28. 12. 2013

Vzpomínáme: Nikita (2010-2013)

Vzpomínáme: Nikita (2010-2013)

Je to temná pohádka. Tahle dívka je vytržena ze svého života, její identita je kompletně vymazána. Nikita dostane nový život, transformuje se. Je to skoro jako Alenka v říši divů.

Stanice CW dlouho uvažovala o tom, že vytvoří seriál se silnou a emancipovanou hlavní hrdinkou. Nikita byla výbornou volbou – bývalá nájemná vražedkyně, která se chce pomstít všem, kteří jí zničili život. Nikita nemá původní námět, čerpá z francouzského stejnojmenného filmu z roku 1990 a částečně také z francouzského seriálu Brutální Nikita, ze kterého seriál převzal především postavy a jejich jména.

Do role Nikity byla obsazena exotická kráska Maggie Q. Reakce diváků byly smíšené. Maggie nemá s původní blonďatou Nikitou (Peta Wilson) žádnou podobnost. Tvůrci seriálu však věřili, že Maggie je ta správná herečka pro tuto roli: „Chtěli jsme někoho nádherného, kdo se dokáže prát, a kdo může zároveň držet zbraň a vypadat dokonale.“ Herecké osazenstvo doplnil Shane West (Michael), Lyndsy Fonseca (Alex), Xander Berkeley (Percy) a Melinda Clarke (Amanda).

Nikita byla do programu nasazena na podzim 2010 do slotu po The Vampire Diaries. Aby nešlo o pouhou kopii originálu, příběh byl zasazen do doby, kdy již Nikita z Divize utekla. Kromě toho seriál představil zcela novou postavu Alex. Seriál se setkal s dobrým ohlasem, stanice objednala plnou sérii a Nikita se posléze dočkala obnovení pro druhou řadu. Ta už neměla ten luxus, který jí dopřávaly Deníky – byla přesunut na páteční večery. Sledovanost prudce klesala, přesto se ale Nikita dočkala třetí série. Seriál si vytvořil hlasitou fanouškovskou základnu. Právě kvůli fanouškům se pak stanice CW rozhodla, že Nikita dostane zkrácenou čtvrtou řadu, aby tvůrci mohli důstojně ukončit všechny dějové linky.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

O čem to celé vlastně bylo? Seriál si zakládal na epizodních případech, všechny byly ale propojeny v hlavním příběhu. Nikita je zběhlá tajná agentka Divize, temné organizace v čele s Percym. Noví agenti jsou v reálném světě považováni za mrtvé. Mají novou identitu a tvrdý bojový trénink. Nikita je rozhodnutá pomstít se Divizi za to, že jí vzala život. S tajnou posilou uvnitř Divize tak zdárně hatí mise a ztěžuje Percymu život.

Postupně se pravdu o Divizi dozví i Michael a přidá se k Nikitě. Tým doplní i počítačový geek Birkhoff a kromě toho začnou létat jiskry mezi Alex a Seanem, bývalým SEALem. Nikita svého cíle nakonec dosáhne – Divize je na kolenou, Percy je poražen. S jeho pádem však spousta agentů zběhne a zlo tedy pokračuje. Opět je na Nikitě, aby udělala svět lepším místem pro život.

Do hry se po malé pauze opět zapojuje také Amanda, která trošku zpyšněla a teď si přeje ovládnout svět a dát Nikitě lekci. Zasadí semínko nejistoty do samého jádra zreformované Divize; agenti v čele s Alex začnou vzpouru ve snaze získat si pro sebe slušné životy. I když je zlo poraženo, Nikitě se nepodaří chytit Amandu. Ta se totiž spojí s novou organizací, která se specializuje na dvojníky. Po sebevraždě samotné prezidentky USA už si agenti absolutně nemůžou být jistí tím, kdo je skutečně v čele politických a kulturních organizací.

Ve čtvrté řadě se Nikita snaží očistit své jméno. Je obviněna z vraždy prezidentky, tým ovšem brzy zjistí, že zemřela pouze její dvojnice. Nikita chce chránit své blízké a přátele, proto od nich uteče, což nese těžko především Michael. Po jejím návratu už to mezi nimi není takové, jako dřív. Je po zásnubách… Nikitě se podaří osvobodit pravé státníky, za které Amanda nasadila do světa dvojníky. Z Nikity se tak stane hrdinka, ovšem její poslední mise stále není u konce – Amanda i vůdci spolčené organizace jsou stále na svobodě. Nikita se vrací do minulosti. Celou svou rebelskou cestu začala s Alex, a s Alex ji hodlá také ukončit.

Cancelled

27. prosince byl fanouškům nadělen pozdní dáreček. Stanice CW odvysílala epizodu s názvem Cancelled, která byla pro Nikitu finálová. Nikita ztrácí rozum. Její touha po spravedlnosti a po odplatě Amandě za smrt Ryana je dovedena do krajnosti. S pomocí Alex začne Nikita po jednom zabíjet vůdce tajné organizace, se kterou je Amanda spolčená; chce uveřejnit seznam jmen osobností, za které byli dosazeni dvojníci.

Svět se na Nikitu opět dívá jako na vražedkyni. Michael se ji pokusí ochránit; s pomocí Birkhoffa zabrání, aby Nikita seznam zveřejnila. Po souboji s Alex je Nikita omráčena a odvedena vojáky do vězení. Tam na ni již čeká Amanda, která je rozhodnutá Nikitě uštědřit poslední lekci. Naše hrdinka má však jiné plány. Nechá Amandu, aby se jí vypovídala, a potom jí pěkně od srdce začne povídat ona… hned poté, co se jí rozepnou ocelová pouta, do kterých Amandu ihned spoutá.

Celá akce, kterou Amanda sledovala skrze tajnou kameru, byla totiž sehraná. Nikita nikdy nechtěla seznam zveřejnit. Celý plán vymyslela spolu se svým týmem, aby Amandu ošálila. Žádného člena organizace nezabila, pouze jim způsobila taková zranění, která smrt naznačovala. Amanda jí na všechno skočila. I když se pokusila vyhrožovat tím, že ji její lidé najdou, Nikita se nenechala vyvést z míry.

„Vítej zpátky ve sklepě, Helen.“

(Pro ty, co si nepamatují děj: Amanda je ve skutečnosti Helen. V mládí zabila svou sestru-dvojče a převzala její identitu poté, co ji otec několik let zavíral ve sklepě a dělal si z ní psychologického pokusného králíka.)

A tak Amanda zůstala uvězněná ve sklepě. Birkhoff vyšel ze stínu a ukázal svou genialitu veřejnosti. Alex pokračovala ve své dobročinné práci, zaměstnala Sama/Owena jako svou ochranku. A Nikita a Michael? Měli svůj pohádkový konec. Utekli a potají se vzali. Popíjení drinků na pláži na Ekvádoru je ale nuda, zlo tu bude vždycky. Tak proč neudělat svět trošku lepším? Ve dvou jde všechno snáz.

Seriál Nikita byl po čtyři roky zdrojem neustávajících konspirací, soubojů, stříleček a zamotaných plánů. I když od začátku nešlo o nejsledovanější seriál, pořád měla tahle drsná tmavovlasá kráska své kouzlo. Tým fungoval a zlo bylo vždy poraženo. A o tom to přece v první řadě je, no ne?

Sbohem, Nikito, budeš nám chybět.


Sledovali jste Nikitu? Jak se vám líbil seriál s přibývajícími lety? Co říkáte na finálový twist a poslední scénu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
dagsoftware

dagsoftware

Posledná časť bola fajn. Už som asi tak paranoidný, že mi bolo jasné, že to bolo len predstavenie, to...
před 10 roky
misulka78

misulka78

Rozhodně jeden z nejlepších seriálů CW. Tohle se vám povedlo! :)
před 10 roky
Salem

Salem

hele a to má Amanda v těch poutech infuzi, nebo jak ji budou krmit?
před 10 roky
Další články k tématu