdu jen hrubého seznámení s postavami, celá série totiž čítala jen 6 epizod. Přesto dokázala představit základní kostru příběhu. Jednoho dne si přijde Ann stěžovat na setkání městských představitelů na skutečnost, že její přítel Andy si zlomil obě nohy při pádu do jámy, která je u jejich domu. Toho se chopí Leslie a založí výbor pro výstavbu parku.

Druhá série neposouvá děj výrazně dopředu. Místo toho seznamuje s postavami a rozvíjí mezi nimi vztahy a o každé postavě se dozvídáme víc. Dozvídáme se i něco z barvité historie městečka Pawnee, protože Leslie má po ruce vždy nějakou (nejlépe rasistickou) historickou událost, která se zde odehrála. V závěru série do města dorazí dvojice auditorů Chris a Ben, kteří mají za úkol seškrtat rozpočet tohoto vládního odboru.

Třetí série opět přichází s jiným počtem epizod (16) než měly série předchozí (První – 6, druhá – 24) a děj plynule navazuje tam, kde předchozí rok skončil. Na scéně tedy zůstává dvojice Ben a Chris, naopak úplně se z Pawnee vytratil Mark. V první polovině se odbor vedený Leslie snaží i přes různé překážky připravit na velkou akci zvanou Harvest Festival. I přes mnoho komplikací se to nakonec podaří a tato akce zaznamená velký úspěch. Zhruba v polovině série se odehraje celkem nečekaná svatba April a Andyho. Druhá polovina série rozvíjí vztah mezi Benem a Leslie. V úplném závěru se Leslie dostává k zajímavé příležitosti, je jí nabídnuto, aby kandidovala do městské rady.

Čtvrtá řada se dočkala pro změnu 22 epizod a od úvodního dílu bylo jasné, že tentokrát se zaměříme na Leslie a její kampaň za zvolením do městské rady. Ještě než se kampaň naplno rozběhne, musí se Leslie a Ben vypořádat se svým zatím tajným vztahem. Kampaň se rozběhne na plné obrátky a všichni přátelé a kolegové pomáhají Leslie, co jim síly stačí. Ben se ujme pozici lídra kampaně. Cestou se samozřejmě dočkáme spousty vtipných situací a nesčetně komplikací, které Leslie řeší svým osobitým způsobem. Hlavním protikandidátem ve volbách je Bobby Newport (Paul Rudd), zhýčkaný syn největšího podnikatele v Pawnee, který však nepůsobí jako skvělý politický taktik. To vše se ale změní s příchodem jeho nové vedoucí kampaně Jennifer Barkley (Katryn Hahn). V závěrečné epizodě se dočkáme vyhlášením výsledků voleb a poté co dojde na přepočítávání hlasů je vítězkou zvolena Leslie. Ve stínu této akce přichází Jennifer za Benem s pracovní nabídkou ve Washingtonu.

Pátá série nás trochu posouvá v ději, vracíme se v okamžiku, kdy Ben pracuje na kampani ve Washingtonu a Leslie začíná se svou prací v úřadě. V průběhu série sledujeme Leslie, jak se pere se svým prvním rokem v nové pozici a jejím úhlavní nepřítelem se stává radní Jamm (Jon Glaser). Ben se po dokončení kampaně vrátí domů a požádá Leslie o ruku. Ann přemýšlí o směru svého života a rozhodne se, že chce dítě. Zhruba v polovině série přichází nečekaná a narychlo připravená svatba Leslie a Bena. V závěru se Ann rozhodne požádat Chrise, jestli by nebyl otcem jejího dítěte (dárcem spermatu, což vede k tomu, že se ti dva dají dohromady. V úplném závěru se Leslie chystá oslavit svůj první rok v roli radní, ale zjistí, že lidi požadují její odvolají. Musí si tak položit otázku, jestli za ten rok dokázal Pawnee zlepšit.

V šesté sérii je Leslie opět uvrhnuta do pracovních povinností. Nejen, že čelí hlasovaní o odvolání, ale zároveň pracuje na projektu, který má spojit Pawnee s nenáviděným sousedem Eagletonem. Ann otěhotní a společně s Chrisem přemýšlejí nad přestěhováním do většího města. Poté přichází hlasování o odvolání Leslie z funkce a protože projde, tak musí Leslie opustit pozici radní a vrátit se do oddělení Parků a rekreace. Společně se svým oddělením vrhne veškeré úsilí na projekt nazvaný „Unity Concert“, který má za cíl vyvolat v lidech pozitivní ohlasy na spojení dvou městeček. Lehce za polovinou přichází rozloučení se dvěma postavami, Ann a Chris se rozhodnou opustit Pawnee kvůli životu ve větším městě. Polehku se blíží finále šesté řady, když se dozvídáme, že Leslie je těhotná a čeká trojčata, to však není jediná zpráva, která jí zamotá hlavu, dostane totiž nabídku na skvělou pracovní pozici. Problémem je, že to je mimo Pawnee. V závěrečném dvojdíle se dočkáme této opravdu povedené akce, kterou společnými silami oddělení připravilo. A Leslie se musí rozhodnout, zda přijme práci, která je jí nabízena. Rozhodne se ji přijmout, ale za specifických podmínek. Žádá, aby se nová kancelář otevřela v Pawnee. V úplném závěru se dočkáme časového skoku o tři roky.

Jak to celé skončilo

V poslední sérii se tedy do Pawnee vracíme po tříletém časovém skoku a zjišťujeme, že naši hrdinové se ve svém životě výrazně posunuli. Leslie je ve vedení oddělení pro Národní parky, Ben je úspěšným starostou a zrovna se chystá přebrat cenu pro „nejlepšího muže roku 2017“. Andy a April se děsí toho, že se z nich stávají zodpovědní dospělí. Tom je úspěšným podnikatelem, který řídí úspěšnou restauraci. Donna řídí vlastní realitní společnost. Přesto největší změna se odehrála u Rona, který opustil oddělení a založil společnost nesoucí název Very Good Construction Company. (Velmi dobrá stavební společnost). Jeho společnost se spojila s firmou Gryzzl a chtějí získat pozemek na kterém chtějí vybudovat vlastní projekt. To z něho dělá nepřítele Leslie, protože ona chce ten samý pozemek proměnit v Národní park.

Obsazení Parks and Recreation se s námi dnes rozloučilo

Všechno dobré musí skončit a konec Parks and Recreation byl naplánován na 25. února, kdy se vysílal závěrečný dvojdíl. Už v předposledním jsme se dozvěděli, co naši hrdinové chtějí dělat v budoucnosti. Leslie dostala nabídku na práci ve Washingtonu a společně s Benem a dětmi se tam chystá přestěhovat. Stejným směrem míří i April a Andy. Donna a její manžel Joe (Keegan Michael Key) se chystají přestěhovat do Seattlu. Tom požádá Lucy (Natalie Morales) o ruku. Do vedení Parků a rekreace se dostává Craig (Billy Eichner) a Ben dosadí Garryho na místo nového starosty Pawnee. Závěrečný dvojdíl přináší ještě poslední práci, kterou bude partička z Pawnee společnými silami dělat. Během epizody se dočkáme série flashforwardů, které mám ukáží budoucnost hrdinů až do roku 2048 a dopřejí nám úžasné rozloučení. Rozloučení na které budeme vzpomínat dlouho a v dobrém…

Zavzpomínat si můžeme u videa s deseti vybranými vtipnými scénkami:

Nezbývá než se rozloučit a říct: „Pawnee, budeš nám opravdu chybět!


Jak se vám líbilo zakončení Parks and Recreation? Která postava byla vaší oblíbenou? Jaká série vás bavila nejvíce? Chtěli byste mít také takové zastupitele? Na jaký moment budete nejvíce vzpomínat vy?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
inekafe

inekafe

no práveže nie ;) to už boli flashforwardy až do roku 2048, ale v 2017 sa odohrávala aktuálna...
před 9 roky
Popopki

Popopki

Parádní finále a pěkně zpracované flashforwardy, vždy když se Leslie někoho dotkla. Modlil jsem se ať se...
před 9 roky
stonefire

stonefire

Budou mi scházet :(
před 9 roky
Další články k tématu