1. 4. 2017

Vzpomínáme: Grimm (2011-2017)

Grimm je americký seriál z roku 2011, který se inspiroval u legendárních pohádek bratří Grimmů. V příběhu hraje hlavní roli temné fantastické drama o světě, kde postavy inspirované pohádkami bratří Grimmů skutečně existují. A odpradávna existuje i skupina Grimmů, kteří svět před nimi chrání.

První promo na seriál

V lednu 2011 oznámila stanice NBC, že objednává seriál s názvem Grimm. David Greenwalt a Jim Kouf společně napsali scénář a za kameru se postavil Marc Buckland. V březnu začalo v oregonském Portlandu natáčení a v květnu stanice oznámila, že objednává první sérii.

Ta měla za úkol představit policistu Nicka Burkhardta, který se musí naučit přijmout fakt, že monstra skutečně existují a on je ten, kdo se jim musí postavit. Jednoho dne totiž zjistí, že je Grimm. Případy, které řeší se svým partnerem Hankem, tak dostávají úplně jiný rozměr a nic nebude tak, jako bylo dřív.

„There once was a man who lived a life so strange, it had to be true. Only he could see what no one else can—the darkness inside…the real monster within…and he's the one who must stop them. This is his calling. This is his duty. This is the life of a Grimm.“

A temný příběh muže začít.

Casting a natáčení

David Greenwalt a Jim Kouf se ujali rolí výkonných producentů a přizvali si k sobě ještě Seana Hayese a Todda Millinera. Natáčení začalo v Portlandu a přilehlém okolí. Greenwalt a Kouf později prozradili, že to bylo jejich záměrem, protože v Portlandu se nachází dva velké parky – Washington Park a Forest Park a oni potřebovali hodně lesních záběrů.

Premiéra se původně měla vysílat 30. září 2011, ale NBC pilotní díl o měsíc posunula a do vysílaní se tak dostal až 28. října 2011, údajně proto, aby byl blíž Halloweenu. Hned o měsíc později stanice přiobjednala další epizody a bylo jasné, že první rok se Grimm objeví na obrazovce dvaadvacetkrát.

David Giuntoli, který hraje Nicka, byl úplně první hercem, který byl do seriálu obsazen. Jen o pár dní později byl obsazen Silas Weir Mitchell do role Monroea, napraveného „zlého vlka“, a následovalo obsazení Russella Hornsbyho do role Hanka a Bitsie Tulloch, která si zahrála Nickovu přítelkyni Juliette. Posledním obsazeným pak byl Sasha Roiz, který ztvárnil roli kapitána Renarda.

Bree Turner si zahostovala v první řadě a od druhé série se k týmu připojila jako Rosalee. Od druhé řady byla mezi hlavní postavy povýšena i Claire Coffee, která už od pilotní epizody propůjčovala tvář Adalind.

S kým máme tu čest

To bylo opravdu jen strohé vyjmenování postav, a tak si v následující části představíme jednotlivé postavy o něco podrobněji.

Nick Burkhardt je onen zmiňovaný Grimm. Kromě toho je však také detektivem z oddělení vražd. Těsně před svou smrtí si ho k sobě pozve teta Marie, aby mu prozradila tajemství jejich rodu a fakt, že bude muset čelit nadpřirozeným silám. I předtím, než získal tyto schopnosti, tak byl schopný policistou a měl talent pro dělaní rychlých a přesných rozhodnutí. O jeho „grimmovské“ schopnosti ho dočasně připraví Adalind, ale dokáže je získat zpět. Později zjistí, že Adalind čeká jeho dítě a i přes počáteční neshody je to táhne k sobě.

Hank Griffin je Nickův partner z oddělení vražd, který vůbec netuší, že Nicka se něco změnilo a je nyní schopný rozpoznat Weseny. Nick mu to prozradí až s postupem času, když sám pochopí, co jeho schopnosti obnáší. Umí být sarkastický a je nejlepším přítelem Nicka a mnohem blíže jsou si poté, co mu Nick prozradí své tajemství.

Juliette Silverton je veterinářka a také Nickova přítelkyně. Ani ona neměla tušení, čím si Nick prochází, a trvá poměrně dlouho, než jí to Nick prozradí. Důvodem je i to, že ho předtím teta varovala a ve skutečnosti mu doporučila, aby ji opustil a ušetřil ji všeho zlého, co se jí může stát. Když se dozví o Nickovi pravdu, tak mu v některých problémech s weseny pomáhá. Během čtvrté série je zapletena do nebezpečného kouzla a výsledkem je, že se z ní stane Hexenbiest. To má za následek i prudkou změnu osobnosti. Její nové schopnosti jsou vysoce návykové a vyústí to tím, že začne Nickovi usilovat o život. V závěru čtvrté série je zastřelena, v průběhu páté série se však vrací jako Eve, záhadná žena, která má všechny vzpomínky Juliette, ale žádné její citové závazky.

Monroe je napravený wesen, který se nazývá Blutbad. Ten se dá zkráceně popsat jako vlk. A je to právě on, kdo se stane Nickovým dobrým přítelem a hlavně průvodcem světem wesenů. Monroe má rozsáhlé znalosti jejich světa, které Nickovi předává. Nick se zároveň potřebuje během svých případů opřít o někoho, kdo ví, čemu čelí. Několikrát Nickovi také pomáhá najít kontakt s weseny, kteří jsou proti Grimmovi přirozeně zaujatí. Monroe se zamiluje do Rosalee, což ve wesenské komunitě vyvolá silnou kontroverzi, protože jsou každý jiným druhem wesena.

Sean Renard je kapitánem portlandské policie a Nick i Hank jsou jeho podřízení. Je také wesenem (Zauberbiest), a ne ledajakým, je totiž královské krve. V úvodu blízce spolupracuje s Adalind a dokonce spolu mají dceru Dianu, která má neobyčejné schopnosti a sehraje velkou roli v závěru seriálu. V páté sérii byl prowesenskou organizací zmanipulován k postu starosty a jejich cílem je lidem vládnout místo toho, aby se pouze mezi nimi skrývali.

Drew Wu (Reggie Lee) je policejní seržant, který pomáhá na případech Nicka a Hanka. Většinou pro ně dělá „černou“ práci a shromažďuje jim informace. V průběhu čtvrté série začne ztrácet rozum kvůli vraždě, při které viděl wesena. Nick je tak nucen prozradit mu skutečnost a od té doby patří do jejich týmu, který bojuje se špatnými weseny.

Rosalee Calvert je také wesen (Fuchsbau), která v Portlandu vede obchod specializovaný na potřeby wesenů. I díky tomu je schopná přispět Nickovi a Monroeovi s potřebnými informacemi, které u některých případů vyžadují. Její vzdělání ve světě wesenů je mnohem obsáhlejší než Monroeovo. V průběhu třetí série se provdá za Monroea a v páté sérii je oznámeno, že je těhotná.

A poslední hlavní postavou je Adalind Schade, což je Hexenbiest v úvodu spolupracující s Renardem, která touží po krvi Grimma, aby se mohla stát normálním člověkem. Její a Renardova dcera Diana má unikátní schopnosti. Později znovu otěhotněla a ukázalo se, že otcem je Nick. Porodila mu syna Kellyho a nastěhovala se společně s Dianou k Nickovi. Z původní nenávisti se mezi ní a Nickem se tak zrodilo přátelství, které postupně přerůstá v něco většího a důležitějšího.

Weseni

Představili jsme si sice hlavní postavy, ale několikrát jsme zmínili slovo, které je třeba vysvětlit si blíže. Co je to vlastně Wesen. Samotné slovo má totiž význam, který to vysvětluje. Pochází z němčiny a doslova se dát přeložit jako „být stvořením“. Původní myšlenku tvůrci založili na pohádkách bratří Grimmů, ale později zapojili i jiné legendy a folklór. A to z nejrůznějších koutů světa, zpracování se tak dočkal například Anubis, Chupacabra, Golem či Wendigo.

Weseni se vyznačují tím, že se mohou proměnit. Této proměně se říká Woge. Proměna může být jak úmyslná, tak i nechtěna. Ale tu nechtěnou je schopný vidět pouze Grimm. V jeho očích se pak wesen vidí a zalekne se, protože většina wesenů nachází znepokojivým fakt, že vidí svou skutečnou podstatu. Zároveň si uvědomí, že je spatřil Grimm a považují ho za přirozeného nepřítele.

Pro seriál jich bylo celkově připraveno 131. Ne každý z nich však byl k vidění. Někteří weseni byli představeni pouze díky deníkům, ve kterých Nick a Monroe hledali nápovědy k případům. Nicméně povedenou přehlídkou wesenů se můžete pokochat ve fotočlánku, který pro vás při příležitosti ukončení seriálu byl také připraven.

Obsazení se chystá na další akci

Věděli jste, že…

  • …už v roce 2008 chtěla stanice CBS vytvořit drama nazvané Brother Grimm, ale kvůli stávce scenáristů se to neuskutečnilo.
  • …na jednom Comic Conu bylo prokázáno, že skuteční potomci bratří Grimmů žijí v Portlandu. Tvůrci o tom neměli ponětí do doby, než jim to jeden z diváku v sále prozradil.
  • …každá epizoda začíná veršem z příběhu bratří Grimmů nebo legendy, se kterou je spojen wesen, který sehraje hlavní roli.
  • …že většina názvů pro weseny pochází z němčiny. Několik jich však má svůj základ v latině či francouzštině a jeden dokonce v češtině. V jedné epizodě byl představen wesen jménem Uhranuti a měl jestřábí zrak.
  • …seriál pravidelně odkazuje na Českou republiku? V jednom z příběhů vyšetřuje Nick a Hank český pár. Členové Black Claw (wesenské organizace) jsou pravidelně z Čech a Rosalee má v bytě ukrytý český pas.
  • …tvůrci si možná tolik oblíbili Českou republiku, protože několikrát posloužila jako kulisy Vídně, kde se odehrávala část druhé série. Skutečné záběry Prahy jsou použité, když se děj přesouvá právě do Vídně.
  • …se někde mylně uvádí jméno Monroe jako Eddie Monroe. Chyba vznikla pravděpodobně špatnou synopsí k pilotní epizodě. Silas Weir Mitchell několikrát uvedl, že jeho postava je „pouze“ Monroe, což potvrdil i fakt, že mu tak při jedné epizodě říkají vlastní rodiče. No posuďte sami, nebyla by hloupost vlastnímu synovi říkat příjmením?
  • …Nickův přívěs, který mu odkázala teta a který je plný věcí spojených s Grimmy, je vlastně taková Tardis. Z vnějšku je totiž podstatně menší, než když je představena zevnitř.
  • …představitelé Nicka (David Giuntoli) a Juliette (Bitsie Tulloch) vzali vztah svých postav natolik vážně, že se ve skutečnosti zasnoubili a žijí spolu.
  • …druhé těhotenství Adalind si vymysleli tvůrci, ale podložil ho i sám život. Claire Coffee totiž skutečně otěhotněla poté, co byla vytvořena linka s jejím těhotenstvím pro seriál.
  • …v květnu 2013 začala společnost Dynamite Entertaiment vydávat komiksovou sérii Grimm, která byla ukončena dvanáctou epizodou v dubnu 2014.
  • …spisovatel John Shirley byl najat, aby podle seriálu napsal knihu. Grimm: The Icy Touch byla vydána listopadu 2013. Druhou knihu pak v únoru 2014 napsal John Passarella a nesla název Grimm: The Chopping Block a třetí knihu napsal Tim Waggoner, jmenuje se Grimm: The Killing Time a vyšla v září 2014.

Příběh se uzavírá

Pojďte se znovu podívat na trailer k první řadě. Dokázal by vás znovu nalákat? Zavzpomínejte s námi:

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky závěrečné série. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Nebudeme si nic nelhávat, už pátá sezóna končila opravdu divoce a hlavně závěrečných pár epizod, které vyústily v souboj v Nickově bytě, bylo akcí pořádně vybaveno. A i díky tomu se tvůrci dočkali prodloužení na závěrečnou sérii. To, že šestá série je tou poslední, znamená, že tvůrci už nemají na co čekat a musí představit to nejlepší, co mají připravené.

Na úvod se samozřejmě museli vypořádat s následky, které finále předchozí série přineslo. V důsledků těchto okolností přísahá kapitán Renard Nickovi pomstu a vzhledem ke své nové pozici starosty na něho okamžitě poštve veškerou dostupnou sílu. Nickovi tedy nezbývá, než se schovat.

Tato zápletka elegantně vyřešila jeden problém. Zbavila nás totiž epizodních případů a dala prostor pro vzniknutí závěrečného příběhu. Chvilku samozřejmě trvá, než se vyřeší napjatá situace mezi Nickem a Renardem, ale nakonec se podaří uzavřít křehké příměří. I vzhledem k tomu, že na ně číhá mnohem větší nebezpečí. Na scéně se objevují tajemné znaky, které v tunelu nakreslila Eve, ale také záhadná a zle vypadající lebka, která ohrožuje hrdiny zpoza zrcadla. Dozvídáme se, že ta patří Zerstörerovi, wesenovi, který se chystá přijít na tento svět, aby si odnesl Dianu, kterou se chystá pojmout za ženu.

Naneštěstí právě Nick a Eve zapříčiní to, že Zerstörer se dostane do Portlandu, a to bude mít krvavé následky. Jak už se v předposlední díle ukázalo, tak nejen pro obyčejné civilisty, ale předně pro hlavní hrdiny. Adalind a Renard se ukrývají s dětmi v relativním bezpečí, ale Nick s Hankem a Wuem se vydávají po stopách Zerstörera. Střetnou se na policejní stanici a ukáže se, že pro Zerstörera nejsou žádnou překážkou. Wu a brzy po něm i Hank skončí mrtví na podlaze služebny a Nick se musí připravit na to, že je dalším cílem…

Závěrečná epizoda pak odhalila skutečné plány Zerstörera, který usiloval o Nickův artefakt. Zázračný a léčivý kousek dřeva, který společně s Monroeem našli při své výpravě do Černého lesa. Zerstörer zabil v podstatě všechny postavy, jen aby Nickovi nabídl jejich oživení výměnu za onen artefakt. Nick byl ochoten souhlasit, ale Trubel a další dva Grimmové (jeho teta a matka) ho přesvědčili o opaku. Společnými silami se jim Zerstörera podařilo porazit, všichni jeho přátele však zůstali mrtví. V tom se otevřel portál do druhého světa a vtáhl Nicka proti jeho vůli dovnitř. A protáhl ho zpátky do okamžiku, kdy se Nick a Eve vrátili z druhého světa a všichni jsou naživu. Nick tomu nemůže uvěřit, ale všechno má svůj happyend.

V úplném závěru pak vidíme v přívěsu mladého muže dopisujícího kroniku Grimmů, když vejde dívka (Diana, dcera Adalind a Renarda) a osloví ho Kelly (Nickův syn). Víme tak, že tradice Grimmů nebude zapomenuta, naopak má důstojné nástupce.

Grimme, budeš nám chybět!

Kdo z Grimm byl vaším favoritem a koho jste nemohli vystát? Máte radši Nicka s Juliette, nebo s Adalind? Bude vám seriál chybět, nebo už jste sledování v průběhu vzdali? Co říkáte na zakončení, byli jste na to připraveni?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře29zobraz všech 29 příspěvků
Blaine

Blaine

pekny clanok, diky ;) grimm mi bude chybat...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Ja som s celym serialom velmi spokojny, poslednu seriu som si dal maratonom a bola to pecka. Ako ale...
před 6 roky
Kamulla

Kamulla

Děkuji za článek. Právě jsem dokoukala poslední epizodu. A já jsem spokojená. Myslím, že to mělo nejlepší...
před 6 roky
Další články k tématu