12. 4. 2021

Vzpomínáme: Shameless (2011-2021)

Vzpomínáme: Shameless (2011-2021)

Jedenáct sérií, 134 epizod. Šest dětí, které dospěly, a otec, který se nikdy nezměnil, i když se o to místy pokoušel. Vítejte ve světě Shameless.

Americké remaky jsou většinou odsuzovány hned po jejich objednávce. Nejde o původní tvorbu a obecný názor je ten, že co se nevymyslí poprvé, to nedosahuje kvalit originálu. Shameless je jedna z výjimek, které potvrzují pravidlo.

Shameless aktuálně drží rekord jako nejdelší seriál kabelovky Showtime. Prozatím se žádný jiný seriál ani neblíží tomu, aby tento rekord v dohledné době překonal.

Britské počátky

Americký Shameless je sice jedenáctiletý veterán, ale nenechte se mýlit. Jeho britský velký brácha není o nic méně slavný!

Pokud nejde o kriminálku, nebývá u britských seriálů běžné, že se dočkají více než šesti sérií. Britská verze tohoto seriálu odvysílala jedenáct řad, do kterých bylo rozděleno celkem 139 epizod, tedy ještě více než u americké verze.

Hned po svém uvedení v roce 2004 získal seriál cenu British Academy TV Awards v kategorii nejlepšího dramatu. Stanice Channel 4 našla svůj velký hit. Finále se vysílalo v květnu 2013.

South Side

Vítejte v jižní části Chicaga, v místě, kde se rozhodně nechodí po špičkách. Místní obyvatelé nevyrůstali s láskou a bohatstvím. Zde si natvrdo zažijete život, což vás obrní už od raných dětských let.

Život zde je plný drog, prostituce, sexu, alkoholu, bezdomovců, zločinu – vyberte si jedno, dostanete všechno. Peníze se skoro nedají vydělat poctivou prací, protože tady všichni překračují hranu zákona. Výjimkou nejsou ani hlavní postavy, ať už Gallegherovci, nebo Kevin a Veronica.

Vězení na denním pořádku

Je pro vás záznam v terstním rejstříku nemyslitelnou komplikací života? Tak to byste na Jižní straně moc dlouho nepřežili. Když se živíte nezákonně, dříve či později vás spravedlnost dostihne. Tady se nikdo nepozastavuje nad tím, když na pár let zmizíte ze scény, protože je to prostě běžnou součástí života.

Z Gallagherovic dětí byli ve vězení na kratší či delší dobu všichni kromě nejmladšího Liama. Fionu zatkli kvůli zanedbání péče u Liama, který se dostal jako batole k jejímu heroinu. Lip se dostal za mříže s Ianem za krádež auta, a později měl trable se zákonem při výtržnostech ve škole nebo krádeži v motorkářské dílně. Ian si odseděl čas za zapálení dodávky. Debbie zatkli kvůli sexuálnímu zneužití nezletilé dívky. No a Carl se schválně nechal zavřít během své drsňácké gangsta fáze, aby získal street credit.

O rodincee Milkovichů v čele s Mickeym a jeho tátou se snad ani není třeba zmiňovat, proti těm jsou Gallagharové svatoušci.

Jaká postava, takový herec

Seriál je sice fikce, ovšem některé prvky z něj se přenesly i do reality.

Představitel Carla, herec Ethan Cutkosky, byl v roce 2017 zatčen za řízení v opilosti. William H. Macy (Frank) byl nepřímo zapleten do vysokoškolského skandálu podplácení. I když nikdy nebyl obviněn, jeho žena Felicity Huffman si odpykala pár dnů ve vězení.

Emma Kenney (Debbie) sice neměla problémy se zákonem, ale v roce 2018 bylo zveřejněno, že podstoupila léčbu kvůli blíže nespecifikované závislosti na omamných látkách.

Prolomení čtvrté stěny aneb v minulých dílech jste viděli

Pokud Shameless má něco charakterizovat, tak to budou opakování „v minulých dílech jste viděli“. Postavy ze seriálu na začátku každé epizody boří čtvrtou stěnu, dívají se přímo do kamery a promlouvají k nám, divákům, svým typickým buranským stylem. Není výjimkou, že směrem k nám hodí několik sprostých slov, protože když oni i přes svůj po*ranej život zvládají každou neděli naladit Shameless a sledovat nový díl, tak proč to sakra nezvládáme i my.

Vtipné je, že ačkoliv recapy zahrnují scény z celé série, všichni vždycky mluví jen o tom, že nám ukážou, co se událo v Shameless minulý týden (last week).

V každém díle se promlouvající postavy střídají a jen zřídka se již jednou ukázaná promluva opakuje v dalších epizodách. Pokud tedy plánujete maraton a docela dobře si pamatujete, co se událo v minulých dílech, těch prvních pár vteřin počkejte, než si díl přetočíte až za znělku. Protože toto boření čtvrté stěny si rozhodně nechcete nechat ujít!

Na malou ukázku se můžete mrknout ve videu:

Doplňkový seriál

Před začátkem vysílání závěrečné jedenácté série stanice Showtime oznámila, že objednává doplňkový seriál Shameless: Hall of Shame. Nejde o nic, co by přinášelo nějaký velký pósun v ději.

Jednotlivé epizody spíše obsahují sestříhané scény ze seriálu a rekapitulují životní osudy hlavních postav.

Father Frank, Full of Grace

Pozor! Následující text obsahuje velké spoilery ze závěrečné epizody seriálu! Čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

Dne 11. dubna 2021 se Shameless s fanoušky rozloučil po jedenácti letech a 134 epizodách. Příběh pokračuje tam, kde skončil v předchozí epizodě. Frank se předávkoval, plánoval spáchat sebevraždu. Všichni nad ním stojí a přemýšlí, jestli je mrtvý. Jsou k němu lhostejní, nezavolají mu pomoc ani se ho nesnaží oživit, nechají ho tam ležet a jdou se chystat na nový den.

Tammy řekne Lipovi, že je možná znovu těhotná. Ani jeden neví, jestli je to dobrá zpráva, protože už teď tak tak přežívají. Mickey a Ian se stěhují do vlastního bytu, převáží si věci z rodinného domu. Frank se probudí, nikde nikdo, tak odchází pryč.

Kev a Veronica plánují prodat bar, aby se mohli přestěhovat do Louisville. Kevin těžce nese, že potenciální nový majitel nechce dál provozovat bar, ale místo toho udělat kavárnu nebo únikovou místnost.

Carl bere svou práci zodpovědně, hlídá handicapovaná místa, aby mohl lidi ihned po zaparkování pokutovat, pokud nemají průkazku pro povolené parkování. Hank je zmatený, míří do kostela, kde se chová jako ministrant. Zde mu zavolají záchranku a v nemocnici zjistí, že má covid. Ian řekne Mickeymu, že by chtěl dítě, ale Mickey se bojí, že bude špatný táta. Ian ho ujistí, že bude skvělý táta.

Lipovi nevyšel prodej rodinného domu. Je z toho zničený, ale naskytne se mu nová příležitost, pouze za mnohem nižší cenu. Lip neví, co dělat, jestli dům prodat pod cenou, aby se všichni sourozenci mohli posunout dál a žít svůj život. Frank v nemocnici halucinuje, myslí si, že vidí Fionu. V hlavě mu běží vzpomínky na celou rodinu.

V Alibi se všichni sejdou, aby společně oslavili roční výročí Mickeyho a Iana. Ian si celý den myslí, že Mickey na jejich výročí zapomněl, ale Mickey mu přitom tajně přichystal oslavu a Ian je dojatý. Carl se baví s kolegou, že by se na Alibi mohli složit a udělat z něj bar pro policisty. Liam celý den hledá Franka, ale nepodaří se mu ho najít.

Jak Frank umírá, vidíme ho sedět v nemocniční košili na stoličce v Alibi, pivo v ruce. S úsměvem se dívá na své děti, které vyběhnou ven před bar, kde hoří Tesla auto jednoho ze zbohatlíků, kteří postupně obsazují Jižní stranu Chicaga. Slyšíme Franka, jak pronáší závěrečný proslov o své rodině – velmi podobný, jaký říkal v úvodní scéně pilotní epizody před 11 lety. Jeho duch se vznáší nahoře nad barem, zatímco si ostatní zpívají That's the way we get by.

V potitulkové scéně pak vidíme Frankovu kremaci – hrdina má v sobě tolik svinstva, že kremační pec vybouchne a shodí urnu s Frankovým jménem.

Nenaplněná přání

Fanoušci do poslední chvíle doufali, že se ve finále vrátí Emmy Rossum, která ze seriálu odešla v deváté sérii. Nadějně to vypadalo v nemocnici, když Frank umíral a sestřičky hledaly kontaktní informace na rodinné příslušníky. Bohužel jsme se však jejího návratu nedočkali. Tvůrce seriálu v rozhovoru uvedl, že chtěl Fionu zpět, Emmy také měla zájem, ale kvůli koronavirovým omezením, posunům v natáčení a nutnosti karantény po přicestování (Emmy byla v New Yorku, seriál se točí v LA) jim to bohužel nezapadlo do pracovního plánu.

Budoucnost

Na otázku, zda se chystají nějaké spin-offy, tvůrce odpověděl, že nic neplánuje, i když by ho zajímalo, jak by příběh pro tyto postavy pokračoval dál. Rozhodnutí o tom, že jedenáctá řada bude poslední, přišlo poměrně pozdě, až kolem Vánoc. Natáčení navíc komplikoval koronavirus, takže se musely dělat kompromisy ohledně původně plánovaného zakončení.

Možná právě z toho důvodu finále působí neuzavřeně – děti se ani nedozvěděly o tom, že Frank zemřel, neviděli jsme jejich reakci. Nemohli jsme se naplno rozloučit s oblíbenými postavami z minulosti, a to nejen s Fionou, ale např. také se Svietlanou nebo Sheilou.

V dnešní době se nikdy nemá říkat nikdy, protože za deset let klidně může běžet v televizi reboot či revival seriálu. Ale prozatím žádné plány na pokračování nejsou.


Sbohem, Shameless, ty depresivní spratku. Budeš nám chybět, i když jsme tě při sledování z celé duše nesnášeli, tak na tebe nedáme dopustit! ❤

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Jam

Jam

Seriál na který jsem koukal s dvěmi delšími pauzami v posledních měsících. Každá postava tam má...
před 3 roky
Pepka

Pepka

Já jsem se finále dost bála, ale ve výsledku nejsem zklamaná. Myslím, že není možné, aby ty postavy měly...
před 3 roky
AislinK

AislinK

tak tenhle seriál mě nějak obešel, ale trailer mě docela zaujal, takže přidávám do chci vidět
před 3 roky
Další články k tématu